Sök

Pressrelease

Av: Pressmeddelande Direkt

Fintech allt hetare

Publicerad: 28 nov 2019 09:00

Uppdaterad: 28 nov 2019 09:00

Fintech är ett begrepp för att beskriva företag som har en affärsidé som mixar finansiella tjänster med teknik. Fintech-företag har under ett antal år nu varit mycket attraktiva för investerare. I hela kedjan från riskkapitalister till banker, till institutionella investerare och privatpersoner via börserna har mycket pengar allokerats till fintech-sektorn.

Ett bra exempel på fintech är företag som är specialiserade på betalningstjänster på internet. Ett annat exempel är företag, som till exempel VipBanks.se, som är specialiserade på att använda teknik för att jämföra priser på krediter. Fintechbolagen tillför ofta väldigt mycket nytta för de företag och privatpersoner som använder deras tjänster. Den omedelbarhet som gäller för de flesta tjänster på internet gör att

Teknik för att jämföra tjänster

Den teknik som till exempel VipBanks använder för att jämföra priser på internet går ut på att data från en stor mängd kreditgivare körs genom ett program som listar och jämför villkor för lån. Det kan vara till exempel nominell ränta, avgifter, effektiv ränta, amorteringar, lånebelopp, lånetid, kreditvillkor, inkomstkrav, tider för utbetalning med mera.

Därefter rangordnas alla uppgifterna och därefter räknas till exempel totalkostnader för ett lån för en månad ut och delges den presumtive låntagaren. De uppgifter och den rangordning som kunden meddelas beror helt och hållet på de parametrar som kunden satt. Det kan vara lånebelopp eller lånetid.

Utsikterna för prisjämförelsetjänster

Vi har ingen anledning att tro att glansdagarna för fintech är över. Det finns så oerhört många områden på marknaden för finansiella tjänster som skulle kunna tjäna på att stöttas av modern teknik och det dessutom så utvecklas det hela tiden mer och mer avancerad teknik för att stötta olika typer av tjänster.

Den faktor som framförallt håller tillbaka tillväxten av fintech är regleringarna. Myndigheterna har, av goda skäl, en mycket konservativ inställning till nya tjänster på finansmarknaderna och den inställningen justeras i mycket låg takt.

Läs fler artiklar