Har du en idé men kan inte koda? Så här hittar du en teknisk medgrundare

Har du en idé men kan inte koda? Så här hittar du en teknisk medgrundare

Anton Holmquist. Foto: Dreams.

Breakit

Monterosa-grundaren Anton Holmquist, som idag är teknikchef på tränings-appen Bruce, skriver om sina bästa tips på hur du som har en bra idé ska göra för att lyckas hitta en tekniskt kunnig medgrundare.

Skribenten Anton Holmquist är medgrundare, vd och teknikchef på träningsappen Bruce samt grundare till Monterosa som var en av Sveriges första appbyrårer

Många startups börjar med en eller flera personer som har en idé de vill bygga. Av dessa finns ofta en naturlig vd samt eventuellt några personer med eller mindre tydliga roller. Ett viktigt steg är vanligtvis att hitta en person som kan programmera, och det visar sig ofta vara den position som är svårast att fylla.

Samtidigt är det också en nyckelroll, på kort sikt för att bygga en prototyp som kan testa marknaden, och på lång sikt för skapa en teknisk fördel mot sina konkurrenter.

Underskatta inte värdet av en teknisk medgrundare och överskatta inte värdet av dig själv. Hitta en aktiefördelning som återspeglar risk och förväntat värdeskapande på ett rättvist sätt

Det är idag stor brist på programmerare och de allra flesta sitter på trygga anställningskontrakt med hög lön och bra arbetsvillkor. Vissa frilansar eller bygger på sina egna startups. På grund av det stora underskottet översköljs utvecklare ofta med erbjudanden från rekryterare vilket skapat en miljö där även juniora programmerare börjat se jobberbjudanden som spam.

Tröskeln för en programmerare att lämna denna lukrativa tillvaro är hög, och det ställer därför höga krav på varje alternativ man överväger att lämna till.

I ett tidigt stadie har den typiska startupen sällan några större mängder pengar, så att försöka konkurrera med lönenivå eller trygghet kan man glömma. Det gäller att hitta andra värden. Frihet och möjlighet att jobba med något man brinner för är viktiga punkter, men sällan tillräckliga.. Man måste också lyckas övertyga utvecklaren om att idén har bäring och att teamet som helhet har det som krävs för att ta sig hela vägen till en lönsam eller snabbt skalande verksamhet.

Så hur gör man då för att hitta en teknisk medgrundare? Några konkreta tips.

1. Nätverka och berätta om din idé

Ut och träffa folk och prata öppet om din idé. Skippa NDA-avtal och var helt transparent med vad du tänkt skapa och vilken typ av person du letar efter. Du kanske tror att du har en unik idé men du kan du vara nästan säker på att många andra går i samma tankar. I slutändan är utförandet är allt, och om du är för hemlighetsfull så riskerar du att missa möjligheter att skapa intresse.

2. Visa tydligt ditt eget värde

Att bygga en första version av produkten tar ofta flera månader. För att en programmerare ska hitta tid och energi till detta så blir dennes förväntningar på övriga i teamet naturligt väldigt höga. Någon måste ansvara för andra områden som att ta fram affärsplaner, prata med potentiella kunder och attrahera investerare. Om alla vill ha åsikter om produkten men ingen vill driva övriga viktiga frågor kan det vara svårt att hålla en utvecklare motiverad. Visa tydligt vilket värde du själv kommer att bidra med.

3. Visa att du är redo att satsa

Förvänta dig inte att programmeraren ska sitta jobba kvällar och helger medan du gör annat. Om du har en anställning, visa att du kommer att lämna den och satsa helhjärtat. Att hoppa på en startup kan innebära en stor otrygghet, och att då veta att det finns någon som tror tillräckligt mycket på idéen för att säga upp sig kan vara betryggande.

Skippa NDA-avtal och var helt transparent med vad du tänkt skapa och vilken typ av person du letar efter

4. Fördela bolagsandelarna rättvist

Underskatta inte värdet av en teknisk medgrundare och överskatta inte värdet av dig själv. Hitta en aktiefördelning som återspeglar risk och förväntat värdeskapande på ett rättvist sätt. I många fall bör en teknisk medgrundare sitta på en av de större aktieposterna.

5. Våga vänta på rätt person

Det kan vara lätt att bli desperat efter ett tag, men det lönar sig att ha tålamod. Rätt teknisk medgrundare känner samma passion för projektet som du själv gör och har förmodligen börjat koda på projektet redan innan ni ens har kommit överens om några detaljer. Känns det inte helt rätt i magen redan från början är det förmodligen fel.

Även om du gör allt ovan så är det många andra faktorer som spelar in. Framför allt måste timingen var rätt då det vanligtvis bara dyker upp ett fåtal tidsfönster i en karriär där man har möjlighet eller intresse att hoppa på en ny startup med allt vad det innebär. Oddsen är inte alltid med dig, men med lite is i magen tror jag de allra flesta startups som uppfyller punkterna ovan kommer att hitta rätt.

Om det känns som att det aldrig händer, fundera på om det är något du kan göra annorlunda enligt punkterna ovan för att öka dina chanser.

Vad gör man om man aldrig hittar rätt?

Om du trots månader av dedikerat arbete inte lyckas hitta en teknisk medgrundare gäller det att tänka ännu bredare. En lösning kan faktiskt vara att försöka programmera en prototyp av produkten själv. Det kan vara både roligt och givande, och det finns inget bättre sätt att lära sig att programmera än att bygga något man brinner för.

Det kräver så klart tålamod och hårt arbete, men samtidigt så ger det dig möjlighet att alltid sitta i förarsätet. Har du många idéer kan det vara en stor tillgång att inte vara beroende av andra människor för att komma igång. Skulle dessutom din första idé inte visa potential så har du en stark arbetsmarknad att falla tillbaka på, där du kan samla erfarenhet och pengar till nästa försök.

*Transparens: Anton Holmquist äger en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER