Youtubes vd om dotterns fråga: Så lockar vi fler kvinnor till tech

Youtube Jämställdhet
Youtubes vd om dotterns fråga: Så lockar vi fler kvinnor till tech

Susan Wijcicki. Foto: Reed Saxon/TT.

Sara Lindmark

Reporter

En av världens mäktigaste techkvinnor, Susan Wojcicki, fick höra från sin dotter att det var "supertöntigt" att gilla datorer. Det har fått Youtube-vd:n att på allvar fundera över hur man lockar fler kvinnor till branschen.

En ingenjör på Google fick sparken i somras efter ett internmeddelande där han kritiserade företagets mångfaldsinitiativ. Mannen påstod att bristen på jämställdhet i techsektorn beror på biologiska skillnader mellan könen.

Efter att Susan Wojcickis dotter som är i tioårsåldern, hört om nyheten frågade hon sin mamma: “Finns det biologiska förklaringar till att färre kvinnor jobbar inom tech och ledarskap”?

Det fick Youtubes vd att skriva en artikel i finansmagasinet Fortune.

“När mitt barn ställde mig den fråga som jag länge försökt övervinna i mitt eget liv tänkte jag på hur tragiskt det är att den här ogrundade fördomen har förts över till en ny generation”.

Dottern har även berättat för sin mamma hur “supertöntigt” det är att gilla datorer, vilket verkligen fått Youtube-vd:n att engagera sig i frågan.

“Mönstret är tydligt. Amerikanska tjejer luras in i tron att tech är något osocialt och de ges aldrig någon möjlighet att ändra uppfattning”.

Hittills är inte datavetenskap ett obligatoriskt ämne i USA, vilket Susan Wojcicki vill ändra på.

“Om vi inte prioriterar ämnet så riskerar vi att göra köns- och klassfrågor till ett ännu djupare problem. Som nation riskerar vi också att tappa i konkurrenskraft,” säger hon enligt Fortune.

Susan Wojcicki har även tankar och åsikter kring hur man ska lyckas hålla kvar kvinnliga talanger inom techvärlden. Ett av problemen är den kultur som belönar personer som jobbar sent om kvällarna. Själv lämnar hon alltid Youtube-kontoret för att hinna äta middag med familjen.

“Det skrämmer bort människor som vill leva ett normalt liv. Det straffar dem som har åtaganden hemma, män som kvinnor”.

Enligt Fortune så är det 45 procent troligare att en kvinna lämnar teknikbranschen mitt i karriären, jämfört med en man. Hon uppmanar därför fler techbolag att upprätta generösa policies kring föräldraledighet. Hittills har Susan Wojcicki själv utnyttjat företagets betalda ledighet vid totalt fem tillfällen.

Hon berättar också vad hon gjort för att boosta dotterns teknikintresse – skicka henne till ett kod-läger för tjejer.

“Nu har hon börjat använda teknologi som ett sätt för att utveckla sina idéer. Jag lyckades att omvända henne”.

Läs fler artiklar
LÄS MER