Ska du bli delägare i ett företag? Här är dina olika alternativ

Personaloptioner delägare Optioner
Ska du bli delägare i ett företag? Här är dina olika alternativ

Det kan krävas att man läser på en hel del om man ska bli delägare i ett företag. Foto: Istock

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Innan du går in som både anställd och delägare i ett bolag – läs Breakits guide om hur det kan gå till.

Skribenten Olle Aronsson är medgrundare på Breakit, och har själv varit med och genomfört flera nyemissioner, tagit fram flera optionsprogram och bistått vid aktieförsäljningar i vårt företag.

Har du hört andra säga att de ska börja på en ny arbetsplats och samtidigt "få aktier" i bolaget? Eller har du själv tänkt tanken – och kanske till och med blivit erbjuden något liknande?

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt att bli delägare. Något som chockar många, enligt Roger Axelsson på juristbyrån Fondia.

“Många tänker att de ska få aktier nästan som en gåva och på så vis komma in som medgrundare. Det de inte tänker på är att de också ska jobba i bolaget och att aktierna därför kan räknas som en förmån skattemässigt”, säger han.

Att få aktier i ett företag kan nämligen ses som en löneförmån och måste beskattas därefter, vilket oftast innebär en skattesats på över på 50 procent. Utöver det måste även arbetsgivaren betala sociala avgifter på runt 30 procent.

Det som såg ut som en härlig gåva kan alltså tvärtom bli dyrt och jobbigt.

“Man kan jämföra det med en 'sign on-bonus' som man kan få när man börjar ett nytt jobb, som man då måste betala skatt på eftersom bonus är som lön”, säger Roger Axelsson.

Det betyder dock inte att du ska tacka nej till att bli delägare – det innebär bara att du måste sätta dig in i de mer skattemässigt förmånliga alternativ som finns.

Så vilka bra alternativ finns det då? Här går vi igenom de tre vanligaste.

Breakits medgrundare Olle Aronsson har satt ihop flera optionsprogram tidigare. Här ger han en komplett guidning till hur du kan komma in som delägare i en startup.

1. Köpa befintliga aktier av någon

Du kan erbjudas att i stället köpa aktier i bolaget av någon som redan äger dem, till exempel någon av grundarna.

Då måste du köpa aktierna till marknadsvärde, för att mellanskillnaden inte ska beskattas som tjänst.

Det här är klart enklare att göra i bolag som hittills inte har tagit in något externt riskkapital – eftersom det då är enklare att hävda en väldigt låg värdering. Om bolaget exempelvis har tagit in riskkapital på värderingen 20 miljoner nyligen så måste ju du köpa aktier till den värderingen – och då kostar 1 procent 200.000 kr exempelvis.

Om bolaget däremot aldrig tagit in externt kapital är det lättare att själv med hjälp av en extern värderingsperson hävda ett ganska lågt värde – det är helt enkelt svårare för Skatteverket att ha invändningar då.

Fördelar med att köpa befintliga aktier: Att köpa aktier rakt av är förhållandevis enkelt rent juridiskt, och lätt att förstå hur det funkar. Det krävs heller ofta ingen motprestation – du måste till exempel inte jobba kvar ett visst antal år för att få aktierna. Köpt är köpt.

Nackdelar: Den uppenbara nackdelen med den här varianten är att det kräver att du själv betalar eller lånar pengar till köpet – direkt när du tar över aktierna. Det här är ofta tufft eller till och med omöjligt utom för de som har ett par hundra tusen kronor eller mer på fickan.

Ett sätt att lösa detta är genom en så kallad revers, det betyder att en befintlig ägare lånar ut summan som du behöver betala för aktierna till dig mot ränta. 

“Det är ett vanligt tillvägagångssätt. Folk har oftast inte den där miljonen som krävs, men får förhoppningsvis ut den när bolaget säljs”, säger Roger Axelsson.

Pengarna betalar du sedan till långivaren vid ett förutbestämt tillfälle i framtiden. Ni kan till och med ha ett avtal er emellan att du ska kunna avstå om du vill – och att aktierna då går tillbaka till hen.

Varför inte bara få hög bonus i stället, om bolaget går bra? Jo, saken är den att bonus är lön – och beskattas som lön. Aktieägande har i många fall mycket lägre skatt. Det förekommer dock i vissa fall att företaget ger ut så kallade syntetiska optioner, som egentligen är en bonus kopplad till värdet på bolaget. Det blir dock väldigt mycket skatt, om man gör så.

2. Investera i en nyemission

Ska bolaget du jobbar på göra en nyemission för att kunna expandera? Då kan du eventuellt investera i den.

Då måste du också förvärva aktierna till marknadsvärde, för att mellanskillnaden inte ska beskattas som tjänst. Utgångspunkten för att slippa förmånsbeskattning är alltså alltid att betala marknadsvärdet på aktierna – samma pris som alla andra (till exempel utomstående investerare) betalar i kapitalrundan.

Fördelar med att investera i en nyemission: Precis som när du köper befintliga aktier av någon – alltså som i punkt 1 – får du aktierna direkt när du betalat dem. Köpt är köpt.

En annan trevlig fördel är att du faktiskt är med och bidrar till att företaget får in nytt expansionskapital – vilket är en skillnad mot punkt 1. När du köper aktier av någon så får ju den personen (till exempel grundaren) de pengarna till sitt privata konto. Men när du investerar i en nyemission hamnar pengarna i bolaget och kan användas för expansion, typ löner till fler kolleger.

Man kan säga att du är med och leker riskkapitalist!

Nackdelar: Precis som i punkt 1 måste du måste hosta upp pengarna direkt – vilket inte är fallet med optioner som vi ska läsa om i punkt 3.

En annan nackdel är att värderingen på företaget, som styr priset du måste betala för aktierna, ofta kan bli ganska hög vid nyemissionerna i expanderande startups. Orsaken till det kan förklaras med det här räkneexemplet:

 • Grundarna i ett bolag ska ta in 5 miljoner i riskkapital.
   
 • De vill ha kvar så hög ägarandel själva som möjligt
   
 • De försöker därför få en värdering på 50 miljoner kronor – så att de bara "ger bort" 10 procent till investerarna.
   
 • Det innebär att investerarna, och även de anställda som investerar, måste köpa aktier till en kurs som motsvarar 50 miljoner kronor i värdering – när värdet ofta lika gärna hade kunnat sättas till 25 miljoner.
   
 • Varför kunde det lika gärna satts till 25 miljoner? Jo, det är helt enkelt jättesvårt att värdera unga bolag. Priset blir ofta mest en förhandlingsfråga.

Grundarna har alltså ett intresse av att få en hög värdering – vilket innebär att även du måste betala mer.

När företag ger ut optioner tar de nästan alltid hjälp av en affärsjuristbyrå. Orsaken är att optioner är juridiskt komplicerade – och även små misstag kan leda till att Skatteverket enligt lag ska räkna optionerna som en personalförmån och därmed förmånsbeskatta dem. Foto: TT

3. Optioner

Ett annat sätt att bli delägare är att teckna optioner i bolaget. Det är ganska vanligt att anställda i växande företag får eller köper optioner för att de ska kunna köpa aktier i framtiden – och på så vis tjäna pengar.

I stora väldigt framgångsrika techbolag, typ Spotify, finns det ofta en rad anställda som köpt eller fått optioner och som på så vis lyckats tjäna hundratals miljoner kronor.

Optioner kan enkelt beskrivas som ett kontrakt där bolaget lovar dig att du ska få köpa aktier i firman i framtiden – till ett pris som ni redan nu bestämmer.

Ett exempel:

 • En aktie i företaget X kostar idag 10 kronor.
   
 • Som anställd får du optioner i bolaget med målkurs (kallas strike price) 20 kronor och tre års löptid.
   
 • Det innebär att du får rätt att köpa aktier i företaget om tre år för 20 kronor – oavsett vad värdet är då. Om värdet till exempel har ökat till 30 kronor så kommer du göra en vinst på mellanskillnaden, alltså 10 kronor.
   

Det finns två sorters optioner – personaloptioner och teckningsoptioner. Här gäller det att ha koll och se upp, för det är lite komplicerat och det finns en del fallgropar.

Personaloptioner

 • Kan man få gratis av arbetsgivaren, enligt en lag som började gälla 1 januari 2018
   
 • Kan inte säljas till någon annan – det är du som person som fått dem
   
 • Kräver att du jobbar kvar i bolaget en viss tid


Om du funderar på att teckna dig i ett program för personaloptioner ska du läsa den här artikeln.

Teckningsoptioner

 • Måste du köpa. Du betalar alltså för att köpa själva optionen – vilket är en skillnad från personaloptioner
   
 • Kan säljas vidare till någon annan – de är alltså inte personliga och kräver inte att du jobbar kvar


Fördelar med optioner överlag: Framförallt att du skjuter upp tidpunkten då du måste betala för aktierna. Säg att avtalet löper på tre år, då är det enklare att säga hur det har gått för bolaget på ett mer tillförlitligt sätt. Optioner gör det också möjligt för dig att skaffa aktier i bolaget även om du inte har en massa startkapital på banken.

Detta kan du å andra sidan göra med aktier om du lånar pengar av en aktieägare – se ovan info om revers.

En annan stor fördel är att du kan välja om du ska köpa in dig eller inte. Om bolaget har gått dåligt kanske du inte har någon större lust om tre år. Även det kan dock lösas med en revers i stället.

Nackdelar: Helt ärligt är det sämsta med optioner att de är rätt komplicerade saker. Det krävs nästan alltid hjälp av affärsjurister för att upprätta avtalen, och eftersom processen sker i flera steg över tid kan det vara svårt för personer utan erfarenhet att förstå och överblicka vad som kommer hända.

Ett exempel på en potentiell fälla med optioner:

 • En anställd får personaloptioner i ett bolag där en aktie är värd 10 kronor. Optionerna löper på tre år och har 20 kronor som målkurs. Det är personaloptioner – alltså betalar den anställde ingenting för själva optionen.
   
 • Bolaget tuffar sedan på bra i tre år.
   
 • De flesta bedömare är nu överens om att värdet bör ha ökat. Men företaget har inte gjort någon nyemission nyligen och inga aktier har sålts nyligen. Det är alltså osäkert vad värderingen är.
   
 • Den anställde kan nu hamna i ett scenario där han eller hon själv måste leta efter en köpare till de aktier som optionerna kan bli – och försöka övertyga köparen om att priset ska vara en bra bit över 20 kronor.

"Vänta nu?", kanske en del av er säger. "Varför behöver jag hitta en köpare till aktierna efter tre år, jag kan väl bara behålla dem?".

Jo, det kan du – men här finns ett av de vanligaste missförstånden kring optioner: Du måste alltså fortfarande köpa aktierna när optionsprogrammet har löpt ut efter exempelvis tre år.

Det kan i många fall innebär att de anställda måste hosta upp med flera miljoner kronor för att lösa in sina optioner till aktier.

I många fall är det ändå värt det – om värdet har ökat mycket. Här kommer (ännu ett!) räkneexempel som visar hur du den anställde i vårt exempel kan göra:

 • Samma anställd som i exemplet fick alltså optioner med 20 kronor som målkurs för tre år sedan, när en aktie kostade 10 kronor.
   
 • Att lösa in den anställdes 100.000 aktier kostar dock 20 kronor styck, alltså 2 miljoner kronor – mycket pengar!
   
 • Nu finns det dock investerare som vill köpa in sig i bolaget – till en värdering på 35 kronor.
   
 • Den anställde kan då först skriva på ett köpekontrakt med investeraren om att hen ska sälja aktierna till investeraren om 14 dagar för just 35 kronor, alltså 3,5 miljoner kronor.
   
 • Den anställde kan sedan till exempel gå till en bank och visa upp köpekontraktet. Medarbetaren får okej från banken att i två veckor låna de 2 miljoner som krävs för att lösa in optionerna till aktierna.
   
 • Den anställde tecknar aktierna, säljer dem direkt, och betalar tillbaka lånet. Kvar har hen 1,5 miljoner kronor i vinst. Ett alternativ är också att behålla en del av sina aktier – till exempel behålla aktier för 1 miljon och ta hem en halv miljon i vinst på privata kontot.
   

Det finns förstås olika lösningar på det här. Ibland kommer nya ägare in och vill köpa upp små aktieposter, ibland säljs hela bolaget och i vissa fall kanske ledningen och styrelsen anlitar en mäklare som fixar försäljningen. Men som anställd ska man veta att detta är en risk man tar.

"Få” optioner eller aktier?

Slutligen: Att bara få optioner eller aktier som en gåva är alltså inte ett alternativ om du inte ska bli förmånsbeskattad – och det vill du sannolikt inte.

Däremot behöver det inte betyda att du själv måste slanta upp pengarna. Vissa företag kan göra upplägg av typen att du får en "sign on"-bonus i någon form, som du sedan skattar på och därefter köper optioner eller aktier för (även här måste det vara till marknadsvärde). Det kan vara ett alternativ om du är en nyckelperson för företaget.

Behöver företaget du eventuellt ska börja på hjälp att värdera sitt företag? Läs mer i Breakits guide om hur man värderar sitt bolag inför en kapitalrunda här.

Läs fler artiklar
LÄS MER