Fredrik Heghammar: “Stress gör mig extremt lösningsorienterad”

Another Tomorrow 17 frågor Techledaren svarar
Fredrik Heghammar: “Stress gör mig extremt lösningsorienterad”

Fredrik Heghammar, medgrundare av Another Tomorrow.

Sara Lindmark

Reporter

Det läggs ned enorma summor pengar på att hålla sjuka företag vid liv. Fredrik Heghammar vill göra det lättare och snabbare att upptäcka nya affärsmöjligheter genom innovationsprocessen Sling.

1. Vad gör ditt företag/företaget du jobbar på?

“På Another Tomorrow hjälper vi företag att med vår innovationsprocess Sling kunna ta vara på idéer och skapa nya möjligheter. Detta både behåller och växer deras affär. Med Sling vill vi hjälpa företag att decentralisera innovation och snabbare kunna upptäcka nya affärsmöjligheter genom prototyping”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Passionerad, modig, rak, transparent och deltagande” (en urbota teammänniska)

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Att ha en balans mellan att gasa och bromsa och att inse att man kan inte springa på alla möjligheter samtidigt”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“De som inte tar risker och de som inte vågar testa nya vägar bara för ‘så här har vi alltid gjort’. Hela utgångspunkten för Another Tomorrow är just att vilja något mer än att bara tjäna pengar och sälja mer – vi vill våga ta oss an utmaningar som betyder något, även om det innebär risker. Men framförallt så inspireras jag inte av ledare som saknar empati”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Another Tomorrow?

“Att man inte kan göra allt på samma gång om det ska bli riktigt bra, och hur viktigt det är med tydlig styrning även om man har en kultur som bygger på att alla är med och påverkar. I vårt fall så handlar det mycket om att leva som vi lär. Vi har en fantastisk process för att snabbt prototypa och testa olika möjligheter”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Jag har svårt att komma på något konkret men de råd man får är ju bara andras perspektiv på hur just de ser på saken, det är ju upp till mig att göra något av rådet och inte förrän då kan det bli ett bra eller dåligt råd”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“Efter en del testande så paketerade vi tidigt om vårt erbjudande till tydliga block med en tydlig prissättning som underlättar enormt för både oss och våra kunder”.

8. .... och en mindre lyckad?

“Vi förde samtal med ett annat bolag om att gå ihop. Det lades ner väldigt mycket tid och vi fick det att fungera riktigt bra tillsammans men till slut så kom vi inte överens om det finstilta och det blev ingen merge”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Lägg ner. Företag måste bli bättre på att snabbare stänga ner saker som inte fungerar. Det öses ner kopiösa mängder pengar i dödsryckande företag – pengar som skulle kunna gå till att testa nya möjligheter – och det är där vi kommer in. Med vår process så kan vi testa en mängd nya möjligheter under väldigt kort tid för en i sammanhanget mycket låg kostnad och bygga upp något bättre, snabbare”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Vi blev tidigt uppvaktade av bolag som ville köpa vår verksamhet. Det är klart att när man står där med ett nystartat bolag med kostnader och löner som ska betalas ut så kändes det lockande att gå “den trygga” vägen. Vi har dock en vision om att vi ska våga ta risker och vi bestämde oss att köra på själva, vilket i backspegeln var helt rätt beslut”.

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?

“Jag är generellt väldigt stresstålig och gillar när det är full fart men om det händer så får jag oftast lite svårt att sova eftersom hjärnan går på högspinn med att hitta lösning på stressen. Den främsta orsaken till stress tror jag beror på att man saknar struktur eller mål med det man håller på med, litet som stort. Börjar jag känna en tendens av detta så drar jag oftast i bromsen, tar ett steg tillbaka och skapar en struktur kring det som orsakat stressen för att sedan kunna lösa det hela.  Jag har ju för intet jobbat som producer i över 20 år, min superpower är att “get shit done”. Utåt sett så tror jag att jag blir väldigt rak i min kommunikation och uppfattas som nog som extremt lösningsorienterad”.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“En resa med familjen där vi bara kan hänga med varandra och vara. Det blir troligtvis en gitarrpedal eller två också, är galen i gitarrprylar”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Då blir det en god middag med hela gänget med karaoke som avslutning”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Att vi inte hinner springa på alla fantastiska möjligheter som ligger där ute och ruvar”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Utmaningen är att ha ett tydligt mål att springa emot samtidigt som förändringar sker snabbare än någonsin runt om oss, men lever vi som vi lär så det ska gå toppen. Vi är också mitt i en etablering i USA, en fantastisk marknad med en massa möjligheter men också utmaningar”.

16. Vad gör du om tio år?

“Jag hoppas på att vi har fortsatt utveckla Another Tomorrow och att vi om 10 år är där vi precis behöver vara för att göra skillnad för företag, organisationer och världen i stort. Jag hoppas och tror att vi har flera plattformar som vi verkar utifrån och att vi finns på flera olika marknader”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och varför?

“Jag tycker att ni ska intervjua Aleksandra Avli som är grundare av HER Global Network. En mycket intressant person som kommer göra stor skillnad med hjälp av ett fantastiskt nätverk”.

Läs fler artiklar
LÄS MER