Tim Bjelkstam: “Machokulturen på Uber är katastrof”

Tiptapp 17 frågor Techledaren svarar
Tim Bjelkstam: “Machokulturen på Uber är katastrof”

Tim Bjelkstam, medgrundare och vd för Tiptapp. Foto: Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

Här berättar Tiptapps vd och medgrundare om svåra beslut, kniviga utmaningar och vilken typ av ledare som han inte inspireras av.

1. Vad gör ditt företag/företaget du jobbar på?

“Vi bygger en app, Tiptapp, som hjälper dig som har svårt att få ihop tiden i vardagen, eller som helt enkelt saknar tillgång till bil och släp, att snabbt få tag i någon som har tid och möjlighet att hämta saker åt dig. Det kan vara saker man vill bli av med, typiskt återvinning eller svårsålda möbler, alternativt saker man vill få skjutsade någonstans, till exempel något man köpt i en butik eller via Blocket men som man inte kan få hem själv”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Krävande, rättvis, orädd, ödmjuk och energisk”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“I grunden handlar det vi gör om att ändra ett beteende, att få marknaden att förstå att vår app kan användas för att lösa saker som tidigare varit väldigt jobbiga, eller rent utav omöjliga. Och för att bryta ett invant beteende behöver vi nå nya användare i exakt rätt tajming, särskilt när kännedomen om Tiptapp fortfarande är relativt låg. Det vi dock vet är att om man testar så blir man extremt nöjd och är fast. Så vår stora utmaning är nu att hitta rätt mix av marknadsföring som bygger vårt varumärke i stort och som gör att man tänker Tiptapp när man står framför lövhögarna i trädgården, eller när man är på väg att ställa ner den uttjänta gamla sängen i källarförrådet”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“Travis Kalanick. Och förstå mig rätt, jag inspireras av den resa man gjort med Uber och den utmanaranda man haft, men jag tycker att den machokultur man låtit växa fram parallellt är oförsvarligt och katastrof”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Tipptapp?

“Lyssna mycket mer på din inre röst - du har bättre koll på saker än vad du tror”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Att försöka vara på ett visst sätt, som någon annan, istället för att utgå ifrån vem man själv är och anpassa sitt ledarskap därefter”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“Med Tiptapp har vi vänt på modellen för prissättning i jämförelse med liknande “on-demand”-tjänster runt om i världen. I Tiptapp bestämmer en användare som vill ha hjälp av någon annan hur mycket man är villig att betala. Det är ett betydligt enklare och tydligare sätt att försöka få hjälp än att låta andra som vill hjälpa komma med bud, vilket ofta leder till en omständigare upplevelse som tar längre tid”.

8. … och en mindre lyckad?

“Vi satsade tidigt på att testa att låta våra användare sälja saker på samma enkla sätt som man nu blir av med saker mot betalning genom Tiptapp. Det i sig var väldigt uppskattat och fungerade väl men för att på allvar utmana befintliga aktörer behöver man nå ut till väldigt många fler och där var vi för små.

Vi förstod också att styrkan i Tiptapp sitter i det logistiska nätverk av privatpersoner vi har byggt upp. Så vi landade i att istället för att själva hantera och underlätta själva försäljningen så kan vi hjälpa andra secondhand-aktörer på marknaden till merförsäljning genom att erbjuda en enkel och smidig tjänst för hemleverans av det man köpt”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Om min egen styrelse på allvar hotar mig med ett sådant ultimatum så är vi nog illa ute. Jag skulle trots allt be om deras fortsatta förtroende. Får jag inte det så anser jag att de måste sparka mig. Att sparka en medarbetare ska vara mitt beslut som vd, och går en lokal marknad så uselt så låter det rimligt att jag lägger ned den i samråd med styrelsen”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Jag tycker att beslutet kring vems pengar man tar in och hur mycket är väldigt svårt eftersom det är något som präglar hela bolagets framtid”.

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

“Jag blir stressad när något gått snett, oftast med tekniken, och om det drabbar många kunder utan att vi är säkra på exakt vad som gått fel och hur det ska lösas. Först blir jag arg och frustrerad men brukar för det mesta ändå bryta den känslan genom att fokusera på vad vi kan göra konstruktivt för att hantera det på bästa tänkbara sätt”.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Jag älskar skärgården och båtliv men vi sålde vår båt när jag satsade på att bli entreprenör och har sen dess längtat oerhört mycket efter att ha tillgång till båt igen. Därför får det nog då bli en båt igen”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Firar helst snabbt och spontant med något gott eller en skål, med så många ur teamet som möjligt”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Vi har redan ett extremt högt tempo, men känslan är ändå att vi måste göra ännu mer med tiden vi har. Vi försöker hela tiden hitta nya smartare sätt att få saker gjorda och frågan finns ständigt där - gör vi tillräckligt?”

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Vi vet vid det här laget att Tiptapp är oerhört uppskattad av de som testat tjänsten. Nu är den stora utmaningen att få fler att upptäcka den snabbt nog och satsa pengarna på rätt saker som ger maximal utväxling”.

16. Vad gör du om tio år?

“Om 10 år jobbar jag fortsatt med entreprenörskap i någon form eftersom jag gissar att jag även då kommer tycka att det är lika kul att utveckla saker och jobba med innovation”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och varför?

“Niklas Östberg. Jag är oerhört imponerad över den resa som de gjort och det skulle vara kul att få lite mer inblick i vem personen bakom är och vilka reflektioner han gör idag”.

Läs fler artiklar
LÄS MER