Räkna ut moms – här är enklaste sättet

startup Ekonomi & skatt Moms
Räkna ut moms på en sekund – enklaste sättet

Här är enklaste sättet att räkna ut moms. Foto: Unsplash

Ebba Arnborg

How to-redaktör

Att räkna ut moms kan få det att klia i huvudet. Lugn! Här är superenkla – och snabba – sättet att ta reda på vad momsen blir.

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som alla betalar vid köp av varor och tjänster. Som företagare lägger du till moms på din försäljning (utgående moms). Det innebär att när det är dags att fakturera ska du räkna ut moms på det du sålt och redovisa den separat.

Det finns olika momssatser, den vanligaste är 25 %, men det finns även 12 % eller 6 %. De anger hur stor andel av priset utan moms som skall beskattas. Innan du kan räkna ut moms behöver du börja med att hitta vilken som är den korrekta momssatsen för dig. På Skatteverkets hemsida kan du läsa vilken momssats du ska ta ut.

Sedan kan du lätt räkna ut moms med en superenkel minnesregel:

 

Har du angett pris till kunden exklusive moms? Räkna så här:


-> Gångra ditt pris med 1,(din momssats) alltså: 1,25, 1,12 eller 1,06.

Till exempel: du har sålt en vara för 1000 kronor plus moms, momssatsen är 25 %. Då räknar du 1,25 * 1000 = 1250. Momsen är alltså 250 kronor och den totala summan 1250 kronor.

 

Har du angett pris till kunden inklusive moms? Räkna så här:


–> Dela ditt pris med 1,(din momssats) alltså: 1,25, 1,12 eller 1,06.

Till exempel du har sålt en vara för 1250 kronor inklusive moms, momssatsen är 25 %. Då räknar du 1250 /1,25 = 1000. Momsen är alltså 250 kronor.

 

Mer om moms:

Som företagare betalar du även moms när du köper in något till företaget (ingående moms). När du redovisar och betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala.

Du som ska ta ut moms av dina kunder har rätt att dra av den moms som du själv betalar på inventarier, omkostnader och varor som du köper för att sälja.

Läs fler artiklar
LÄS MER