Alla bidrag ditt företag kan få – vi ger dig koll på 1 minut

Finansiering bidrag Bidrag till företag
Sök bidrag till ditt företag – vi guidar

Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Det finns en uppsjö av stöd och bidrag att söka till ditt företag. Här är en komplett guide till bidragsfinansiering att söka 2019 – och hur du lyckas få den.

Innan du börjar söka: Kom ihåg att konkurrensen om offentlig finansiering ofta är stor – och du som tänker söka behöver många gånger vara beredd på att sätta dig in i villkoren noga och att lägga krut på bra ansökningar.

Så, är det värt det?

Ibland, menar Marie Gillstam, entreprenör och innovationsrådgivare på rådgivningscentret Start-up Stockholm.

Hennes främsta budskap till företag som funderar på att söka bidrag genom exempelvis Vinnova eller EU är tydligt: Arbeta i första hand för att det ska vara dina kunder som finansierar dig – så tidigt som möjligt.

“Generellt sett är det bättre att lägga tid på det än att lägga mycket tid på att skriva ansökningar. Samtidigt är det värdefullt för många bolag att få det tillskott man kan", säger hon.

Darja Isaksson blev 2018 generaldirektör för Vinnova, en av de myndigheter som delar ut bidrag till företag.

En potentiell fallgrop som Marie Gillstam ser när det gäller offentliga stöd är att man tummar för mycket på sin affärsidé för att kunna matcha ramarna för bidraget – och att stödet som skulle hjälpa bolaget framåt i stället leder till ett sidospår som stjäl tid från det man egentligen borde syssla med.

“Ibland ser man bolag som ägnat mycket tid åt projektansökningar och fått pengar, uppmärksamhet och credd – men som inte tjänar något och inte har några kunder. Så kan det hålla på i flera år ibland. Det blir en affärsidé i sig", säger hon.

Rätt bidrag till rätt bolag kan däremot innebära fler vinster än bara klirr i kassan, menar Marie Gillstam.

“Är man ett okänd företag med ett nationellt känt stöd i bagaget ger det naturligtvis pondus, speciellt om man tidigt tänker expandera internationellt".

Bidrag och stöd att söka – hela listan

Så, vilka stöd kan vara värda att känna till? Här listar vi ett noggrant urval, och ännu fler finns på verksamt.se.

1. Vinnova

Ett första steg kan vara att börja hos Vinnova, en statlig myndighet som delar ut bidrag till företag och organisationer. Allt stöd ges genom utlysningar med spikade ansökningsdatum. På Vinnovas sajt hittar du alla utlysningar som är öppna just nu.

2. EU-bidrag

EU-stöd som kan vara värt att hålla ett extra öga på för startupbolag med innovativa idéer. Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation och världens största satsning på forskning och innovation med en total budget på runt 80 miljarder euro. Stöd om 50 000 euro i en första fas och 500 000-2,5 miljoner euro i en andra. Det finns även finansiering för forskningssamarbeten, till exempel EUREKA, COST och flera Europeiska partnerskapsprogram.

Vinnova och Tillväxtverket erbjuder företagare kostnadsfri vägledning kring att söka EU-stöd. Läs mer här.

3. Förstudiemedel, Almi företagspartner

Bidrag för att undersöka innovativa idéer i tidiga skeden. Kan användas till exempelvis prototypframställning. Stödet ligger på 50 000–100 000 kronor beroende på län. Läs mer på almi.se.

4. Checkar från Tillväxtverket, Vinnova och regionala checkar

Checkar för att bidra till en hållbar tillväxt i företaget och påskynda utveckling och tillväxt erbjuds från till exempel Tillväxtverket och Vinnova och de distribueras av Almi. Vilka checkar som är aktuella kan variera från tid till tid och mellan olika län. Kontakta Almi i ditt län, du hittar kontaktuppgifter på Almis sajt.

5. Tillväxtverket

Tillväxtverket delar ut mellan 50 000 och 250 000 kronor i stöd för att utveckla bolagets verksamhet inom givna områden, till exempel för att expandera till nya marknader eller för att digitalisera sin produkt. Företaget måste stå för halva projektkostnaden och behöver omsätta minst tre miljoner kronor för att kunna söka. Tillgången varierar mellan olika delar av landet. Läs mer här.

Du kan även se om du kvalificerar dig för att söka Regionalt investeringsstödRegionalt bidrag för företagsutveckling och Transportbidrag.

​Tillväxtverket finansierar även utveckling genom olika utlysningar. Här hittar du alla aktuella utlysningar just nu.

6. Regionala företagsstöd

Stöd för att starta eller utveckla företag. Finns i olika former, men utbudet varierar beroende på var i landet ditt företag finns. Söks hos länsstyrelse eller regionförbund. Verksamt listar vidarelänkar till alla län och regioner här.

7. Nordic climate change challenge fund

Stöder innovativa projekt som kan bidra till ökad hållbarhet i vissa låginkomstländer. Mellan 250 000 och 500 000 euro i medfinansiering. Utlysningarna har olika inriktningar. Läs mer här.

8.Energimyndigheten

Erbjuder stöd för konceptutveckling av nya innovativa produkter och tjänster som har ett tydligt affärsfokus och potential att påtagligt bidra till omställningen av energisystemet. Sökande kan få bidrag upp till 250 000 kronor. Läs mer här. 

Energimyndighetens hemsida finns även olika utlysningar inom bland annat affärsutveckling samlade.

9. Arbetsförmedlingens stöd till arbetsgivare

Arbetsförmedlingen erbjuder flera stöd riktade till arbetsgivare, bland andra instegsjobb. Läs mer här.

10. Arbetsförmedlingens stöd till start av näringsverksamhet

En del känner kanske till termen Starta eget-bidrag. Arbetsförmedlingen kallar idag sitt bidrag för Stöd till start av näringsverksamhet. Myndigheten beskriver stödet såhär: "Du som är arbetssökande och har goda förutsättningar att starta en egen verksamhet kan i vissa fall få stöd och hjälp när du startar eget företag. Programmet kallas stöd till start av näringsverksamhet och ger dig ett bidrag till din försörjning under inledningen av verksamheten". Läs mer här.

LÄS MER: Vill du i stället få en affärsängel på kroken? Läs Breakits guide till hur du tar in privat riskkaital här.

Artikeln uppdaterad 18 mars 2019.

Läs fler artiklar
LÄS MER