Paula Dahlström: “Bäst om man kan begränsa sitt oroande till 30 minuter”

17 frågor Techledaren svarar Ledarskap
Paula Dahlström: “Bäst om man kan begränsa sitt oroande till 30 minuter”

Paula Dahlström, expansionsansvarig på Instabridge. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Reporter

Hon hoppade av jobbet på Yelp för att ge tredje världen gratis wifi. Nu berättar Paula Dahlström, på Instabridge, om stundande utmaningar och vilka situationer som gör henne stressad.

1. Vad jobbar du med?

“Jag är expansionschef på wifi-delnings-appen Instabridge där jag ansvarar för användartillväxt. Vi hjälper våra användare hitta och koppla upp sig mot gratis internet. Det är störst efterfrågan på vår lösning i länder där det är stora inkomstskillnader, låga minimilöner och dyrt med mobildata. Där finns det många människor som behöver jobba väldigt många timmar för att ha råd med en månads konsumtion av mobildata. Om man adderar dålig infrastruktur och instabilt mobilnät blir även de som har råd med mobildata beroende av wifi på ett sätt som vi i Sverige har svårt att föreställa oss".

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Resultatinriktad, organiserad, positiv, lösningsorienterad och reko”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Att optimera ‘working smarter, not harder’. Mitt team älskar detta fokus även om det så klart är en stor utmaning eftersom alla är passionerade hard-workers. Det är lätt att tro att bara för att man jobbar hårt kommer man snabbast framåt, men det stämmer inte”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“Ledare som inte tänker på hur deras output påverkar världen i positiv eller negativ riktning. Att leda är ett ansvar - jobba för något gott eller jobba inte alls. Allt går att mäta eller göra om till siffror, men ledare som inte inspirerar mig fokuserar på fel siffror och ofta bara en siffra som är lätt för dem att se”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du började på Instabridge?

"Att påbörja alla rekryteringar på ett tidigare stadium. Det är lätt att vänta med att börja leta tills man behöver få in personen i fråga. Nu så här i efterhand skulle jag sett till att avsluta varje möte jag haft med frågan "vem är den bästa person du jobbat med och varför" - vilket möte det än gäller - för att ha en gedigen lista med talanger för framtiden".

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som ledare?

“En gång i tiden - innan Instabridge - fick jag rådet att inte bestämma så mycket för att jag var 'så ny som chef'. Riktigt dåligt råd som jag heller inte följde särskilt länge då jag lär mig av att göra själv, även om jag gärna lyssnar på goda råd”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“När jag gick från Yelp till Instabridge gjorde jag en inventering av de strategier och lärdomar jag ville behålla och vad jag ville ändra på. Framför allt handlade det om att jag ville göra mer olika saker, bredda strategin och testa ännu mer. Tack vare förtroende, pepp och frihet under ansvar från grundarna på Instabridge – Niklas Agevik och Erik Tigerholm – var det möjligt. Det är för övrigt en enorm fördel med att jobba på en liten startup: frånvaro av internpolitik och egna agendor. På Instabridge har alla utrymme att göra sitt bästa och driva bolaget framåt från där de står”.

8. … och en mindre lyckad?

"När jag var hemma mellan Brasilien och Mexiko några veckor förra sommaren gick jag från att jobba hemifrån eller från den plats jag råkade befinna mig just då, som kafé, hotell eller flygplats, till att jobba heltid från vårt huvudkontor i Stockholm. Under de veckorna hade jag riktigt svårt att vara så lyhörd och tillgänglig jag behöver vara för att på bästa sätt supporta dem som jobbar på distans i andra tidszoner. Numera jobbar jag någon dag per vecka på kontoret när jag är hemma men majoriteten av tiden ser jag till att vara i ”samma sits” som mitt team, det vill säga rörlig".

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Omständigheterna och vem som tagit på sig att leverera vad avgör. Vi sätter mål och utvärderar våra tidigare insatser vid varje kvartals slut, så mer troligt än att jag ställs inför detta ultimatum efter tre år är att vi kommit fram till en av lösningarna på ett tidigare stadium”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din karriär?

“Att säga upp mig från Yelp. Jag ansvarade för Norden, älskade mitt jobb och hade fantastiska människor i mitt team. Det svåra var att lämna dem. Men när man är klar bör man gå vidare. Jag hade turen att kunna lämna över till en chef som jag hade förtroende för”.

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

"I situationer där det är brist på ägandeskap. Oberoende av vilken roll man har i ett bolag ska man ha något som man helt och fullt ansvarar för. Allt bör ägas av någon. Det är det som gör det kul - alla får se hur deras pusselbit blir avgörande för framgång - och det är det som gör att vi kommer framåt tack vare att inget faller mellan stolarna. Att inte komma framåt när vi egentligen vet vart vi ska gör mig stressad för att vi står still helt i onödan. När jag hamnar i den typen av situation påtalar jag problemet".

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Inte en grej utan det måste bli någon form av investering. Framtidens lyx är insikten att man inte behöver så mycket grejer och lyckligt avståndstagande till överkonsumtion. Jag är inte helt där än men dit vill jag”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Mitt team sitter i Brasilien och Mexiko på distans och huvudkontoret är i Stockholm vilket gör det lite svårt att bara gå ut och fira. Däremot ser jag till att berömma och ge cred, framförallt till den eller de som hade mest med framgången att göra”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Bäst är om man kan begränsa sitt oroande till 30 minuter på måndag förmiddag när man går igenom sina KPI:er och lägger planen för veckan. Den strategin jobbar jag efter själv. Resten av tiden är det bättre att lägga sin energi på att göra det man kan för att uppnå det man tänkt”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Att hitta rätt personer till rollerna vi behöver fylla. Vi vill bygga en armé av supertalanger som är bäst på vad just de gör. Det handlar om att hitta personer som har det där lilla extra drivet som man kan se glimmar till i ögonen på dem när de pratar om vad de gör, som gillar när jobbet är ett äventyr och som sporras av osäkerheten det innebär att jobba för en startup”.

16. Vad gör du om tio år?

“Jag är ännu bättre på att skapa värde för andra”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och varför?

“Åsa Nordgren på Trice. Hon jobbar för att förbättra utsatta människors liv. Heja!”

Läs fler artiklar
LÄS MER