Sök

Lunch på jobbet med en kund? Här är avdragen som gäller

RepresentationLunch

Foto: Unsplash

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Så ser reglerna ut för representation i samband med måltider.

Du och din kollega har precis avslutat en lunch med en viktig kund. Förhandlingarna har gått strålande och alla är mätta efter den goda maten. Du vill så klart göra avdrag för så mycket som möjligt, men hur var det nu med avdrag för representation?

Reglerna för hur representation fungerar ändrades officiellt den 1 januari 2017. Något som gjorde att avdragsrätten för representationsmåltider försvann.

Tidigare var det möjligt att göra avdrag på 90 kronor per person i inkomstdeklarationen vid en representationslunch. Det var dessutom möjligt att göra avdrag på momsen. Men i och med att reglerna för representation ändrats är det alltså inte längre möjligt att göra avdraget på 90 kronor per person. Istället är det enbart momsen som är avdragsgill.

Det är alltså fortfarande möjligt att göra avdrag för middagar och luncher.

Som grundregel gäller att man får göra avdrag för moms vid representation: “Om kostnaderna har ett omedelbart samband med verksamheten. Det gäller till exempel när representationen ingår som ett naturligt led i affärsförhandlingar eller vid personalvård", skriver Skatteverket

Hur fungerar avdragen nu?

Är kostnaden per person mindre än 300 kronor (exklusive moms) går det att göra avdrag för hela momsen. Då spelar det ingen roll hur stor andel av kostnaden som var mat och hur mycket som var dryck.

Är kostnaderna per person högre än 300 kronor per person så ska avdragen för alkohol och mat delas upp proportionerligt. För den som vill räkna har Skatteverket tagit fram ett bra exempel.

Har ni inte druckit någon alkoholhaltig dryck så är det enkelt att räkna ut avdraget. På 300 kronor blir det maximala avdraget helt enkelt 36 kronor, eftersom att momsen då är 12 procent.

Nu tänker kanske du; herregud vad krångligt det blir att räkna, finns det ingen genväg? Som tur är infördes även ett schablonavdrag. Det är alltså möjligt att göra ett avdrag om 46 kronor per person och tillfälle.

Men det förutsätter att kostnaderna vid tillfället för avdrag överstiger 300 kronor exklusive moms, liksom att momsen dessutom uppgår till minst 46 kronor per person.

Vad mer ska man tänka på?

Avdrag för enklare förtäring och förfriskning får uppgå till högst 60 kronor. Med det menas enligt Skatteverket sådant som inte är en måltid och som utgör ett mindre värde. Det kan exempelvis vara alkoholfri läsk, kaffe, bulle eller en enklare smörgås.

Du får göra avdrag för moms på nöjen som teater, bio eller greenfee-avgifter. Då är det avdragsgilla beloppet max 180 kronor exklusive skatt.

Samma belopp gäller vi kringkostnader i samband med en personalfest.

Om du enbart dricker alkohol vid representationstillfället är det inte avdragsgillt.

Läs mer