Sökande efter smarta lösningar på samhällsproblem inlett

Pressrelease

Av: Red Bull Sweden

Sökande efter smarta lösningar på samhällsproblem inlett

Publicerad: 8 nov 2018 12:14

Uppdaterad: 8 nov 2018 12:14

Socialt entreprenörskap, konsten att hitta innovativa lösningar på samhällsproblem med affärstänk i botten, är ett fenomen som ligger i tiden. Nu förenar sig Red Bull med startup-generatorerna Antler och Nordic Tech House i sökandet efter Sveriges bästa idé.

Genom programmet Red Bull Basement ska landet dammsugas efter sociala entreprenörer som vill ha hjälp att utveckla sin vision. Från konceptuell idé till verklighet, med en färdig produkt eller tjänst.

I potten finns möjligheten att vinna ett helt år med full support från Red Bull, Antler och Nordic Tech House. Det innebär såväl finansiellt stöd som hjälp med idéutveckling, mentorskap och nätverkande.

En jury kommer inledningsvis att bedöma ansökningar och sedan bjuda in toppkandidater som får presentera sig själva och sin idé. Slutligen väljs en vinnande entreprenör eller ett entreprenörsteam ut.

Möjligheten att ansöka är öppen för alla med en idé som kan bidra till en bättre framtid eller på något sätt kan lösa en utmaning i samhället. Förutom själva idén bedöms entreprenörernas passion för projektet och förmågan att driva det.

Anmälan stänger den 21 november och görs genom www.redbull.se/basement.

Året med full support från Red Bull, Antler och Nordic Tech House är uppdelat i tre faser. Inledningsvis erbjuds fem månaders support av Antler i grupp med andra entreprenörer, där målet är att ta idén ur startgroparna. Efter det följer ett halvår i Nordic Tech Houses lokaler på Urban Escape. Genom rådgivning och mentorskap slipas konceptet till en affärsmässig tjänst eller produkt.

Avslutningsvis får den vinnande entreprenören ett två månader långt residency på Red Bull Basement i Spanien. Här erbjuds möjligheten att nätverka internationellt med andra vinnare, delta i en serie workshops och att testa och utforska ny teknik.

Förra året valdes entreprenörerna bakom Ecobloom ut till Red Bull Basement. Stockholmsbaserade Ecobloom har med stöd från programmet utvecklat en produkt som kombinerar ett akvarium och ett växthus i miniatyr, The EcoGarden, ett slutet ekosystem där akvariefiskar ger näring åt växtligheten.

Vinnare RB Basement 2017

Hamza Qadoumi tog emot priset i 2017 års Red Bull Basement. Foto: Marcus Järvinen.

Under hösten lanserade Ecobloom sin produkt på crowdfunding-plattformen Kickstarter. The EcoGarden blev så populär att entreprenörerna gick över sitt finansieringsmål med 40 procent och tog in över en miljon svenska kronor.

Produkten EcoGarden

Slutna ekosystemet EcoGarden som drog in en miljon på Kickstarter i år. Foto: David Lagerholm.

Mer information om Red Bull Basement finns på www.redbull.se/basement

Mer information om Ecobloom finns på www.ecobloom.se

Erik Walldén, Red Bull Sverige
Mob: 0735 – 42 48 98
Epost: erik.wallden@redbull.com