Pressrelease

Av: Finixio ltd

Den europeiska FinTech-utlåningsindustrin når 9,6 miljarder US dollar i år

Publicerad: 20 apr 2020 07:00

Uppdaterad: 20 apr 2020 07:00

Innovativa utlåningstjänster som crowdlending och peer to peer-lån blir allt populärare i många europeiska länder. Med den snabba utvecklingen av finansiell teknik har vi bara under desenaste åren bevittnat ett stort antal växande företagskunder och privata låntagare som använder dessa digitala finansiella tjänster.

Enligt uppgifter som samlats in av Finanso.se förväntas den europeiska FinTech-utlåningsindustrin, den alternativa finansieringbranschen, nå ett transaktionsvärde på 9,6 miljarder dollar i år och marknaden väntas växa med 10 procent från året innan.

Storbritanniens största peer-to-peer långivare Funding Circle har rapporterat en betydande ökning i sökningar efter affärslån sedan coronavirusutbrottet startade. Ett stort antal europeiska P2P-investerare fortsätter att investera utan att göra ändringar i sina portföljer.

Efter finanskrisen 2008 blev många traditionella banker i ett flertal europeiska länder väldigt restriktiva med att godkänna lån. Detta ledde till att företag och enskilda konsumenter inte hade tillgång till välbehövliga kontanter vilket i sin tur skapade utrymme för utlåningsplattformar. Dessa anslöt låntagare direkt till långivare och tog bort mellanhanden, det vill säga banken från ekvationen.

För att fatta beslut om utlåning och för att ge snabba lån med låga räntor använder utlåningsplattformar sig av sofistikerade datoralgoritmer. Investerare å andra sidan ges möjligheten att enkelt investera i lån utanför sina länder med attraktiv avkastning.

Enligt uppgifter från Statista Alternative Lending Market Outlook så nådde det europeiska marknadsvärdet för fintech-utlåning 6,3 miljarder dollar under 2017. I slutet av 2018 ökade marknadsvärdet med 20 procent och uppgick till 7,5 miljarder dollar. Den stigande trenden fortsatte under de kommande tolv månaderna med ett marknadsvärde som uppgick till 8,7 miljarder dollar. Statistiken indikerar att den europeiska fintech-utlåningsindustrin förväntas ha en en årlig tillväxttakt på 3,0 procent mellan 2020 och 2023. Detta resulterar i ett transaktionsvärde på drygt 10,5 miljarder dollar under de kommande tre åren.

Många småföretagare i Sverige är idag i behov av finansiering. Drygt hälften av alla småföretagare uppger att det är relativt svårt eller väldigt svårt att få extern finansiering. Det kan därför vara dags att se sig om efter alternativa finansieringsalternativ såsom crowdlending. 

Om Finanso.se

Finanso.se drivs av Finixio Ltd och har funnits på svenska marknaden sedan 2020. Finanso.se hjälper privatpersoner att investera pengar samt förbättra sin konomi. På sajten finns allt ifrån guider, jämförelsetjänster till många läsvärda artiklar. 

Läs fler artiklar