Pressrelease

Av: I Am Content Communications

Campingintresset fortsatt hett – stora mässan gör comeback 2022

Publicerad: 15 juli 2021 15:26

Uppdaterad: 15 juli 2021 15:27

Intresset för husvagnar och husbilar fortsätter att öka. Den årliga mässan på Elmia i Jönköping brukar locka 35.000 besökare och många blir besvikna när arrangören nu tvingats ställa in för andra året i rad. Redan nu pågår dock förberedelser inför nästa år.

Under de första fyra månaderna av 2021 registrerades 35 procent fler husvagnar jämfört med samma tid år 2020. Det visar statistik från HRF, Husvagnsbranschens riksförbund. Efterfrågan var stark under hela förra säsongen, och intresset är fortsatt växande. Semestern har börjat för många vilket innebär campingsemester på vägarna hemma i Sverige.

Husvagns- och husbilsförsäljaren Fritidscenter märker av att intresset är fortsatt hett. De har fyra anläggningar, i Trollhättan, Göteborg, Falkenberg och Malmö, och är Sveriges största återförsäljare av marknadsledande KABE och Adria. Företaget ser på alla sina försäljningsställen att efterfrågan är mycket stark. Det gäller både nytt och begagnat, och både husbil och husvagn. Kunderna består av såväl erfarna campingsemestrare som nybörjare och personer som för länge sedan kört husbil eller husvagn.

Fler väljer Sverigesemester

Trenden att åka på campingsemester fick en ordentlig skjuts i samband med pandemin. Fler valde att avstå från att åka utomlands och istället semestra i Sverige. Samtidigt har husvagn och husbil sedan länge varit populärt under hela den varma säsongen.

Hobbyn är mer av en livsstil för många, som år efter år återvänder till samma campingställen eller letar nya utflyktsmål att köra till. Nu ansluter sig dessutom allt fler till gemenskapen som uppstår med bostad på hjul. Nya husvagns- och husbilsägare dyker upp i hela landet för att njuta av den svenska sommaren i frihet.

Tusentals besöker årlig mässa

De många intresserade brukar årligen ha en sammankomst som lockar tusentals, nämligen husvagns- och husvagnsmässan på Elmia i Jönköping. I juni meddelade dock Elmia att den kända mässan är inställd för andra året i rad. Mässbolaget beslutar att skjuta upp eventet till 2022 på grund av pandemin och rådande restriktioner som gör det svårt eller olämpligt att arrangera evenemang med stora folksamlingar.

Comeback år 2022

Förberedelserna inför nästa års mässa är redan igång, och när samhället nu håller på att öppna upp så sakta igen pekar det mesta på att Elmia Husvagn Husbil äntligen gör comeback. Mässan är Nordens största i sitt slag och samlar människor som delar passionen för campinglivet.

Under eventet kan man titta på en mängd olika husvagnar och husbilar i olika storlekar och prisklass. Runt 150 utställare finns på plats i de stora hallarna, där många besökare också bestämmer sig för att slå till och köpa sitt mobila drömboende. Folkfesten äger rum i september och brukar pågå i fem dagar. I samband med arrangemanget kan besökarna campa vid Elmia, där det görs plats för runt 2.700 fordon.

Framtida intresset för husbil och husvagn

I en undersökning som mässarrangören gjorde 2018 trodde Sveriges återförsäljare att branschen skulle vara minst lika stark om fem år som då. Den starka framtidstron verkar vara befogad. Många känner sig trygga med att semestra i Sverige, särskilt under oroliga tider som pandemin.

Dessutom finns mycket att upptäcka i vårt till ytan sett stora land – långa kuststräckor blandat med inland, sjöar och omväxlande natur. Att tekniken i husvagnarna och husbilarna utvecklas gör dessutom campingen allt mer bekväm. Något som bidrar till att fler får upp ögonen för livsstilen.

Kristina Hellqvist
Presskontakt

kristina@iamcontent.se

Läs fler artiklar