Sök

Techadvokaten listar 5 vanligaste startupfelen – så undviker du dem

Juridik

Tomas Rudenstam Foto: Sanna Wolf-Watz

Breakit

Breakit

Dålig koll på dina mjukvarurättigheter, extrem hemlighetsfullhet och för många avtal. Tomas Rudenstam listar de vanligaste misstagen som entreprenörer gör och berättar hur du undviker fällorna.

(OBS! Detta är en uppdaterad version av en artikel publicerad i juni 2015).

Tomas Rudenstam har varit jurist i över 20 år. Efter att ha börjat sin bana på en amerikansk advokatbyrå var han med och grundade ett mobiltjänstföretag i slutet på 1990-talet. Nu är han specialiserad på startups och driver tillsammans med kollegor advokatbyrån Foyen. För Breakit listar han de vanligaste felen som startupgrundare gör.

 

1. Har noll koll på immateriella rättigheter

“Alla vet att immateriella rättigheter är viktigt, men få vet hur de skapas eller vilken kontroll de har över dem”, säger Tomas Rudenstam.

För startups är det ofta mjukvara som behöver skydd. Så fort en mjukvara utvecklats skyddas den av upphovsrätten. Men det är den som programmerar mjukvaran, eller i vissa fall den personens arbetsgivare, som äger den. Om företaget splittras eller har anlitat konsulter för att göra programmeringen kan rättigheterna till den hamna utanför företaget.

“Några av de vanligaste 'städjobben' jag får göra åt startups och investerare är att rätta till och säkra upp de immateriella rättigheterna. I två tredjedelar av fallen har man inte kontroll över dem”, berättar Tomas Rudenstam.

2. Försöker vara för hemliga

Tomas Rudenstam säger att det är en balansgång mellan vad som behöver sekretess och vad som inte behöver det. Enligt honom har företagsgrundare en tendens att sätta krokben för sig själva genom att kräva komplicerade sekretessavtal innan de säger något om sin idé.

“En del grundare är så hemliga att de inte vill berätta någonting och då är det svårt att lyckas”, berättar han.

Nästa problem är att startup-grundare skriver dåliga sekretessavtal som inte skyddar dem.

“För att ett sekretessavtal ska fungera måste det finnas två delar: ett spridandeförbud som hindrar att folk berättar om idén och ett nyttjandeförbud som hindrar att den du berättar för använder sig av själva idén. Företag missar ofta den senare delen”, säger Tomas Rudenstam.

3. Skriver för många avtal

Många startups skriver under internationella bolags sekretessavtal. Där kan det stå att tvisten ska lösas utomlands och kräva en lång process. Tomas Rudenstam berättar att det kan bli riktigt dyrt. Dessutom blir grundarna tvungna att bevisa vad de hade kunnat tjäna om det större bolaget hade följt avtalet för att kunna få skadestånd.

“Det kan vara bättre att skriva presentationer så att du i generella drag berättar vad du vill göra, men inte exakt hur du ska göra det. Om man lyckas med det så kan man ofta skjuta på behovet av sekretessavtal fram till ett slutskede då man kanske också har en bättre förhandlingsposition, säger Tomas Rudenstam. 

4. Glömmer att prata om lön

Alla i Sverige har rätt till lön om du arbetar. Om någon jobbar utan att ta ut lön och det inte finns reglerat i ett löneavtal kan den personen kräva att få löneutbetalningar i efterskott.

“Därför är det bra att skriva anställningsavtal med grundarna där det står att lön inte utgår fram till dess att bolagets ekonomiska ställning så tillåter”, säger Tomas Rudenstam.

5. Tror att mallar löser allt

Han berättar att juridik inte bara handlar om det som står i avtalet utan det också har att göra med vad som regleras av lagarna runtomkring. En del ber honom att bara skicka över en mall för till exempel ett sekretessavtal.

“Men det är inte så enkelt. Det finns flera mallar som kan fungera, det beror på vad de ska ha det till och varför. Ofta visar det sig att det är en helt annan typ av avtal de behöver eller att de inte behöver något alls. Det som vi tar betalt för är inte att sälja avtal utan för analysen och anpassningarna av avtalet", Tomas Rudenstam.

Läs mer