Jobba hemma? Det verkar bara finnas plus

Jobba hemma? Det verkar bara finnas plus

Foto: Istockphoto

Johanna Ekström

Reporter

Därför är det bra att jobba från soffan ibland.

När undertecknad var på intervju för en anställning på Breakit lockade bland annat löftet att jag skulle få jobba hemifrån några dagar per vecka, om jag ville. Nu har det inte blivit särskilt mycket hemmajobb för min del men idén att låta sina anställda jobba hemifrån verkar inte vara så dum rent ekonomiskt. 

I ett inlägg på sajten Inc.com listar författaren och föreläsare Geoffrey James en rad fördelar och hänvisar till forskning på området, som visat att hemmajobbande som i ett trollslag både ökar produktiviteten hos de anställda samt minskar företagets kostnader.

Det här har han kommit fram till:

• Hemmajobbande ökar anställdas produktivitet:

I en stor studie genomförd av Stanford har personer som jobbar på kinesiska resesajten Ctrips callcenter fått möjlighet att jobba hemifrån i nio månader. Hälften av de anställda nappade och hälften stannade kvar på kontoret. Studien visar att de som jobbade hemifrån ringde 13,5 procent fler samtal.

En annan undersökning som gjorts av Gallup visar att anställda som jobbar hemifrån tre till fyra dagar i veckan är 33 procent mer benägna att känna sig engagerade i sitt arbete. Och det finns en rad studier sin tur som visar (det uppenbara?) att anställda som är mer engagerade är mer produktiva.

• Det minskar personalomsättningen

Personalomsättning är kostsamt. Mycket dyrare än många, även chefer, har koll på. Att rekrytera och lära upp en ny person efter att någon sagt upp sig kan kosta två hela årslöner.

Studien på Ctrip visade att anställda som jobbade hemifrån var mycket mer nöjda med sitt jobb och hälften så benägna att säga upp sig.

• Färre sjukdagar

Anställda som jobbar hemifrån tar, som du kanske redan gissat, ut färre sjukdagar. De jobbar på även om de är sjuka eftersom de slipper ta sig in till kontoret, skriver James. På så sätt sprider de inte heller bacillerna till sina kollegor.

• Det minskar lönekostnaden

Hur då? Jo, genom att den som jobbar hemifrån kan tänka sig en lön som är 8 procent lägre. Det eftersom man slipper pendla.

Läs fler artiklar
LÄS MER