Breakit - 1 miljon euro till fem innovationer som kan revolutionera modeindustrin
Pressrelease
Av: H&M Foundation

1 miljon euro till fem innovationer som kan revolutionera modeindustrin

Publicerad: 13 sep 2017 09:10
Uppdaterad: 13 sep 2017 09:10

Global Change Award, initierat 2015 av den icke-vinstdrivande stiftelsen H&M Foundation, efterlyser banbrytande idéer som kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri där produkter och resurser har mer än ett liv. Syftet med tävlingen är att bidra till att skydda planeten och miljön vi lever i. De fem vinnarna delar på 1 miljon euro och deltar i ett acceleratorprogram under ett år. Förra året skickades fler än 2 800 ansökningar in från 130 länder. Idag öppnar den tredje omgången på globalchangeaward.com.

Publicerad:
13 sep 2017 09:10
Uppdaterad:
13 sep 2017 09:10

Global Change Award är en av världens största utmaningar för tidiga innovationer, och det första initiativet i sitt slag inom modeindustrin. Tidigare vinnare är bland andra läder gjort av restprodukter från vinproduktion, en mikroorganism som återvinner polyester och plagg med digitaliserad innehållsförteckning som förenklar återvinningsprocessen. Varken H&M Foundation eller H&M gör anspråk på vare sig immateriellt eller materiellt ägande i innovationerna, då målet är att göra dem tillgängliga för hela industrin.

−      På tre år har Global Change Award blivit en positiv kraft inom modeindustrin. Tävlingen är en katalysator för vinnarna, som får coaching och tillgång till ett värdefullt nätverk så att de kan ta sina innovationer vidare till marknaden både snabbare och bättre förberedda. Jag är väldigt nyfiken på att se vilka banbrytande idéer vi får in den här omgången, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och VD för H & M Hennes & Mauritz AB.

En internationell expertpanel väljer ut de fem vinnarna, och anslaget på 1 miljon euro fördelar allmänheten i en online-omröstning på globalchangeaward.com. Vinnarna får dessutom delta i ett ettårigt acceleratorprogram som drivs av H&M Foundation i samarbete med Accenture och KTH Innovation. Acceleratorn skräddarsys för att innovationerna så snabbt som möjligt ska kunna stå på egna ben, maximera deras positiva påverkan på industrin och därmed också på miljön samt skapa värdefulla nätverk för de vinnande teamen. Acceleratorn tar teamen till Stockholm, New York och Shanghai.

−      Vi står inför stora utmaningar. Det sätt på vilket vi konsumerar jordens resurser kommer inte att vara ett möjligt alternativ framåt. Men inom dessa utmaningar ligger också stora affärsmöjligheter då allt fler människor strävar efter att leva och konsumera på ett mer hållbart sätt. Jag tror att innovatörer med djärva kreativa idéer kommer att förändra världen till det bättre. Jag ser fram emot att vara en del av Global Change Awards expertpanel för att hitta innovationer som kan skapa en verkligt förändring, säger Sophia Bendz, Executive in Residence på Atomico.

INFORMATION TILL REDAKTIONEN

Expertpanelen:

  • Bandana Tewari, Editor-at-large, Vogue India
  • Chiling Lin, Actress and sustainability influencer
  • Dame Ellen MacArthur, Founder of the Ellen MacArthur Foundation
  • David Roberts: Distinguished Faculty Singularity University 
  • Edwin Keh, Chief Executive Officer of The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel
  • Lewis Perkins, President Cradle to Cradle Products Innovation Institute
  • Sophia Bendz, Executive in Residence at Atomico 
  • Steven Kolb, President and CEO The Council of Fashion Designers of America
  • Vikram Widge, Head, Climate Finance & Policy, IFC, World Bank Group
  • Xiuhtezcatl Martinez, Youth Director, Earth Guardians

Citat:

− Att vinna Global Change Award öppnar många viktiga dörrar och erbjuder en ordentlig push genom finansiering, support, nätverk och validering som du förmodligen inte kan få någon annanstans. För den som vill bidra till att skydda planetens resurser, genom att vara med och återuppfinna en av världens största industrier, är Global Change Award helt rätt väg att gå, säger Erik Bang, Innovation Lead, H&M Foundation.

− Vi började resan med H&M Foundation för två år sedan och det är intressant att se hur användningen av digitala tekniker i innovationerna har ökat. När nu resultaten från acceleratorprogrammet börjar bära frukt finns det en stor möjlighet att införliva den här typen av nya innovationer i modeindustrins affärsmodeller. Vi är övertygade om att teknik kan erbjuda viktiga lösningar för de hållbarhetsutmaningar som industrin upplever. Vi ser verkligen fram emot att se vilka idéer som kommer in det här året, säger Jill Standish, Senior Managing Director och Head of Accenture’s Global Retail practice.

− Med det ramverk och verktyg som KTH erbjuder som en del i acceleratorprogrammet, kan entreprenörer minska utvecklingstiden med flera månader eller till och med år, och säkerställa att de idéer de slutligen väljer är de som kommer lyckas på marknaden. I tidiga innovationsstadier, som Global Change Award fokuserar på, handlar det lika mycket om att stötta människorna som att stötta deras idéer. KTH Innovation Readiness Model, ger vinnarna en färdplan som täcker alla viktiga aspekter av utveckling och det är detta, tillsammans med det finansiella anslaget, som vi tror kommer sätta dem på rätt kurs mot en hållbar framtid, säger Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation.

Lanseringsfilm, update förra årets vinnare:

Global Change Award Booklet: https://goo.gl/TVSaQg. Lanseringsfilm: https://youtu.be/dV7b06aIZHI

Nyckeldatum:
13 sep, 2017 – 31 okt, 2017, Tävlingen öppen, ansök på globalchangeaward.com
1 nov, 2017 – 1 mars, 2018, Genomgång och urval       
12 mars, 2018 – 16 mars, 2018, Onlineomröstning för allmänheten
20 mars, 2018, Prisceremoni, Stockholm
20 mars, 2018 – 20 mars, 2019, Ettårig innovationsaccelerator

Sociala medier:
Facebook, Instagram, YouTube
Hashtags: #globalchangeaward, #hmfoundation

Vid frågor kontakta:
Malin Björne
Kommunikationsansvarig, H&M Foundation
E-post: malin.bjorne@hmfoundation.com
Mobil: 070-796 39 75

Följande bilagor finns för nedladdning:

Läs fler artiklar