Sök

Så tar du in riskkapital – Breakits grundare ger dig råden som funkar

BreakitPodd

Stefan Lundell. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Breakits egen grundare Stefan Lundell delar med sig av sina bästa tips när man ska ta in extern finansiering till sin startup. Två tips: Var inte för girig – och skippa hemlighetsmakeriet.

När Breakits grundare Stefan Lundell och Olle Aronssonskulle ta in kapitalrunda två valde de att skildra den processen via artikelserien Kapitaljakten.

“Vi kräver att få ut information om dem vi skriver om och vill att folk ska vara öppna. Då är det bra att få smaka på vår egen medicin. Öppenhet om vad vi själva håller på med är något som karaktäriserat Breakits resa”, säger Stefan Lundell.

Här är Stefans 5 bästa råd för att lyckas ta in kapital

1. Var inte så hemlighetsfull

Att ta in kapital handlar i grunden om att sälja något. I ett tidigt skede kanske det bara är en vision eller en idé på pappret. Du vinner på att vara så öppen som möjligt, det ger fler propåer från investerare.

2. Spå in i framtiden

Sätt dig ned tillsammans med eventuella medgrundare och skissa på ett framtidsscenario. Var kommer vi vara om 24 månader och vad behöver vi för att ta oss dit? Gör en uppskattning av hur stor marknaden är och hur stor andel av den som ni kan tänkas ta. Rikta blicken mot konkurrenterna och se hur mycket de drar in.

3. Var inte för girig

Självklart ska man inte sälja sig för billigt men det är minst lika viktigt att få in rätt ägare, ni ska ändå leva med varandra under lång tid. Pumpar du upp värderingen för högt är det inte roligt att be om mer pengar efter 1-2 år när det inte gått som du hoppats.  

4. Inventera ditt nätverk

“Jag hade skrivit om riskkapitalmarknaden och kände flera “rika gubbar” vilket så klart var en fördel. Har man inte ett brett kontaktnät så är det alltid smart att inventera sitt sociala nätverk. Du kanske har en Facebook-kompis som kan göra ett enklare intro till en investerare. Här finns fler konkreta tips för hur du får investeraren på kroken.

5. Krångla inte till det 

Använd dig av juridiska standardavtal som finns att ladda ner på exempelvis Startupdocs. Det är en gratistjänst som Erik Byrenius (grundaren av Onlinepizza) står bakom. Ett annat tips är att ta in en second opinion från någon duktig jurist. Vi fick först rådet att ha två olika avtal för olika ägare, vilket inte föll så väl ut. Det ledde till att vi fick agera blixtsnabbt och göra om, vilket vi också berättar mer om i podden.

LÄS MER:

6 viktiga råd från investerarna när du ska pitcha din idé

Hur skriver man ett aktieägaravtal - experterna guidar dig rätt

Så lyckas du med crowdfunding – tips från de bästa kampanjerna

Så värderar du ditt företag när du ska ta in kapital

Läs mer