Malin Torstensson: “När du lyckas hitta rätt person för rätt roll blir allting magiskt”

Fitnesscollection 17 frågor Techledaren svarar
Malin Torstensson: “När du lyckas hitta rätt person för rätt roll blir allting magiskt”

Malin Torstensson, vd för Fitnesscollection. Foto: Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

Malin Torstensson vill låta folk träna på vilket gym de vill till en fast månadsavgift. Under våren har en av hennes största utmaningar varit att få folk att stanna längre som betalande medlemmar.

1.  Vad gör företaget du jobbar på?

“Fitnesscollection är en app som samlar det bästa träningsutbudet i ett medlemskap. Vi vill inspirera våra medlemmar till att träna varierat och leva ett aktivt och hälsosamt liv”.

2.  Beskriv dig själv som ledare med fem ord:

“Engagerad, handlingskraftig, rak, otålig och personlig”.

3.  Vad har varit din största utmaning hittills?

“Den största utmaningen för mig är alltid den utmaning jag upplever i stunden. Det svåra i en startup är att man alltid måste lösa flera utmaningar samtidigt”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“När jag ser på de företagsledare jag inspireras av finner jag en gemensam nämnare; alla har lyckats bygga en bra organisation genom ett bra team. Därför inspireras jag inte av de ledare som inte förstår värdet av sina kollegor. Att bygga en bra organisation är som att lägga ett svårt pussel”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du blev vd på Fitnesscollection?

“Hur viktigt det är att ta kontroll över din tid när det alltid finns kollegor, investerare, kunder och partners som behöver din tid”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Det sämsta rådet jag fått är ”tänk nu på att inte jobba för mycket”. Man behöver jobba mycket för att ett startup ska växa de första åren”.

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?

“Vi har jobbat intensivt och strategiskt under våren för att öka hur länge en medlem stannar som betalande medlem och lyckats otroligt bra. En av faktorerna bakom var att vi tog bort begränsningen på antal gånger våra medlemmar kunde gå till en enskild träningsstudio. Vi införde även ett Flex medlemskap som passar dem som pendlar eller vet med sig att dem inte hinner träna så ofta”.

8. … och den minst lyckade?

“Svår fråga men i efterhand borde vi avvaktat med att satsa så stort på reklam i podcasts som vi gjorde förra året tills vi infört alla förändringarna ovan. Som jag nämnde tidigare har en stor utmaning varit att ökat livslängden och om vi gjort produktförändringarna först hade vi fått ut maximalt värde av marknadskampanjen".

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Vid detta mötet är situationen inte okänd och det viktiga är hur vi förutspått att verksamheten kommer utvecklas framåt. Utifrån denna prognos så lägger vi antingen ner eller ser till att vi har rätt team på plats”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“De svåraste besluten involverar nästan alltid personal, till exempel om man ska avbryta en anställning eller inte”. 

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?

“Att utsättas för stress är oundvikligt för alla som arbetar i en startup. Det händer dagligen. Jag har en grupp vänner runt mig som jag ofta bollar tankar och funderingar med. För mig är det ett bra sätt att få grepp om situationen och behålla lugnet. Det finns otroligt mycket kunskap hos entreprenörer, startups och unicorns att ta lärdom av.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Förutom det självklara svaret om att investera mer i Fitnesscollection hade jag valt att engagera mig i nya startups. Jag tror på ekosystemet inom startups och att stötta bolag som inte omvandlat sin idé till en färdig produkt. Jag hade gärna investerat i bolag som Tiptapp och Welcome app i detta skede”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Självklart firar vi med ett gemensamt träningspass följt av en god middag med champagne!”

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Jag skulle inte kalla det oro, men att göra bra rekryteringar är otroligt viktigt för mig. Det är en svår konst att hitta rätt person för rätt roll. Men när du väl lyckas blir allt magiskt!”                 

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Utan tvekan att fortsätta utvecklas som hälsomarknadens mest älskade träningstjänst”.

16. Vad gör du om tio år?

“Om 10 år är jag omringad av ett fantastiskt team som fortsätter bygga ett modernt medlemskap för träning”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju och varför?

“Will Stoddart, vd på Werlabs, ett bolag som ger dig en hälsokontroll via blodanalys. Ett spännande sätt att få svaret på varför du ska äta bättre och träna mer. Det ska bli spännande att följa deras resa och hur de vidareutvecklar sin produkt”.

Läs fler artiklar
LÄS MER