Ville Kangasmuukko tog över krisande Bubbleroom – så lyckades han vända till vinst

Ville Kangasmuukko tog över krisande Bubbleroom – så lyckades han vända till vinst

Ville Kangasmuukoo, vd på Bubbleroom. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Reporter

Siffrorna lyste illrött om klädbolaget Bubbleroom och omsättningen stod still.
Då värvades H&M-chefen Ville Kangasmuukko till vd-posten. Här berättar han om hur han vände verksamheten till succé.

Bubbleroom grundades i Borås för fjorton år sedan och var under en tid en av Sveriges största modebutiker på nätet. 2008 köptes bolaget upp av modekoncernen Consortio Fashion Group, CFG.

Runt 2013 började tillväxten att stagnera och under tre år framåt låg omsättningen och stampade på 122-125 miljoner kronor. Förlusterna hopade var 20 miljoner kronor årligen.

I september 2015 rekryterades Ville Kangasmuukko för att vända skutan. Han ersatte grundaren Svante Tegnér på vd-posten.

Ville Kangasmuukko kom från H&M där han jobbat i tio år, varav de senaste sex åren som affärsutvecklingschef för modejättens onlinesatsningar. Han var bland annat ansvarig för att lansera H&M Online i Storbritannien 2010 och i USA 2013.

“Under min tid på H&M hade vi alltid sneglat på Bubbleroom och tyckt att det var en uppstickare som alltid varit innovativ med allt från expressleveranser till att starta nya butiker. Jag var väldigt exalterad inför att försöka vända bolaget, men givetvis med en stor blandning nervositet. Förutsättningarna var ju utmanande”, säger Ville Kangasmuukko när vi träffas efter hans framträdande på Breakits event Beauty & Fashion Tech.

Resultatet av hans omstöpning av Bubbleroom började synas redan 2016. Då halverades förlusten från 20 till 10 miljoner och försäljningen växte med 30 procent. Den riktiga vändningen kom året därpå. 2017 omsatte Bubbleroom 200 miljoner och gjorde en vinst på 9 miljoner.

Idag satsar bolaget helt på e-handel och har bommat igen alla fysiska butiker. 

“I år hoppas vi på att omsätta närmare 300 miljoner. Om fem år ligger den siffran närmare en miljard än en halv”, säger Ville Kangasmuukko med självförtroende i rösten.

Här berättar han om tre nyckelfaktorer som tog Bubbleroom från kris till succé.

Vågade nischa varumärket


“Varför ska kunden handla hos oss, vad gör oss unika? Jag såg direkt att vi behövde stärka och förtydliga varumärket och bli ännu mer nischade än vi var på den tiden. Vi valde att plocka bort herrsortimentet och bli det självklara valet för festmode för kvinnor. Vi har heller inte valt att rikta oss till alla kvinnor utan vår målgrupp är kvinnan som vill göra sin vardag till fest, som gillar glammigheten i vårt utbud. Vår inköpschef började köpa in andra varumärken och andra typer av kläder. Vi fick en röd tråd i våra kampanjer och kunde börja hålla ihop vårt varumärke”.

Satsade på influencers


Influencer marketing har varit en jätteviktig del i vår vändning, det var något av det första vi satsade på när jag kom in. På vårkanten 2016 sa jag till ägarna att nästa månad kommer vi att bränna en halv miljon på bloggare och instagrammare. Att spendera så mycket pengar på så kort tid var mycket för oss på den tiden, men jag såg vilken kraftfull kanal influencer marketing är. I dag spenderar vi mellan 6-8 miljoner per år på det. Vi har utvecklat en sorts trial and error-kultur där vi inte är rädda för att pröva oss fram”.

Involvera medarbetarna


“Jag plockade in 2-3 nyckelpersoner i ledningsgruppen men i övrigt gjorde jag inga stora förändringar bland personalen. Alla medarbetare fick vara med och ‘workshoppa’ och påverka hur det nya Bubbleroom skulle se ut. Medarbetarna stod vid startlinjen och frågade ‘när ska vi börja köra?’ Det är viktigt att låta dem vara med i förändringsarbetet istället för att informera först när de stora besluten är fattade”.

Ville Kangasmuukko avslutar med ett råd till startups som konkurrerar med stora jättar:

“Bubbleroom kommer aldrig att slå H&M i omsättning, men vi kan bli den självklara destinationen för festklänningar, året om. Där har vi sneglat mycket på Mio, de kan inte ta kampen mot Ikea men deras vision är att ta ledningen när det kommer till vardagsrummet, och förra året sålde de fler soffor än Ikea”.

Läs fler artiklar
LÄS MER