Sök

Rosie Linder: "Jag gick hem och storgrät inför familjen"

Peppy Pals17 frågorTechledaren svarar

Rosie Linder, vd för Peppy pals. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Techledare är vana att intervjua och fråga ut andra. I ett nytt format på Breakit ställer vi dem mot väggen. Den här gången har turen kommit till Rosie Linder, grundare och vd för Peppy pals.

1. Vad gör ditt företag?

“Peppy pals är ett spel- och utbildningsföretag som skapar spel, filmer och böcker. Målet är att lära barn och vuxna om den sociala och emotionella intelligensen, EQ”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Empatisk, transparent, envis, optimistisk och prestigelös”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Att räcka till, såväl som för teamet och företaget, som familjen. När man är 25 år och singel kan man kanske jobba dygnet runt, men jag har barn och måste sätta en gräns mellan jobb och privatliv, även om det är väldigt svårt".

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

"De som bedriver 'management by fear'".

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Peppy pals?

“Att allt tar mycket längre tid än man tror. Å andra sidan, hade jag vetat det så hade jag kanske inte startat eget”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Jag har faktiskt inte fått några dåliga råd som jag kan komma på. Jag tror att jag haft turen att omringa mig med väldigt bra folk som istället har ställt de rätta frågorna”.

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?

“Att även utbilda vuxna i emotionell intelligens. Det är ju vi som påverkar barnen mest så att utbilda vuxenvärlden i EQ gagnar barnen indirekt. Jag är glad över att vi har hittat en ny affärsmodell där vi nu utbildar företag i dessa frågor och använder våra spel som grund i olika workshops”.

8. … och den minst lyckade?

 “Kanske att jag borde lagt mer tid på kunder och mindre på investerare precis i början av vår resa. Det är bra att prata med investerare för att förstå vad de är ute efter, men vi lade för mycket tid på det alldeles för tidigt. Istället borde vi ha satsat på sälj och på att förstå kunderna. Det är lättare att ta in pengar när du kan bevisa att det faktiskt finns en marknad för produkten och att den är efterfrågad.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Om landschefen har saknat förutsättningar för att lyckas och om vi inte har upptäckt problemen på hela tre år så är det nog mitt fel och jag borde avgå”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa?

“Det var alldeles i början och när jag skulle säga upp mig från ett välbetalt och tryggt jobb där jag dessutom trivdes väldigt bra. Det var svårt men jag har aldrig ångrat det”.

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?

“På jobbet blir jag ganska tyst och gör allt för att inte överföra min stress på teamet men hemma pratar jag mycket med min man och mina barn om det. Jag har också lärt mig att hantera negativ stress genom att ta ett löppass eller yoga. Senast det hände var när vi hade fått löfte om pengar men det höll på att gå åt skogen på grund av formalia. Det kändes som att ge ett barn glass i handen för att direkt rycka bort den. Jag gick hem och storgrät inför familjen, men det löste sig till slut".

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Efter att ha skämt bort min familj, mitt team och mina vänner, skulle jag investera i andra sociala företag som har målet att rädda världen på ett eller annat sätt”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Vi i teamet firar med lek, god mat och ledighet på annan ort. Vi har också pratat om att gå på vipassana-meditation men jag tror inte att jag får med mina utvecklare på det". 

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Att jag inte ska veta när det är dags att växla upp eller att lägga ned. Det finns massor av exempel på startups där det börjat flyga först efter tio år men det är svårt att veta hur länge till man ska fortsätta för att få ett genombrott. Jag kan också oroa mig över vägvalet – vilket affärsområde ska man satsa p?"

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Att få folk att förstå vikten och kraften av snällhet och empati. Vi lever i ett samhälle där fokus ligger mycket på akademiska resultat och prestationer. Vår utmaning är att utbilda skolvärlden och föräldrar att högsta betyg i alla ämnen inte är allt, utan det finns mjuka egenskaper som är lika viktiga. Lika naturligt som det är att hjälpa sina barn med matten, lika viktigt är det att öva på empati”.

16. Vad gör du om tio år?

“Är rådgivare och mentor åt andra sociala företag”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?

“Josef Lind, grundare och vd för edtech-bolaget Lin Education. Det hade varit intressant att höra mer om honom, då han har lyckats skapa ett mycket framgångsrikt utbildningsföretag och inte fått mycket medial uppmärksamhet". 

Läs mer