Okända skatteavdraget i deklarationen för investerare och entreprenörer

Entreprenör Ekonomi & skatt deklaration
Skatteavdrag i deklarationen för investerare och entreprenörer

Skatteavdrag i deklarationen för investerare och entreprenörer Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kan ge upp till 195.000 kronor i sänkt skatt när du deklarerar.

Det är deklarationstider och många jagar avdrag för att få ner skatten. För entreprenörer finns det ett, lite bortglömt, avdrag som du inte får missa (som vi hittade här). Men det gäller att göra rätt – annars kan du tvingas att betala tillbaka.

Investerar-avdraget

Det finns till för att få människor att satsa på mindre och onoterade bolaget. Men det fungerar också för dig som har startat ett eget aktiebolag förra året. 

Du som privatperson kan investera som mest 1,3 miljoner kronor i aktier i nya bolag eller nyemissioner i verksamma bolag för att använda dig av avdraget. 

Hälften av det beloppet, alltså 650.000 kronor, får dras av under kapital i deklarationen. Skatteavdraget ligger på 30 procent så skattesänkningen landar på som mest 195.000 kronor.

Det här gäller för investeraravdraget

Bolagets aktier får inte vara noterat på någon marknadsplats, som Nasdaq Stockholm eller NGM Equity. Dessutom får bolagets nettoomsättningen inte vara högre än 80 miljoner kronor.

Bolaget får inte ha flera än 50 anställda men den totala lönesumman måste vara högre än 300.000 kronor.

Avdraget gäller inte för en nyemission i ditt egna eller någon närståendes företag. Du får dessutom inte ha ägt aktier i bolaget i två år före nyemissionen.

Bolaget måste bedriva en rörelse, det går alltså inte att få investeraravdraget för ett holdingbolag.

Gäller även för nya företag

Har du startat ett nytt företag kan du också använda dig av avdraget. Är aktiekapitalet 50.000 kronor drar du av det under kapital på deklarationen. Det ger dig en skattesänkning på 7.500 kronor. Tänk på att du då måste ha startat bolaget själv, om du har köpt ett befintligt bolag gäller inte avdraget. 

Risk att behöva betala tillbaka

Det finns en baksida dock och här är det viktigt att hålla koll. Om du säljer aktierna inom fem år från investeringen blir du tvungen att betala tillbaka din skattesänkning till staten. 

Tänk på att om du flyttar dina aktier från en vanlig aktiedepå till ett investeringssparkonto (ISK) innebär det i praktiken att du säljer aktierna för att sen köpa tillbaka dem i din ISK. Gör du den rockaden kommer du att bli tvungen att betala tillbaka din skattelättnad.

Det går däremot bra att ärva aktierna eller få dem vid en bodelning.

Förra året gav avdraget 53 miljoner i skattesänkningar. 

Läs fler artiklar
LÄS MER