Deklaration som företagare? 4 viktiga saker att tänka på

Ekonomi & skatt Avdrag deklaration
Deklaration som företagare? 4 viktiga saker att tänka på

Deklaration som företagare? 4 viktiga saker att tänka på! Foto: Skatteverket (Fialotta Bratt)/Unsplash (Mia Baker)

Ebba Arnborg

How to-redaktör

Snart är det dags att lämna in din deklaration. Här går vi igenom vad du som driver eget företag behöver tänka på. Från utdelning till underskott och avdrag.

Den 19 mars öppnar deklarationen för de flesta privatpersoner, även företagare, samt för enskilda firmor. Senast den 2 maj ska den in – och du som skyndar dig, och deklarerar digitalt senast den 2 april, kan få din skatteåterbäring redan till den 12 april.

Aktiebolag ska däremot lämna deklarationen några månader efter sitt bokslut, exakt när beror på vilket räkenskapsår man har. 

Här är fyra deklarationstips inför den 2 maj till dig som driver eget företag

 

1. Överväg att skjuta upp skatten

Har du enskild firma kan du göra avsättningar till periodiserings- eller expansionsfonder. Det minskar din beskattningsbara inkomst för året. Du kommer att behöva skatta på pengarna så småningom, så det handlar om att vänta med att betala skatten, inte att slippa ifrån den. Det kan även finnas räntekostnader för fonderna.

Men: har du tjänat så mycket under året att du kommer över brytpunkten för statlig skatt, samtidigt som du tror att du inte kommer tjäna lika mycket i framtiden? Då kan det bli mindre skatt totalt sett om du skjuter upp vinsten och tar ut den under kommande år, så länge du under de åren totalt sett hamnar under brytpunkten för statlig skatt.

Har du en enskild firma eller handelsbolag kan du också låta beskattat kapital kvarstå i företaget. Då får du göra ett slags ränteavdrag på detta. Det kallas positiv räntefördelning.

Aktiebolag kan också sätta av delar av vinsten, men det görs inte i samband med den privata deklarationen.

2. Deklarera utdelning i bolag

Du som har ett aktiebolag som omfattas av de så kallade 3:12-reglerna ska lämna in blankett K10 med din deklaration. Där beräknas hur mycket utdelning du kan ta ut ur företaget.

Lämna bilagan även om du inte har haft någon inkomst från företaget eftersom du får spara det framräknade utdelningsutrymmet (gränsbeloppet). Läs vår kompletta guide till lön eller utdelning och 3:12-reglerna här.

3. Utnyttja förlust i firma

Om din enskilda firma gått med förlust, inte är äldre än fem år och du har haft inkomster från arbete eller pension kan du göra ett allmänt avdrag för förluster upp till 100 000 kronor. Du kan också välja att spara underskottet till ett senare år, för att då kunna dra av det mot ett framtida överskott av firman.

4. Avdrag och skattefria förmåner

Du som är företagare med eget aktiebolag räknas som anställd och kan låta ditt bolag ge dig samma skattefria förmåner som utomstående anställda kan få. Det här tas dock inte upp din privata deklaration utan i företagets bokföring.

Du som driver enskild firma kan dra av vissa saker vid deklarationen bland annat för inventarier som dator och mobiltelefoner, lokalkostnader, vissa resor i verksamheten och representation. Läs mer om exakt vilka regler som behöver uppfyllas och vilka avdrag du kan göra i Skatteverkets Avdragslexikon för företag.

Här hittar du också avdragslexikon för privatpersoner.

Läs mer om deklaration för företagare

Mer information om hur du deklarerar ditt företag och tidpunkter för betalning till och från skattekonto hittar du på Skatteverkets hemsida.

Du kan ladda ner olika deklarationsblanketter här.

Enskild näringsidkare. Läs här om deklarationsreglerna 

Aktiebolag. Broschyr med deklarationsreglerna för aktiebolag.

Fåmansföretag. Deklarationsregler för delägare i aktiebolag som är fåmansföretag.

Läs mer om att deklarera som delägare i fåmansföretag här på Skatteverkets hemsida.

Läs fler artiklar
LÄS MER