Ta bort ditt namn från Google? Ja, det går faktiskt att försvinna

Ta bort ditt namn från Google? Ja, det går faktiskt att försvinna

Foto: Kim Jin-a/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Finns det information om dig på nätet som du helst bara vill glömma? Men som dyker upp så fort någon söker på ditt namn?
Det finns en lösning – här reder vi ut vad som gäller kring lagen om att bli glömd.

Googles sökmotor används för mer än 90 procent av alla nätsökningar i Europa och är en mångmiljardaffär för den amerikanska techgiganten.

Som kunskapstörstig googlare är informationen som går att hitta via Google guld värd – men långt ifrån alla är nöjda med de sökresultat som dyker upp. Vissa vill helt enkelt försvinna från internet. 

Och det är faktiskt möjligt. En dom i EU-domstolen från 2014 ger européer rätt att bli glömda på internet. Privatpersoner kan annsöka om att ta bort en sökträff som innehåller deras namn.

Vem kan bli glömd?

Det är verkligen ingen rättighet att bli "glömd" utan sökjätten gör en bedömning utifrån varje enskilt fall. Rättigheterna till integritet vägs mot allmänhetens intresse att få reda på och sprida information. Sökresultaten ska vara “irrelevanta, icke adekvata eller överflödiga" för att de ska ta bort dig. Det är svårt att få bort sökträffar som handlar om ekonomiskt bedrägeri, tjänstefel, domar eller om en politiker eller myndighetsperson har gjort bort sig.

Vad behöver du bifoga?

Du måste bifoga någon form av id-handling som Google lovar att radera inom en månad från att ärendet är avslutat. Om du skickar begäran för någon annans räkning måste du bifoga en id-handling som styrker den personens identitet.

Gäller glömskan utanför Sverige?

Om en person i Sverige söker information om en svensk medborgare ska sökträffar tas bort både på google.se och google.com. Datainspektionen har nyligen utrett frågan om global radering, det vill säga om sökningar från utlandet också ska tas bort. Myndigheten kom fram till att det kan krävas i vissa specifika fall.

Du kommer till formuläret genom att klicka här, och här kan du läsa mer om själva processen.

Hittills har Google glömt bort 23.000 svenskar.

LÄS MER: 
# Han vill ta rätten att bli glömd av Google till Högsta domstolen

# Så många svenskar kämpar för att bli bortglömda av Google

Läs fler artiklar
LÄS MER