Sök

Entreprenörsskatten slopas – vi reder ut vad som gäller kring 3:12-reglerna

3:12Ekonomi & skatt

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Beskedet som alla småföretagare väntat på.

Det har varit minst sagt fram och tillbaka vad gäller förändringar av 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten som den kallas. I helgen kom glädjebeskedet för alla fåmansföretag: Ändringarna som skulle införas dras tillbaka.

Breakit har i flera artiklar bevakat 3:12-förslagen. Här kommer en sammanfattning för den som inte har hängt med.

Vad är 3:12-reglerna?

De styr hur stor del av inkomsterna som fåmansföretagare kan ta ut som lägre beskattad inkomst. Många entreprenörer väljer att plocka ut aktieutdelning istället för lön eftersom det är mer fördelaktigt rent skattemässigt. Syftet med 3:12 är således att förhindra att småföretagare beskattas mer förmånligt jämfört med vanliga anställda.

Hur fungerar det i praktiken?

Ska du ta ut 100.000 kronor betalar du först 22 procent i bolagsskatt. På de 78.000 som blir kvar skattar du sedan 20 procent med dagens regler. Det totala skatteuttaget blir 37,6 procent.

Företagare får dock inte ta ut hur mycket utdelning som helst till den lägre skattesatsen, utan det finns ett tak. Har du inga anställda ligger det idag på 2,75 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar drygt 160.000 kronor. Har du däremot anställda som du betalar ut löner till får du ta ut en summa som motsvarar hälften av löneutbetalningarna i utdelning.

Har du ett företag där du betalar ut 100 miljoner kronor i lön varje år kan du alltså ta ut 50 miljoner i utdelning till en skatt på 20 procent.

Vad har förslagen inneburit?

Det som upprört är främst att skatten på utdelningar skulle ha höjts från 20 till 25 procent och att taket för hur mycket utdelning ett företag får ta ut till den skattesatsen sänks. Både förslaget om skattehöjningen och förslaget om att sänka brytpunkten, dras nu alltså tillbaka.

Varför har det upprört så många?

Anders Andersson, grundare av Driva eget och småföretagarexpert, har tidigare förklarat:

“Det är en allmän upprördhet över att skattetrycket ökar för företagare. Men det gäller också att förstå vad förslaget innebär. För många finns det verkligen anledning att vara upprörda. De som påverkas allra mest är entreprenörer som har några anställda och använder den så kallade löneregeln när de tar ut utdelning”, säger

Vad händer nu?

Skatteregler är föränderliga och ändras hela tiden. Det gäller helt enkelt att försöka hänga med och hålla koll på vad som händer. Men experter som Breakit talat med är övertygade om att lägre än 20 procent kommer det knappast bli.

Läs mer