Lena Apler: Här är marknaden du absolut INTE ska satsa på

export
Lena Apler: Här är marknaden du absolut INTE ska satsa på

Lena Apler, grundare av Collector bank. Foto: Ann Jonasson samt Erik Forsberg/Flickr

Jonas de Lange

Reporter

Har du planerar på att expandera ditt företag till nya marknader? Då finns det ett land du bör undvika – åtminstone enligt bankgrundaren och investeraren Lena Apler.

Under Almedalsveckan bjöd Breakit och Almi in en rad entreprenörer till sin trädgård för att prata om hur de gått tillväga för att ta sina bolag till nya höjder och marknader.

Lena Apler var en av personerna som delade med sig av sina vassaste tips. Hon startade den digitala banken Collector för 18 år sedan och nu omsätter bolaget över 1 miljard kronor per år.

Idag finns hennes bolag i Sverige, Norge och Finland.

“Norden är en grymt bra marknad. Stabil ekonomi överallt, nära, ordning och reda och ingen korruption. Ska man utomlands rekommenderar jag att börja med Norden”, sade hon från Breakits scen.

Ett grannland avråder hon dock skarpt ifrån. Från scenen var hon tydlig med att Danmark inte ingick i hennes rekommendation av Norden som region.

“Våra kreditförluster är störst i Danmark. De har lägre betalningsmoral, både bland företag och privatpersoner. Dessutom är det svårt att scora användare, eftersom det inte finns samma offentliga information”, sade hon.

Gäller det alla typer av företag?

“Inga regler utan undantag såklart – har du ett fastighetsbolag kan du ju köpa billiga fastigheter i Danmark. Men som startup ska man absolut inte börja med det landet”, säger hon när Breakit pratar med henne efter framträdandet.

Oavsett vilket land man expanderar till menar hon även att det är viktigt att ha personal på plats i varje land. Den fällan har hon själv gått i.

“I början försökte vi sköta allt från huvudkontoret i Göteborg men det funkade inte. Jag trodde till exempel att alla i Finland förstår svenska. Så är det inte. Det är andra språk, lite annan kultur och lite andra lagar. Det blev mycket bättre att ha personer på plats än att hålla på och tråckla med allt från Göteborg. Man måste anpassa sig till lokala marknader”, sade hon från scen.

I panelen medverkade även Elsa Bernadotte, medgrundare av Karma, Henrik Bergqvist, medgrundare av bildtjänsten Pickit och Mikael Karlsson, vd på Almi invest.

LÄS MER: 5 råd från e-handelssuccén Vårdväskan om var du ska expandera

Läs fler artiklar
LÄS MER