Guide: Shadowban – så kollar du om ditt Instagramkonto är drabbat

Instagram influencers Instageddon
Guide: Shadowban – så kollar du om ditt Instagramkonto är drabbat

Selena Gomez är störst i världen på Instagram. Kring hennes konto börjar gåtan. Foto: Robin Haldert/Scanpix samt Rich Fury/Invision/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Kenza Zouiten är drabbad. Men har ditt Insta-konto hamnat under "Shadowban". Följ vår enkla guide för att få svaret inom några minuter.

Nyligen berättade vi på Breakit om problemen på Instagrams plattform. Många profiler vittnar om att deras innehåll, sedan i början av september, inte når ut på samma sätt som förut.

Fenomenet slår även mot de största.

”Stör mig som fan på att jag hamnat i någon slags ’skugga’ på Instagram? Mina bilder/mitt konto syns endast för de som redan följer mig, följer man inte mig ser man inte ens mina bilder under hashtags jag använt”, skriver megaprofilen Kenza Zouiten.

Liknande berättelser återkommer från ett stort antal människor som driver stora Instagramkonton.

Följarna ser inte inläggen. Antalet likes har halverats. Och räckviddssiffrorna i Instagrams statistikverktyg rasar.

Instagramproffsen som Breakit varit i kontakt kopplar ihop utvecklingen med fenomenet ”Shadowban”.

För många sammanföll tidpunkten med den stora dataläcka som avslöjades i slutet av augusti, som påverkar 6 miljoner konton.

Så vad är egentligen Shadowban?

  1. Kortfattat innebär det att dina bilder inte syns under hashtags för alla som inte redan följer ditt konto.

  2. Det kan vilket i sin tur kan ha stor påverkan på hur stor publik som nås av ditt innehåll.  

Har du också märkt att engagemanget från din publik på Instagram har rasat? Kanske har du också hamnat i Instagrams skuggland?

Följ vår enkla guide  – och få reda på svaret inom några minuter.

Guide: Så kollar du ditt Instagramkonto

1. Skapa ett helt nytt Instagramkonto.

2. I Instagrams app kan du lägga till ditt nya konto, och sedan växla mellan dina konton. Knappen hittar du genom att först trycka att trycka på din profilbild i appens nederkant. Sedan kan du växla mellan dina konton med hjälp av fliken längst upp.

3. Gör ett inlägg från ditt vanliga konto och använd en hashtag. Här är det smart om du väljer en lite smalare hashtag, där floden av nya inlägg inte är så stor. I vårt exempel använder vi #skateboardingisfun, som totalt har drygt 700.000 inlägg.

4. Gör direkt en sökning från ditt vanliga konto på hashtaggen. Här skriver vi helt enkelt in #skateboardingisfun i sökrutan.

5. Din bild eller film ska nu synas längst upp under de senast publicerande inläggen. Här ser du vårt testinlägg med en röd ram. Gör direkt om samma sökning från ditt nya konto – som inte följer ditt ursprungliga.

Jämför sökresultaten. Är bilden borta? Då har ditt konto drabbats av Shadowban.

Såhär ser det ut i vårt exempel.

Samma sak gäller Kenza Zouitens konto, som vi testade med ett konto som följer henne och ett som inte gör det. Bilderna från Kenzas bröllop, samlade under taggen #kenzaaleks syns inte för de som inte redan följer Kenza. 

6. Är du drabbad? Frågan är vad som går att göra åt detta. Internet är smockfullt av tips, varav inga är bekräftade.

Här är några saker som sannolikt kan ha effekt. 

Sluta fuska

• Stäng av eventuella tredjepartsapplikationer, bottar och appar som schemalagt kan publicera inlägg på ditt konto. De strider mot Instagrams användarvillkor.

Var mänsklig

• Bete dig inte som en robot. Instagram har ett krig mot bottarna. Systemet straffar sannolikt även mänskligt beteende som påminner om bottar.

Hur då?

• Exempel på sådant bettende är exempelvis att följa, eller avfölja, hundratals konton under kort tid. Samma sak gäller att like-bomba ett mycket stort antal bilder på kort tid.

Spamma inte hashtags

• Rotera dina hashtags. Många använder en fast uppsättning hashtags, uppemot 30, på varje inlägg. Det kan ses som spam. Testa att minska antalet hashttags så att du bara använder de mest träffsäkra, som verkligen beskriver ditt material.

Testa nya format

• Isabella Löwengrip, som har över 400.000 följare på Instagram, menar att man måste göra som Instagram vill. Bolaget för en kamp mot Snapchat, och har infört format som "live" samt "stories" för att lyckas. Löwengrips teori är att Instagrammarna måste anamma de nya formaten för att nå ut.

Läs mer

Kenza upptäckte precis att hon blivit Shadowbanned: ”Vad händer Instagram?”

Är Instagrams nya funktion dödsstöten för Sofi Fahrmans app?

Kändisarnas nya extraknäck – så mycket drar hajpade Memmo in

Läs fler artiklar
LÄS MER