Sebastian Siemiatkowski avslöjar förändringen som räddade Klarna

Klarna
Sebastian Siemiatkowski avslöjar förändringen som räddade Klarna

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna. Foto: Sara Lindmark.

Erik Wisterberg

Reporter

Han är en av Sveriges mest hyllade bolagsgrundare. För Breakit berättar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski nu om draget som förändrade allt.


Det här är en återpublicering. Artikeln publicerades första gången i november 2018.

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski var länge frustrerad, trots att hans betalbolag skördade allt större framgångar. Han såg visserligen sitt bolag växa, och slå nya försäljningsrekord, men ändå var han inte nöjd.

Innerst inne visste Sebastian att Klarna, som tjänade pengar på fakturor och inkasso, red på e-handelns snabba försäljningstillväxt.

Hur effektivt och bra var hans företag egentligen?

När han tittade på på vad som faktiskt blev gjort, och hur snabbt det gick, så kände han sig olustig.

"Jag blev nervös. Vi rörde oss inte tillräckligt fort", minns Sebastian Siemiatkowski.

När han startade Klarna tillsammans med sina vänner från Handelshögskolan kännetecknades arbetet av ett extremt högt tempo, då trion i stort sett tävlade om vem som lade ned flest timmar på att jobba. Då gick allt bra, relativt snabbt, och Klarna växte snart upp till ett bolag med hundratals, senare tusentals, anställda.

Men någonstans på vägen gick en del av det där som kännetecknar en startup förlorat. Tydligheten, snabbheten och drivet, som kanske per automatik är som starkast i början när ett bolag är litet, började försvinna.

För en ledare som Sebastian SIemiatkowski, en tävlingsmänniska med en nästan osunt stor passion för att skaka om det betalningsindustriella komplexet, gav det upphov till en hel del huvudbry.

"Jag är en väldigt nyfiken person. Jag försöker att förstå hur det funkar, hur man skapar en organisation där folk jobbar mot ett gemensamt mål och trivs och samtidigt överpresterar gentemot konkurrenterna", säger han.

Han är nog knappast ensam om att som startup-grundare ha upplevt en viss skräck för vad som egentligen händer när det pigga uppstickarbolaget plötsligt har blivit ett storföretag.

Så vad gör man?

Klarna har under åren testat en rad åtgärder.

"Vi har haft ping pong-bord, sen hade vi inte ping pong bord. Vi har haft legoklossar i konferensrummen, fri läsk och sen inte fri läsk, bara för att ge lite löjliga exempel. Vi har experimenterat ganska mycket."

Men för något år sedan började saker falla på plats, förklarar han.

Det var då som Klarna valde att skrota det traditionella upplägget med stora avdelningar. Istället började man testa att skapa små "startups", mindre team, med ett tydligt problem att lösa – och ett lika tydligt mandat att bestämma hur det ska gå till.

"Vi såg vilken enorm kreativitet och kraftfullhet vi frigjorde när vi skapade den här setupen, just för att folk fick äga sina saker, ta ansvar och också kunna påverka sin grej".

Klarna valde att helt skrota sin gamla organisation. Det är såklart fortfarande ett enda stort företag. Men nu jobbar de anställda i över 200 startups.

Enligt Sebastian Siemiatkowski har förändringen landat väl. Man kan säga att den har räddat Klarna från att hamna i den där såsiga storbolagsfällan där folk upplever att de inte kan påverka, eller heller behöva ta ansvar för, hur deras del av företaget presterar.

Sebastian Siemiatkowski skiner upp när han pratar om det.

"Det var så otroligt positivt. Vi har aldrig släppt så mycket produkter, features och gjort så mycket som vi har gjort det senaste året. Det är helt vansinnigt

Att organisera Klarna som massor av startups har höjt er output?

"Verkligen. Det är väldigt tydligt så".

Duckar för börsen

I dag har Klarna 2.500 anställda, bra tillväxt och är lönsamt. I finanskretsar kallar folk Klarna för ett perfekt framtida börsbolag. I pressen förekommer löpande uppgifter om att Klarna faktiskt förbereder en börsnotering.

Sebastian Siemiatkowski avslöjar inga detaljer om sina framtidsplaner på den punkten. Däremot berättar han att Klarna det senaste året har uppvaktats av allt fler aktörer som vill köpa upp hela företaget.

"Det sista året har det ökat ganska väsentligt. Det har nog att göra med att vi har fått igång den brittiska verksamheten, och att fler och fler börjar förstå att detta inte bara är ett svenskt, eller tyskt, fenomen, utan att Klarna kan bli ett globalt fenomen".

Själv tycker Sebastian att det vore dumt att sälja bolaget nu. Klarna har blivit bank, gett ut sitt eget betal- och kreditkort, och har siktet inställt på de fyra storbankernas supervinster.

"För min egen del vill jag absolut hålla hårt i mina Klarna-aktier. Ta bara de fyra svenska storbankerna tillsammans, de är gigantiska".  

"Generellt tycker jag att den största uppsidan finns kvar. Som Ingvar Kamprad brukade säga, det mesta är ännu ogjort".

Personligen, skulle du vilja bli en börs-vd?

"Har jag en personlig preferens för det? Nä, inte nödvändigtvis. Men om det gynnar bolaget och gör att vi har bättre förutsättningar för att lyckas, då är det nog bra."

Framtiden?

Av de tre Klarna-grundarna är Sebastian nu ensam kvar. Hans barndomsvän Niklas Adalberth har bestämt sig för att börja sälja sina Klarna-aktier för att satsa hela sin förmögenhet på att göra världen bättre.

Bara några hundra meter från Klarnas huvudkontor på Sveavägen ligger hans stiftelse Norrsken och dess entreprenörshubb Norrsken House.

Även Sebastian har så smått börjat fundera kring vad han ska göra med sin förmögenhet, som till stora delar är upplåst i Klarna-aktier, men sannolikt uppgår till miljardbelopp.

Nyligen blev det känt att han bygger ett jättehus i Danderyd.

Tillsammans med sin fru Nina har Sebastian skapat en stiftelse som ska jobba för att rädda jordens stora kattdjur.

Inte heller han utesluter inte en framtid där han donerar bort sin förmögenhet.

"Jag tror att skillnaden mellan mig och Niklas är att han har bråttom med att ge bort pengarna, medan jag känner att det är något som jag kan syssla med längre fram i livet"

"Men jag är helt i linje med Niklas, jag ser inget syfte med att dö med en massa pengar på banken. Jag tycker att om man haft den här turen, och fått det så förmånligt förspänt, så har man en skyldighet att bidra till samhället. Jag tycker att jag gör det nu, i det vi gör med Klarna, men någon dag kanske jag gör något annat. Då skulle jag kunna tänka mig att göra något liknande".

Hör hela intervjun med Sebastian Siemiatkowski i Breakit Daily.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER