Bill Gates 7 raka råd om vad du verkligen borde göra med ditt liv

Bill Gates 7 raka råd om vad du verkligen borde göra med ditt liv

Bill Gates. Foto: AP/Seth Wenig.

Towe Boström

Reporter

Du behöver inte signa upp dig på dyra kurser för att nå nästa nivå i karriären eller i livet. Microsoft-grundaren Bill Gates delar nämligen med sig av sitt framgångsrecept gratis på Twitter.

Bill Gates var med och grundade IT-jätten Microsoft och rankas åter igen som världens rikaste person av Forbes med en förmögenhet på 86 miljarder dollar. 

Så hur ska man egentligen gå tillväga för att bli nästa Bill Gates? Den som ändå kunde knäcka den nöten... 

En bra start är ändå att börja tänka i lika banor som honom och fråga sig "vad skulle Bill Gates göra?". 

Som tur är behöver vi inte fundera så mycket över den frågan eftersom Bill Gates nyligen gick ut på Twitter och delade med sig av sina tankar och bästa råd. Han förklarar att nykläckta studenter ofta ber honom och karriärråd, och har därför besämt sig för att dela med sig av sin visdom – som fungerar minst lika bra för entreprenörer!

1. Satsa på AI

Om Bill Gates skulle dra igång en verksamhet i dag skulle han satsa på artificiell intelligens (AI), energi eller biovetenskap. 

"Det är lovande områden där du kan göra en stor skillnad", twittrar han. 

2. Glöm myten om intelligens

Det finns också en del saker som Bill Gates önskar att han hade vetat redan när han tog examen. 

"Intelligens visar sig i många olika former. Det är inte endimensionellt. Och inte så viktigt som jag brukade tycka", skriver han.

3. Satsa på att göra gott

Det verkar även finnas vissa saker som håller multimiljardären vaken om nätterna. 

"När jag lämnade skolan visste jag väldigt lite om världens värsta orättvisor. Det tog mig decennier att lära mig. Du vet mer än jag gjorde i din ålder. Du kan börja bekämpa orättvisor, oavsett om det är nere på gatan eller runt om i världen". 

4. Omge dig med rätt människor

Bill Gates poängterar även vikten av det många av oss redan vet: hur avgörande det är att omge sig med med rätt människor. Sådana som kan utmana dig att våga prova nya saker trots att du kanske tvekar innerst inne. Personer du kan lära dig av och som pushar dig till att bli den allra bästa versionen av dig själv. 

"Som Melinda Gates gör mig", skriver Bill Gates kärleksfullt om sin fru.

5. Värna om dina nära och kära

Här passar han även på att dra paralleller till den amerikanska, och väldigt framgångsrika, investeraren Warren Buffert som han känner igen sig mycket i. 

"Liksom Warren Buffert mäter jag min lycka i om människor nära mig är lyckliga och älskar mig och den skillnad jag gör för andra."

6. Läs dig till framgång

Om Bill Gates skulle dela med sig av en present skulle det bli boken The better angels of our nature av författaren Steven Pinker, som har menar är den mest inspirerande bok han någonsin läst. 

Gates menar att författaren visar att världen blir bättre och att det är viktigt eftersom de som tror på att världen blir bättre även vill sprida utvecklingen till fler människor och platser. 

"Det betyder inte att du ignorerar de allvarliga problem vi står inför. Det betyder bara att du tror att problemen kan lösas. Det här är kärnan i min världssyn. Det lyfter mig i tunga tider och är anledningen till att jag älskar mitt jobb."

7. Utnyttja din tid på jorden

Bill Gates avslutar sedan sina råd med ett hoppfullt avslut. 

"Det här är en fantastisk tid att leva. Jag hoppas du gör det mesta av det."

Läs mer:

Läs fler artiklar
LÄS MER