Sök

Annonssamarbete med Sverigeresan med Swedbank

Hans smarta maskin löser ett av återvinningens största miljöproblem – nu ska företaget skala upp

Emil Falk på en återvinningscentral. Foto: Magdalena Johansson.

Kristofer Steneberg

En stor dos målmedvetenhet, en benhård mentor och ett starkt hållbarhetsfokus. Det ledde till en produkt som kan minska deponerat byggavfall drastiskt. Och Emil Falk fick EM-guld i UF-företagande. Men resan har inte varit smärtfri. Sverigeresan med Breakit och Swedbank tar oss till Gnosjö och ett ungt entreprenörsunder.

Det här är sjätte delen i Sverigeresan, där Breakit och Swedbank tar läsaren på en resa i Sverige och träffar bolag och entreprenörer som förändrar. I storstaden, bruksorten eller förorten, vid foten av ett berg eller mellan två sjöar hittar vi fascinerande exempel på att hela Sverige lever. Deras drivkraft är passion, deras motto är hållbarhet och blicken är fäst på långsiktig tillväxt. I Breakits och Swedbanks serie lyssnar vi på deras framtidsvision och drömmar men även vilka utmaningar de har. Och om de själva håller med om att de är några av Sveriges främsta förnyare.

Emil Falk är uppvuxen med företagande vid middagsbordet. I skolan fick han tidigt lära sig ordet Gnosjöandan. Så när han startade sitt första bolag inom fönsterputsning blev det succé. Trodde han. Sommaren började bra med många kunder och inhyrda ungdomar som putsade. Emil Falk skötte affärerna och tog lite mer betalt än vad sommarjobbarna kostade. Ändå blev utgifterna lite för stora och inköpen felaktiga. Besluten stressades fram. Till slut gick bolaget med förlust.

”I slutet av sommaren låg vi back med några tusen. Alla andra vänner som jobbade på sommaren tjänade pengar och kunde resa bort. Jag slet i flera månader men gick med förlust. Det var jobbigt att gå ur sommaren med en vinstmarginal på minus men jag lärde mig massor”, säger Emil Falk.

Nya tag, nya mål

De flesta unga som haft den erfarenheten hade nog kastat in handduken. Men Emil Falks motivation att försöka igen ökade. Snart hade han både mentor och kollegor. Och ett tydligt mål: De skulle vinna den prestigefulla tävlingen ”Årets UF-företag”.

”Jag ville verkligen vinna, jag var otroligt peppad på det. Möjligheterna är enorma, det finns så mycket att vinna på det. Sen tyckte jag att det verkade coolt att vinna”, säger Emil Falk. Emil Falk och hans två UF-vänner Selma och Lucas satte igång att brainstorma fram idéer.

Foto: Magdalena Johansson.

”Vi nöjde oss inte förrän vi hade 50 olika idéer. Sedan satte vi igång att sålla. Till slut hade vi fem idéer att presentera för vår mentor”, säger Emil Falk.

Mentorn studerade länge idéerna, en efter en. Till slut sa han: ”Vill ni ha min ärliga åsikt eller ska jag vara snäll?” Emil Falk och hans kollegor svarade ”den ärliga”.

”Då sa han ’vill ni vinna så ska ni skippa de här idéerna helt’. Klart att det kändes tungt, vi hade jobbat ganska hårt för att bygga dessa idéer. Men han gav vägledning och ledtrådar för hur vi skulle tänka”, säger Emil Falk.

Efter inspel från coachen fick UF-gänget ögonen på Sveriges hållbarhetsmål. Återvinning var i fokus. Ett mål var att Sveriges rivningsavfall ska minskas – hela 70 procent skulle återvinnas vid 2025.

”Vi förstod att vi inte kunde brainstorma fram idéer på egen hand. Så vi ställde frågor till ett antal bolag. Vi frågade pizzerian hur kartonger återvinns, vi frågade byggfirmor hur de slänger virke och vi pratade med återvinningscentralerna”, säger Emil Falk.

Hittade sin idé bland skrot

På återvinningscentralen fick de reda på att ungefär hälften av allt som skickas till deponi är fönster och dörrar med glas i. Emil Falk kom fram till att det motsvarade runt 25 000 ton per år. Det finns helt enkelt inget rent sätt att få ut glasrutan från träramen.

”Där hittade vi vår affärsidé. Vi började testa. Vi hämtade hem fönster och krossade med hammare, med golfklubba och slagträ. Vi började skissa på hur en industriell robot kunde hjälpa oss med problemet – men det krävdes kapital. Vi fick ett stöd på en kvarts miljon och utvecklade den. Men vi stötte på problem direkt. Roboten var för komplicerad för att kunna vara på plats på återvinningscentralerna. Det kändes som om vi kastat en kvarts miljon i sjön”, säger Emil Falk.

Vi misslyckades ett antal gånger men lärde oss nya saker varje gång. Till slut visste vi exakt hur man inte ska göra

Trion fortsatte att kolla på andra lösningar. Utforskade alternativ, vände på stenar.

”Skära ut glaset var ingen bra idé men tryckluft blev mer och mer intressant som metod för oss”, säger Emil Falk som återvände till verkstaden och fortsatte testa, göra om, göra rätt.

”Vi misslyckades ett antal gånger men lärde oss nya saker varje gång. Till slut visste vi exakt hur man inte ska göra”, säger Emil Falk.

Tryckluft blev nyckeln

Efter många timmars arbete knäcktes problemet. Med lufttryck trycks fönsterrutan ut, från höger till vänster, inifrån och ut. Maximal kraft på glasrutan gör att träramen inte förstörs.

”Processen innebär att du kan ta ut träramen och återvinna glaset”, säger Emil Falk.

När smält glas sprids ut i ark blir det planglas. Glaset är platt och används oftast i fönster, dörrar och speglar. Att återvinna gammalt planglas är en utmaning eftersom det behöver vara helt rent. Inget trä, ingen metall.

Just nu har Emil Falk arbetat en månad på heltid med företaget som just fått sitt nya namn: WindowGlass Recycling. Det är bara han från orginaltrion som är kvar. Just nu finns en prototyp på den maskin som han vill utveckla och få mer effektiv. Den måste bli snabbare, billigare, bättre och enklare att flytta.

”Jag har alla siffror, känner till konkurrensen, är påläst om branschen samt kan vår produkt utan och innan. Den möjliga koldioxid-besparingen är enorm om vi lyckas skala detta. Att återvinna istället för att lägga fönster och dörrar med glas på deponi är en stor miljövinst”, säger Emil Falk.

Unga får tjänsterna gratis

För Swedbank spelar entreprenörer en viktig roll för framväxten av nya företag och innovationer.

”Genom att samarbeta med Ung Företagsamhet ger vi unga möjlighet att prova på att driva företag och samtidigt upptäcka och utveckla sina förmågor. Hos oss får de dessutom lära sig hur det funkar att ha kontakt med banken och använda våra banktjänster för företag – gratis förstås under UF-året”, säger Ulrica Bergström, ansvarig för samarbetet med UF på Swedbank.

Unga är Sveriges framtid och fler företagare behövs, därför samarbetar Swedbank och sparbankerna med Ung Företagsamhet – UF. Vill du veta mer om Ung Företagsamhet, ska du klicka här.

Läs mer