Sök

Titta här – EU:s nya app Taxlandia ska lära unga hur skatter fungerar

EUTaxlandia

Foto: Skärmdumpar och Istockphoto.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Ordet skatt har något sövande över sig – det vill Europeiska Unionen ändra på genom det pedagogiska simuleringsspelet Taxlandia.

I den fiktiva världen Taxlandia får ungdomar lära sig allt om EU:s skattesystem. Spelet ska ge dem kunskap om hur skatter samlas in och vad det används till.

Appen släpptes häromdagen för alla plattformar och är uppbyggd kring en fiktiv liten europeisk stat med vackra berg och klara blå sjöar. Förr var Taxlandia en blomstrande turistdestination men idag råder det kris och många företag har flyttat sina huvudkontor.

“Vi vill väcka intresse för skattefrågor och få unga människor involverade i besluten som formar deras framtid. Ungdomar får på ett roligt sätt lära sig om hur skolor, bassänger och idrottsplatser är finansierade och hur de själva kommer att bidra till statliga tjänster genom skatt,” säger Pierre Moscovici, kommissionär med ansvara för ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar, i ett uttalande.

EU-projektet kallas för Taxedu och på portalen finns olika utbildningsverktyg, spel och videos som lärare kan ladda ned. Givetvis kan även föräldrar eller ungdomar själva ladda ned spelet. Sugen på att bli utnämnd till Taxlandias nya premiärminister, börja samla in mer skatter och bygga upp landet igen?

Ladda ned appen här.

Läs mer