Sök

Måste man skatta som Influencer? Självklart – säger Skatteverket

SkatteverketinfluencersEkonomi & skatt

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nu är det hög tid att deklarera om du inte har gjort det ännu – och det gäller även influencers och gamers.

Visst är det skönt att kunna tjäna pengar på att spela tv-spel tillsammans med sina polare, eller att få mängder av produkter och resor av företag som inte vill annat än att synas i samma bild som dig.

Men Skatteverket håller ögonen på dig och nu vill de göra dig uppmärksam på att du ska deklarera.

“Många unga som sommarjobbar eller jobbar extra kommer inte upp till gränsen 18 900 kronor för att behöva deklarera och betala skatt. Men de som till exempel även har en blogg som hobby som de tjänar pengar på kan lätt komma över gränsen”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skatteverket har tidigare gjort riktade kontroller för att bilda sig en uppfattning om hur influencer-branschen fungerar. Nu vill man fortsätta skapa uppmärksamhet om skattefrågor hos en grupp som ofta består av unga människor som inte är vana att tänka på skatt och deklarationer som är svåra att nå ut till.

“Vi vet av erfarenhet att det inte är genom kontroller som vi får den bästa effekten, utan det är för att vi gör det så enkelt som möjligt för de som omfattas”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på skatteverket.

“Det kan vara svårt att veta vad man ska göra om man får en gåva som inte finns att köpa. Då är det enkelt för mig att säga att man får göra en uppskattning, men för den som är ung och orolig för att göra fel kanske det inte är så enkelt.”

Får ni många frågor om hur man ska skatta från influencers?

“Vi får inte så många frågor som vi borde få, men det har ökat efter att vi har gjort kontroller på de här grupperna.”

Det gäller alltså att vara uppmärksam på vad du har fått i ersättning för arbetet på din blogg eller Youtube-kanal. Alla som hade en inkomst över 18.900 under 2017 behöver skatta och det är bra att ta det säkra före det osäkra då även saker som digitala valutor i spel som inte har ett traditionellt fysiskt värde ska deklareras.

“Saker som du fått som du spelar med, även om du gör det för att det är kul, så räknas det som en hobbyinkomst och ska skattas efter det”, säger Johan Schauman.

Skatteverket vill alltså inte veta vart du köpt din tröja, men om du har fått den i gåva så vill de alltså gärna veta du skulle ha betalat för den om du hade köpt den.

“Det kan vara svårt för unga att veta i vilka situationer man behöver betala skatt. Därför finns nu vägledning på Skatteverkets webbplats”, säger Johan Schauman.

Läs mer