Pressrelease

Av: Fontana Food AB

Frixos stiftelse ger stipendium till innovativ kirurg

Publicerad: 22 okt 2021 09:06

Uppdaterad: 22 okt 2021 09:06

Sedan 2016 delar Frixos stiftelse ut ett stipendium till en entreprenör som främjar ett hållbart samhälle och motverkar utanförskap. Årets stipendiat är kirurgen Miden Melle-Hannah som utvecklat Multi4, en helt ny teknik för cancerdiagnostik och behandling som kommer att korta vårdköer, minska kostnader och ge kirurger bättre arbetsförhållanden.

”Utan innovation stannar samhället och för att driva sin idé framåt krävs mod, passion, envishet och hårt jobb.” Med den tanken startade Frixos Papadopoulos, grundare av det svenska familjeföretaget Fontana, sin stiftelse 2015 för att hjälpa och inspirera entreprenörer att våga tro på sin sak och fortsätta utveckla sina idéer. Årets stipendiat är specialistläkaren i kirurgi och urologi Miden Melle-Hannah som utvecklar en helt ny teknik för cancerdiagnostik och behandling som kommer att underlätta och förbättra för både patienter och personal inom cancersjukvården. Miden Melle-Hannah är glad att stödet kommer just från Frixos, som själv gjort skillnad med sitt företagande.

”Det är en stor ära att bli utsedd till Frixos stipendiat och det stärker mig i övertygelsen att det vi gör är viktigt och kommer att förändra livet för väldigt många patienter i världen. Så hedrande och otroligt kul att bli uppmärksammad för arbetet. Det är mycket hårt arbete bakom men varje del är utförd med stor passion!”

Förkortad och förenklad cancerbehandling

Idén till Multi4, som tekniken heter, fick Miden Melle-Hannah i sitt dagliga arbete inom sjukvården, där behandlingstiden blev onödigt lång och hanteringen onödigt komplicerad på grund av ett instrument som varken var anpassat för patienter eller personal. Det förbättrade instrumentet kommer att förbättra arbetsmiljön för kirurger och framför allt minska kostnaderna inom sjukvården eftersom behandlingstiden framöver kan förkortas och förenklas.

Bättre förutsättningar för kvinnliga kirurger

Just nu är instrumentet i ett teststadium och stipendiet på 70 000 kr går till tester av handtaget, som ska passa såväl höger- som vänsterhänta samt mindre och större kirurghänder. Idag är merparten av instrumenten utvecklade för högerhänta män vilket till exempel ger kvinnliga kirurger sämre förutsättningar vid operation. Fontanas vd Loizos Papadopoulos, son till Frixos, motiverar stiftelsens val av stipendiat 2021.

”Midens enorma driv och envisa vilja att driva förändring och göra skillnad imponerade verkligen på oss i stiftelsen. Hon vill inte bara förändra en hel bransch, utan en hel värld, och samtidigt förbättra arbetsmiljön för kirurger som inte passar in i den manliga, högerhänta normen. Miden har investerat pengar och energi för att göra skillnad – att tjäna pengar är bara ett kvitto och bonus. Det vill vi stötta.”

Frixos Stiftelse stöttar entreprenörer

Frixos insamlingsstiftelses ändamål är att stödja, främja och inspirera entreprenörskap i Sverige enligt två kriterier. Stipendiaten ska främja ett hållbart samhälle såväl socialt och ekologiskt som ekonomiskt. Hen ska också motverka all form av utanförskap i samhället, genom att främja integration och uppmuntra till mångfald som gynnar ökad tolerans och förståelse. Miden Melle-Hannah med sin Multi4, en helt ny teknik för cancerdiagnostik och behandling som kommer att förändra livet för miljontals patienter, är stiftelsens val av stipendiat 2021.

För mer information om Frixos Papadopoulos insamlingsstiftelse, besök stiftelsens hemsida: www.frixosstiftelse.se.

För mer information om Multi 4, kontakta Miden Melle-Hannah på miden@multi4.se.

För mer information kontakta gärna: Corina Papadopoulou, presskontakt, corina@fontanafood.se

Läs fler artiklar