Hårdare krav vid skönhetsingrepp – ”Förhoppningen är att oseriösa aktörer ska försvinna med det nya lagförslaget”

Pressrelease

Av: Bellakliniken

Hårdare krav vid skönhetsingrepp – ”Förhoppningen är att oseriösa aktörer ska försvinna med det nya lagförslaget”

Publicerad: 29 jun 2020 07:00

Uppdaterad: 29 jun 2020 07:00

Idag finns inga direkta lagkrav på kompetens för den som ska utföra skönhetsingrepp eller injektionsbehandlingar. För att få utföra plastikkirurgi är det endast krav på att man är läkare – och inom vilket område är oväsentligt. För att sätta stopp för oseriösa aktörer föreslår regeringen skärpta krav för skönhetsbehandlingar.

Mellan 2015 och 2018 gjorde 285 000 svenskar ett skönhetsingrepp enligt uppgifter från Socialstyrelsen. 14 procent av de gjort en skönhetsbehandling genomförde injektioner för rynkbehandling eller läppförstoring. 10 procent betalade för kirurgiska ingrepp som bröstlyft eller bröstförstoring.

Otydliga regler ger också oseriösa aktörer plats att härja fritt inom skönhetsbranschen. Specialister inom branschen välkomnar det nya lagförslaget kring skärpta regler för skönhetsingrepp.

  • Skönhetsingrepp och avancerade operationer kan innebära stora hälsorisker och därmed borde det kräva medicinsk kompetens. Det är chockerande att så många oseriösa aktörer utan specialistkompetens har fritt spelrum inom branschen, säger Dr Johan Nordquist, Klinikchef på Bellakliniken.

Dr Johan Nordquist har sedan sin läkarutbildning inriktat sig på plastikkirurgi. Det föll sig naturligt för honom att inrikta sig på estetisk plastikkirurgi. Att starta Bellakliniken är ett led i Johans ambition att kunna erbjuda förstklassig och högkvalitativ kirurgi för alla de som önskar förändra sitt yttre genom bröstförstoring, bröstlyft eller kroppsplastik.

Det nya lagförslaget innebär att endast specialistläkare ska få utföra estetisk kirurgi så som bröstförstoring, bröstlyft, ansiktslyft och fettsugning. När det gäller estetiska injektionsbehandlingar, som läppförstoringar så föreslås det att endast läkare, sjuksköterskor eller tandläkare ska få utföra dessa. I lagförslaget finns också krav på att de som utför skönhetsingreppen ska teckna en försäkring i enlighet med patientskadelagen, vilket betyder att patienter får bättre möjlighet att få ersättning om det skulle uppstår en komplikation. Det nya lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Vikten av att välja rätt implantat vid bröstförstoring

Det finns idag oändligt många tillverkare av bröstimplantat både i Europa och övriga världen. Implantaten skiljer sig åt vad gäller kvalitet och innehåll. För många patienter kan det vara svårt att veta skillnaderna och att jämföra implantat kan verka komplicerat. Det som är viktigt att hålla koll på är framförallt att silikonimplantatet är CE-märkt av EU, som till exempel märkena Motiva och Mentor, vilket säkerställer en hög kvalitet och säkerhet.

Som enda klinik i Skandinavien lägger Bellakliniken in implantat genom armhålan med hjälp av titthålskirurgi, vilket med andra ord kallas för Nordquisttekniken®. Resultatet blir naturligt vackert och med osynliga ärr, samt att smärtan efter bröstoperationen är betydligt lindrigare jämfört än vid andra bröstförstoringsmetoder. Bellakliniken använder sig endast av implantat av högsta kvalitet och säkerhetsnivå, där deras mest vanligaste implantat är från Motiva. Med deras nöjd-kundgaranti kan patienter säkert göra en bröstförstoring hos Bellakliniken. 

Om Bellakliniken

Bellakliniken grundades 2012 av Dr Johan Nordquist efter att han sålt en tidigare klinik som han drev sedan 2001. Bellakliniken är en modern klinik där det personliga bemötandet står i fokus. Personalen har stor samlad erfarenhet av plastikkirurgi och andra estetiska behandlingar. Bellakliniken har den senaste tekniken inom kirurgi och följer de hårda krav som sjukvården ställer på oss som estetiska plastikkirurger i privat regi.

Presskontakt:

Namn: Frida Engström

E-postadress: frida.engstrom@prdirekt.se