Pressrelease

Av: Tak- & Fasad Roseb AB

Taksäkerhet - Roseb varnar för riskerna inför vintern

Publicerad: 15 nov 2019 12:13

Uppdaterad: 15 nov 2019 14:24

Få känner till vad taksäkerhet innebär. Vilka regler gäller, och vad kan du som fastighetsägare göra för att säkerställa att taksäkerheten håller lagkraven?"Att ha uppdaterad och säker taksäkerhet är mycket viktigt, speciellt nu när vintern närmar sig. Om taksäkerheten inte är i gott skick när den väl behövs kan detta resultera i stora problem", säger Mikael Vestman, Projektledare på Roseb AB.

Bristande taksäkerhet kan innebära problem om en hantverkare behöver arbeta på taket, i förbindelse med exempelvis sotning eller om någon underhållsåtgärd behöver genomföras. Det kan också röra sig om en röjning av is eller snö. Primärt så är det viktigt att säkerhetsutrustningen på fastigheten är i gott skick. Därmed bör också alla fastighetsägare kontrollera att säkerhetsutrustningen är i gott skick inför varje vinter.

Hur kan man som fastighetsägare försäkra sig om att taksäkerheten är bra nog?

Det finns många hjälpmedel för taksäkerhet och Roseb är ett av de företag som specialiserar sig på taksäkerhet i Stockholm, Eskilstuna och Västerås. Med sin djupa kunskap och kompetens hjälper de till att installera och montera den utrustning som behövs för att göra ditt tak säkert. Roseb monterar allt från snörasskydd, livlinefästen, skyddsräcken, takstegar till olika produkter och plattformar till skorstenar. Roseb utför taksäkerhet på alla slags fastigheter, byggnader och hus.

Rätt kunskap om taksäkerhet

Det är fastighetsägarens ansvar att se över säkerheten både för dem som vistas på taket och dem som befinner sig under det. Det är också fastighetsägares ansvar att undanröja snö och is som kan rasa ned och skada människor eller byggnad. Om risken fortfarande finns ska området spärras av och det ska sättas upp varningsskyltar. Om en olycka skulle inträffa kan fastighetsägaren åtalas och riskerar höga skadestånd. Det är också oerhört viktigt att den som ska beträda och arbeta på ett tak har rätt kunskap om taksäkerhet. De yrkesverksamma som ska vistas på taket bör ha utbildning om taksäkerhet och ha med sig personlig skyddsutrustning. Detta kan till exempel vara fallskyddslina och kroppssele.

Lagar och regler inom taksäkerhet

Enligt Arbetsmiljölagen så ska takstegar finnas på taket för förflyttning från nock ner till takfot, men även till alla serviceställen på taket så som fläktar och skorstenar. I vissa fall kan det krävas en arbetsplattform. Det rekommenderas också att du noggrant kollar på Boverkets hemsida vilka regler som gäller för snörasskydd och taksäkerhet i det område du bor i.

Teckna snöskottsavtal/takskottningsavtal

Som fastighetsägare i Stockholm har du möjlighet att teckna ett gynnsamt snöskottsavtal/takskottningsavtal med RosebAB. Avtalet betyder att du har takskottnings- och istappsborttagningsberedskap inom 24 timmar för din fastighet med avsatt personal, livlinor, bockar, med mera.

Roseb erbjuder i dagsläget en gratis konsultation av ditt takprojekt och där de kommer till dig för en närmre inspektion/riskanalys för att granska möjlighet, pris och tid. 

Om företaget

Roseb AB är en fullservice tak- och fasadläggningsfirma som har funnits i branschen sedan 1995. Med ett stort utbud av tjänster som sträcker sig från takrenovering, taksäkerhet, takmålning, fönsterrenovering, fasadrenovering, fasadmålning och totalentreprenad så garanterar vi ett perfekt utförande av varje projekt.

Kontaktperson:

Mikael Vestman, Projektledare på Roseb AB

Tel: 08-17 90 90 / Mobil: 070-236 26 19

Email: info@roseb.se 

Hemsida: https://rosebab.com/