Sök

Jimmy Jakobsson: "Nästa gång ska jag ha von Holstein-hatten på mig"

Ingager17 frågorTechledaren svarar

Jimmy Jakobsson. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Han sa upp sig för att starta Facebook-byrån Ingager – med 400 kronor på kontot. Här berättar Jimmy Jakobsson om utmaningar, oro och varför han skulle köpa just en sportbil för egna vinstpengar.

1. Vad gör ditt företag?
“Vi hjälper våra kunder att nå konkreta försäljningsresultat från Facebook-plattformen. Detta genom att vi skapar innehåll och räckvidd baserat på data. Vi gör detta med hjälp av egen teknologi. Våra kunder och kundernas kunder finns i hela världen. Samtidigt vill vi vara en utvecklande arbetsplats som ger våra medarbetare en bra vardag”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.
“Ah… svårt. Frågar du mina medarbetare tror jag de är snälla och säger att jag är passionerad och ambitiös, kanske lite impulsiv. Jag hoppas de tycker att jag också är prestigelös, omtänksam, innovativ och beslutsam”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?
“För att driva bolag med många medarbetare och uppdragsgivare måste jag älska problemlösning. Varje dag är en utmaning. Det är också charmen, jobbet är aldrig enformigt. Jag har också en fantastisk businesspartner i Henrik Almskoug som är en strukturell doer. Det har löst många av våra utmaningar”.

4. Vilka ledare inspireras du INTE av?
"Den värsta chefen just nu måste väl annars vara Kim Jong-Un, det är en oroande situation. Dessutom är det ju helt bissart att vara vice ledare i en nekrokrati!"

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Ingager?
“Tänk större, satsa mer. Fail harder! Det är verkligen ingen idé att vara blygsam. Gärna ödmjuk, men inte blygsam. Jag kan önska att vi hade sprungit ännu snabbare, varit ännu modigare. Nästa gång ska jag ha Johan Staël von Holstein-hatten på mig och springa så snabbt det bara går. Jag ska fråga om jag får låna hatten nästa gång jag är hemma i Tylösand”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör?
”'Grow where you’re planted', eller något i den stilen. Det är så jante, det är så tråkigt och det är så litet. Det var precis innan vi skulle lansera i Tyskland och någon riskkapitalist hade en annan idé för oss. Bland det bästa jag gjort var att göra tvärt om. Tyskland är en stor framgång för oss och jag älskar Berlin. Det är roligare och bättre att göra som Richard Branson, eller Isabella Löwengrip för den delen: Att använda sitt varumärke och nyfikenhet och göra det mesta av det. Det är inspirerande!”

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?
“Jag har inte behövt göra några smärtsamma förändringar. Vi är bra på att både testa nytt, att snabbt ta ställning till om det fungerar eller ej och att optimera varje steg. Små steg framåt varje dag, det är mycket det som företagande handlar om. Vi är i konstant förändring”.

8. … och den minst lyckade?
“Vi testar nya saker hela tiden, som både tar tid, kräver tålamod och kostar pengar. Det är inte direkt alla av dessa tester som fungerar, men det är ett sätt att hålla oss uppdaterade och i framkant. Som sagt, konstant förändring!”

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?
“Ouch, det låter inte likt mig. Tre år? Vad har jag hållit på med, jag brukar ta snabba beslut..! Jag är alltid insatt i affären och lokala utmaningar. Packa lådan! Jag får gå på dagen. Ägaren, det vill säga jag, är helt osentimental. Men scenariot är hypotetiskt: Vi tog ju till exempel satsningen i Tyskland till lönsamhet på åtta månader med en investering på under en miljon kronor”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa?
“Jag är alltid ärlig mot mina egna och Ingagers värderingar när jag tar beslut, men det kan ju vara svårt ändå. Men innan resan började var besluten svårare, som att säga upp sig. Framförallt eftersom jag hade typ 400 kronor på kontot. Men hej, det gick vägen”.

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?
“Jag är mycket stresstålig! Det värsta jag vet, och det skulle kunna få en hel helg förstörd, är när någon mejlar klockan åtta en fredagskväll och skriver ”jag skulle behöva prata om en sak, kan vi ta fem minuter på måndag morgon?”. Just det hände senast förra helgen. Det är dock ett bra sätt att göra på, för den som vill att jag ska ringa upp direkt! Stress i allmänhet gör mig fokuserad och beslutsam. Jag vill hantera utmaningen och lösa problemet så snabbt det bara går."

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?
“När min fru och jag fick vårt första barn sålde hon sin sportbil för att vi skulle ha råd med en tvåa, entreprenören var ju inte så likvid… Den skulle jag köpa tillbaka till henne! För resten av pengarna köper jag Facebookaktier till mina barn Daisy, Tyler och Alex”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
“Jag gillar att fira sådant som kan framstå som små vinster, men som i längden gör hela skillnaden. Säljaren som gör sin första affär, en uppdragsgivare slår försäljningsrekord, någon som blir befordrad, någon som har varit på Ingager i ett år. Vi firar mest hela tiden, helst med glass och ballonger!"

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
“Allt, högt och lågt. Hur är läget med min assistent, blir resultaten för den där kunden som estimerat, är Hackescher Markt eller Pariser Platz rätt ställe för Berlinkontoret, ska vi verkligen anställa tolv personer till nu… Som sagt, allt möjligt, att oroa sig är att vara på tårna. I’m the worrying kind. Det tror jag är bra”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?
“Vi har en massa saker som händer. Londonkontoret körs igång, vi planerar för nästa marknad, vi paketerar vår process och metod som en molntjänst vilket kräver en egen organisation, vi fortsätter att växa i Sverige. Det blir en rolig höst”.

16. Vad gör du om tio år?
“10 år? Det är en lång lång tid… Jag hoppas att vår satsning på internet of things har fallit väl ut och att jag på något sätt arbetar med att utveckla det spåret. Men jag vet att jag kommer leva och njuta av dagarna med min fru Jasmine och våra barn”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?
“Solisten på min sons dop, Hjalmar Ståhlberg Nordegren, som nu räddar världen och mat på startupen Karma. Eller Matilde Urdiola, framgångsrik entreprenör, och ordförande i Young Entrepreneurs of Sweden. Driftiga och intressanta! Vad ska de göra härnäst?”

Läs mer