Sök

Skatteexperten tipsar: Så skänker du utdelningen till välgörenhet

3:12Ekonomi & skatt

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att skänka företagets pengar är betydligt smartare än att ta dem från sin privata plånbok. Speciellt om du gör det innan bolagsstämman. Vi reder ut skattereglerna som gäller.

Allt fler företag väljer att integrera någon sorts CSR-aktivitet för att bygga ett starkt och hållbart varumärke. CSR står för corporate social responsibility och innebär att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället.

Så istället för att ge de anställda en sommarpresent kanske du borde skänka pengarna till en välgörenhetsorganisation eller ideell förening.

Sedan 2009 är det nämligen möjligt för fåmansföretagare att skänka bort hela eller delar av utdelningen skattefritt. Men för att gåvan ska bli skattefri behöver du gå tillväga på ett speciellt sätt.

“Du måste fatta beslutet att ge bort rätten till utdelningen innan bolagsstämman äger rum. Om du redan har fått utdelningen anses du ha disponerat över pengarna och blir som aktiv delägare beskattad enligt 3:12-reglerna”, säger Jan Schütz, skatterådgivare på PWC.

Bestämmer du dig för sent blir beskattningen 20 procent, om utdelningen ryms inom ditt gränsbelopp. Om utdelningen överstiger ditt gränsbelopp kan beskattningen bli upp till cirka 58 procent. Du kan läsa mer om 3:12-reglerna för fåmansföretagare i den här artikeln.

Principen är densamma oavsett om du äger aktier i ett fåmanföretag eller ett börsnoterat företag. Här tipsar Jan Schütz om vad man gör hålla koll på.

Får organisationen ta emot gåvor skattefritt?

"De flesta är skattebefriade men det är bra att dubbelkolla innan. Många har information på hemsidan om hur man går tillväga och väl utarbetade rutiner för att ta emot utdelning på ett sätt som uppfyller alla formella krav".

Ge bort utdelningen på börsnoterade aktier

"Vänd dig till ditt värdepappersinstitut, alltså banken eller Avanza, och meddela att du vill ge bort utdelningsrätten i ett visst företag. De hjälper dig med formalian. Du måste ha koll på när exempelvis Telia eller H&M håller stämma för när pengarna har hamnat på ditt konto är det för sent och du missar den skattemässiga poängen. Utmaningen för småspararen är alltså att hålla reda på när utdelningen kommer att landa på kontot".

Ge bort utdelningen i fåmansföretag
"Är du delägare i ett fåmansföretag är det viktigt att inför stämman fundera på om man vill ge bort hela eller delar av utdelningen. Det viktiga är att man upprättar korrekta handlingar och följer en bestämd turordning. Förenklat innebär det att styrelsen föreslår att det ska lämnas en viss utdelning och därefter ska ägaren upprätta ett gåvobrev till organisationen som hen vill stödja. Därefter hålls stämman. Det är viktigt att utbetalningen sker direkt från bolaget till organisationen och inte till ägaren".

Du måste kunna bevisa gåvan

"Du ska upprätta ett gåvobrev, som skickas till välgörenhetsorganisationen före bolagsstämman, ihop med en så kallad utdelningskupong. Vid bolagsstämman bör det föras in i protokollet vilken organisation som har fått utdelningen. Du bör också upplysa Skatteverket i en bilaga till din privata inkomstdeklaration nästa år att rätten till utdelningen har skänkts bort. Dokumentationen av gåvan är viktig för att kunna visa att pengarna har gått direkt till organisationen, och inte skattefritt ner i din ficka".

Läs mer