Sök

Johan Gunnars: “Där och då framstod jag som en klåpare”

Simpliday17 frågorTechledaren svarar

Johan Gunnars, vd för Simpliday. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Techledare är vana att intervjua och fråga ut andra. I ett nytt format på Breakit ställer vi dem mot väggen. Den här gången har turen kommit till Johan Gunnars, grundare och vd för produktivitetsappen Simpliday.

1. Vad gör ditt företag?
“Simpliday samlar och underlättar din dag – möten, todos, mejl och förenklande tjänster, som förslag på Ubers och lunchleveranser, på ett och samma ställe i mobilen”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.
“Tydlig, framåtblickande, inkännande, prestigelös och rolig”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?
“Att behålla delägares förtroende över tiden när det enda vi vet är att det inte kommer att bli som planerat. Därför har en del av mitt fokus behövt vara att hela tiden se till så att alla är med på båten genom svängarna”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?
“De som tappar sin ödmjukhet och nyfikenhet”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Simpliday?
“Dels de olika sätten man kan arbeta med för att lösa finansieringsfrågorna i en startup som Simpliday, där det initialt behövs externa medel. Dels att 'product-market-fit' inte är en process man blir klar med utan ett förhållningssätt och en metodik man aldrig slutar använda”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?
“Man får många råd i början, men färre med tiden har jag märkt. Dock fortsätter jag envist att fråga. Människor vill väl, men ger råd utifrån sina egna erfarenheter, även om erfarenheten inte är särskilt applicerbar på den aktuella situationen. Så lösningen blir att ha input från flera individer med olika perspektiv i de centrala frågeställningarna”.

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?
“På fem år svängde jag om mitt liv, såväl privat, som arbetsmässigt. Det lyckades för att jag bestämde mig för att det behövde ske och för att jag slutade jobba mot mig själv. Jag tror ofta att vi vet vad som är fel och vad som behövs, men väljer att inte förändra utifrån en rädsla för de ytterst otydliga konsekvenserna. Det handlar inte om ‘carpe diem’, utan om att fråga mig själv vem jag bör vara och hur jag vill spendera min tid. Det kan dock ta tid att få insida och utsida att gå i takt med varandra”.

8. … och den minst lyckade?
"Vid några enstaka tillfällen har vi tagit in individer i teamet fastän vi redan från början känt en klump i magen – en känsla av att det inte var en helt bra matchning. Anledningen till att vi ändå gjorde det var att vi snabbt behövde ta in folk. Det har vi slutat med. Nu går personens värderingar och förhållningssätt före dess formella kompetens, så länge de ligger hyfsat rätt".

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Man ska passa sig för ultimatum i den kontexten tror jag – då är det fel antingen på vd eller styrelsen. Förutsatt att jag tycker att det är rätt att fortsätta i landet, att det går i linje med strategin och styrelsen inte är öppen för diskussion så hade jag sagt att ”styrelsen tillsätter bolagets vd, vd:n sköter det operativa. Vid det tillfälle styrelsen inte har förtroende för hur vd:n hanterar de operativa frågorna bör de tillsätta en ny vd".

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?
“Att ändra vår plan kort efter vi fått in kapital baserat på den. Men det behövdes då vi fått in nya lärdomar och bevis. Där och då framstod jag som en klåpare som inte hade koll, inte minst i mina egna ögon, men det var rätt beslut. Vi hade inte varit kvar idag om vi inte gjort den förändringen”.

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?
“Då känns det i magen, en signal jag lärt mig betyder att jag behöver ta kontroll över situationen och vara proaktiv. Att avvakta gör det bara värre. Hände senast för två veckor sedan”.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?
“En resa till New York med mina döttrar samt aktier i Minc-bolaget Century Analytics”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
“Då vi har flera olika nationaliteter så brukar vi fråga ”hur ska vi fira det här?” och brukar få roliga förslag. Den bästa festen hittills var julfirandet förra året med mexikanska piñatas, rumänska julsånger, syrisk dans, julebrygd, svenskt julbord med mera”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
“Att alla inte har koll på vart vi är på väg och varför. Det är när det brister i den aspekten, både avseende personal och investerare, som det går fel.”

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?
“Att fortsätta hålla ett väldigt högt tempo i utvecklingen av användarupplevelsen. Det är vår främsta konkurrensfördel gentemot de stora aktörerna”.

16. Vad gör du om tio år?
“Liknande saker som idag, fast gissningsvis i fler bolag”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?
“Cristina Stenbeck. Jag imponeras över individer som bär ett stort arv på sina axlar men likväl finner sin egen väg i det och lyckas göra något riktigt bra av det. Det hade varit väldigt intressant att höra om hennes resa”.  

Läs mer