Rutasoka fortsätter att växa lavinartat och satsar nu på ett nytt initiativ för att hjälpa kaffemakare i östra Kongo .

Pressrelease

Av: Rutasoka.se

Rutasoka fortsätter att växa lavinartat och satsar nu på ett nytt initiativ för att hjälpa kaffemakare i östra Kongo .

Publicerad: 11 aug 2020 11:21

Uppdaterad: 11 aug 2020 11:21

Med en vision att bekämpa fattigdom genom att skapa rättvisa arbetstillfällen och utveckla förlossningsvård med en kopp kaffe i taget har Rutasoka skapat över 1000 arbetsmöjligheter och genomfört fler än 1000 förlossningar i östra Kongo genom Rutasoka Foundation och Rutasoka Clinic.

"Rutasoka för mig, är möjligheten för alla att vara hjältar. Alla får vara med och alla, från kaffemakaren och personalen på kliniken till oss som får njuta av den färdiga drycken, är en del av varandras liv. När man ser på kaffe på det sättet krymper världen och ingen är någonsin helt ensam." - Stefanie Hedén, medgrundare

Under 2020 har Rutasoka Coffee lanserat på b.la. samtliga 194 Lidl-butiker i Sverige och man har börjat sälja sina produkter på MatHem och MATSMART. Trots flera stora samarbetspartner har man fortsatt fokusera på att förbättra sin e-handel genom att erbjuda både prenumerationer och engångsköp för privatpersoner och företag.

Under 2020 har Rutasoka växt med 150% jämfört med samma period 2019 och även visat lönsamhet.

“2020 startade väldigt bra, framförallt på företagssidan men sedan bröt covid-19 ut och våra förutsättningar förändrades över en natt. Men tack vare våra samarbetspartners kunde vi fortsätta vår tillväxtresa och hjälpa ännu fler utsatta kaffeodlare och invånare i Östra Kongo. Nu vill vi fortsätta att förbättra vår onlineupplevelse och driva ytterligare försäljning via vår webbplats https://rutasoka.se ” säger Rebu Burubwa, VD och medgrundare.

Nu tar man ytterligare ett kliv och kommer att ge 20 000 kaffeplantor till totalt 400 kaffemakare och deras familjer i området Hutwe och Kikuvo i östra Kongo under hösten 2020.

“Den här satsningen leder slutligen till att våra kunder får njuta av ännu godare kaffe, som dem själva har varit med och finansierat.” säger Rebu

Kaffebönorna som odlats i höglänta områden i Kongo är helt ekologiska och alla bär är handplockade och naturligt torkade i solen. Kaffeplantorna som kaffet kommer ifrån växer mer än 1500 meter över havet på vulkanisk mark. Den höga, kalla luften gör att det tar lång tid för kaffebäret att mogna. Det ger kaffe en komplex och välutvecklad smak.

 “Genom att kapa så många mellanhänder som möjligt och genom att vara i direktkontakt med kooperativet ser vi till att alla som hanterar kaffet i Kongo får rättvist betalt för sitt arbete.” tillägger Rebu

Om Rutasoka

Rutasoka lanserades 2017 och är ett svenskt kaffevarumärke som säljer direkt till konsument och via återförsäljare i Sverige. En del av företagets omsättning återinvesteras i att plantera nya kaffeplantor och skapa jobbmöjligheter i Kongo via Rutasoka Foundation och att erbjuda kvinnor och barn fri förlossningsvård och sjukvård via Rutasoka Clinic.

 Sedan lanseringen har Rutasoka importerat 73,000 kilon kaffe, skapat 1,215 arbetstillfällen, genomfört 1,379 förlossningar och hjälpt 2,230 patienter i östra Kongo, genom en kopp kaffe i taget.

Du kan se hela sortimentet på https://rutasoka.se/