Pressrelease

Av: MollDog Media

Filmvärlden satsar mer på mobilspel

Publicerad: 30 jul 2019 16:57

Uppdaterad: 30 jul 2019 16:58

Allt fler filmbolag satsar på att öka medvetandet om sina produktioner med hjälp av mobilspel. Genom mikrobetalningar har det också blivit en stadig inkomstkälla.

Att göra spel baserade på filmer eller populära serier, är långt ifrån någon nyhet. Så kallade “filmlicensspel” har under åren varierat kraftigt i kvalitet, men alltid lyckats hålla sig populära. Några exempel på lyckade “filmspel” är: GoldenEYE 007 (Nintendo 64), The Chronicles of Riddick (Xbox) och Disney’s Aladdin (SNES).

I och med att våra mobiltelefoner har utvecklats till att mer eller mindre bli portabla datorer och underhållningsmaskiner, har allt fler film- och serierspel börjat släppas som appar. Många gånger är de också helt gratis att ladda hem och att spela, men innehåller så kallade mikrobetalningar, där spelarna kan välja att låsa upp nytt material och förmåner till en lägre kostnad.

På så vis kan filmbolagen stärka medvetandet om sina produktioner, samtidigt som de också kan tjäna en hacka. Mikrobetalningar rör sig sällan om några högre kostnader, men, som man säger, många bäckar små. Nedan listas några exempel på den här typen av spel.

Toy Story Drop (iPhone, Android)

Ett sådant spel är Toy Story Drop, som är ett Candy Crush-liknande spel inspirerat av Pixars älskade leksaksvärld. Spelet släpptes i somras, med anknytning till att den fjärde Toy Story-filmen hade premiär, och har redan över en miljon nedladdningar enbart på Android. Här går det också att låsa upp olika förmåner med hjälp av mikrobetalningar.

The Simpsons Tapped Out (iPhone, Android)

Med sina 30 säsonger och 664 stycken avsnitt har den tecknade TV-serien om familjen Simpsons, blivit en av världens mest välkända. Det har blivit ett flertal Simpsons-spel under åren, men det mest spelade är utan tvekan Tapped Out, som släpptes på mobilmarknaden 2012.


Här gäller det att bygga upp Springfield och låsa upp alla de älskade karaktärerna. Den som vill kan också påskynda processen med mikrobetalningar. Spelet har blivit en enorm succé och laddats ner över 15 miljoner gånger. Så även om det bara kostar några kronor att låsa upp nya förmåner, finns det ett enormt utbud av potentiella kunder.

Game of Thrones Slots (Android)

En annan typ av mobilspel som många bolag har börjat använda sig av är så kallade “slotspel”, som förekommer hos olika casinobolag. Idag finns det slotspel anpassade efter nästan alla stora filmer och serier (Star Wars, Matrix och Sopranos för att nämna några). Och det är kanske inte heller så konstigt. Spelindustrin har vuxit till sig rejält de senaste åren, inte minst här i Sverige i och med den nya spellagen Swedish Gambling Act (läs mer här). Och filmbolagen kan tjäna rätt bra med pengar på att låna ut sina karaktärer till dessa spel, som numera har närmast TV-spelsliknande grafik.

Game of Thrones Slots är just ett sådant. Detta spel går ut på snurra hjulen och samla rader med ikoner från den omåttligt populära fantasyserien. Har man tur kan man låsa upp minispel och få extra kostnadsfria spelomgångar. Frågan är dock om spelbolagen kommer att kunna fronta med den här typen av spel i sin reklam framöver, eller om det kan klassas som för “aggressivt”. Ardalan Shekarabi, minister för statsförvaltningen, har sagt att regeringen kan vidta åtgärder, som kan innebära ett strikt förbud för spelannonsering.

Men In Black: Global Invasion (iPhone, Android)

Ett kommande mobilspel, som redan har fått stor uppmärksamhet, är Men In Black: Global Invasion. Spelet är utvecklat av Ludare och är ett actionspel där man ska slåss mot rymdvarelser och fånga in dem. Man kan sedan bygga sig ett krigslag av utomjordingar, som också går att utveckla.

För att hitta rymdvarelserna måste du gå runt med din mobil i den riktiga världen och använda din mobilkamera och din GPS. Med andra ord är likheterna med Pokémon och det populära mobilspelet Pokémon Go, väldigt stora. Om det kan bli en lika stor succé återstår att se.