Rekrytering – HR-chefens bästa tips för att locka talangerna

Rekrytering – HR-chefens bästa tips för att locka talangerna

Anna Fredrixon, HR-chef på Kry. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Reporter

Människor är förmodligen ditt livs största investering som startupgrundare. Men hur lockar man personal om ens bolag är helt okänt? Här är 9 smarta råd.

I den bästa av världar är ditt bolag igång och du står inför den svåra men angenäma utmaningen att börja anställa folk.

Startups kanske inte kan locka med de fetaste lönekuverten – åtminstone inte till en början. Ändå tappar storbolagen ofta talanger till nystartade och hungriga bolag som kan erbjuda en särskild arbetskultur, en annan snabbrörlighet och stor kreativitet.

Men hur lockar man talanger om ens bolag är helt okänt?

I november klubbade riksdagen igenom nya regler för personaloptioner, vilket kan fungera som ett kraftfullt incitament. Kortfattat så innebär det att det blir lättare och billigare för anställda att bli delägare i en startup. Det har av många setts som en nödvändighet för att Sverige ska kunna locka till sig internationella talanger.  

“Ja, som startup har man ju svårt att konkurrera med lön. För mig som grundare handlar det också mycket om story telling, att vara duktig på att kommunicera sin vision och få folk att bli exalterade för möjligheterna”, säger Johan Attby, grundare och vd för Fishbrain, det sociala nätverket för sportfiskare. 

Vilka nyckelpersoner som behöver plockas in i olika faser finns det inget generellt svar på. För Fishbrain har det gett sig naturligt i takt med att bolaget har växt.

“Vi har majoriteten av våra användare i USA så det har varit viktigt att inse tidigt att vi behöver ha kunskap om den amerikanska marknaden. Även om jag bott i Silicon Valley och Boston länge så kan jag inte säga att jag verkligen fullt ut förstår amerikaner tillräckligt väl för att göra effektiv marknadsföring där. Därför har vi anställt en marknadschef som är amerikanska”, säger Johan Attby.

Anna Fredrixon som är HR-chef på e-hälsobolaget Kry och tidigare dito på telefonboksappen Truecaller, är expert på att sålla fram rätt kandidater.

“Det är klart att man skulle vilja ta in toppnamnen från andra företag men de mest kända namnen behöver inte vara de bästa för er. Prioritera att rekrytera medarbetare som kompletterar dig själv och ditt team – det är lätt att hamna i fällan att välja någon som känns kul och lik dig själv och kalla det ‘culture fit’”, säger hon.

Här är Anna Fredrixons bästa tips för en smidig rekrytering:


1. Utnyttja sociala medier
"Om ni är en liten och okänd startup så bör ni förmedla till omvärlden vilka ni är och varför man ska vilja jobba hos er. Sociala medier är ett gratis och bra sätt. Använd era konton på Instagram, Twitter och Linkedin för att även dela insikter kring vilka ni är, hur ni skiljer er från andra och hur det är att arbeta hos er. Att skapa innehåll och producera blogginlägg på forum och sajter där målgrupper för er rekrytering är aktiva är andra sätt att visa upp er kunskap och väcka intresse kring er som företag."

2. Men glöm inte att mingla också
“Det är även viktigt att visa upp er fysiskt och prata med folk. Mingla på events, seminarier och meetups och ta chansen att tala i samband med dessa – då äger ni scenen och agendan. Titta inte bara i Sverige utan var öppna för kandidater från andra länder”.

3. Belöna medarbetarnas tips
“Viktigast av allt – startups är kunskapsföretag – medarbetarna sitter på kunskapen och är kärnan i bolaget. Man ska absolut använda befintliga medarbetares nätverk. Be dem söka i sina nätverk och rekommendera duktiga människor de jobbat med. Hjälp dem att förbättra sina Linkedin-profiler eftersom kandidater ofta tittar på ert team när de funderar om ett företag är intressant. En bonus eller priser till de som rekommenderar kan fungera”.

4. Mantrat: Process och struktur
“Även om ni bara är tre personer från början så köp in ett system som hanterar hela ansökningsprocessen. Vi har byggt upp det väldigt strukturerat. Alla kandidater får svar inom si och så många dagar, så här ser ett standardmejl ut och det här är intervjufrågorna vi ställer till alla. Det är viktigt att alla får samma rättvisa bedömning och att det är skalbart”.

5. Glöm aldrig casen
“Det finns många bra frågor att ställa men det som är absolut bäst är case. Då ser du hur personen tänker och resonerar. Låt en utvecklare göra kodtester och låt en HR-person beskriva den ideala rekryteringsprocessen och komma på olika sätt att ta med värderingarna i onboardingen (introduktionen av en ny medarbetare, reds anm). Var tydlig med hur lång tid det kommer att ta, hur lång tid de får till presentationen och vilka kriterier du kommer att bedöma på. På så sätt ser man väldigt tydligt om personen tänker nytt och vågar ifrågasätta, eller bara tar skolboksexempel”.

6. Våga ställ kontrollfrågor
“I alla startups måste man ta snabba beslut baserat på otillräcklig information, men det är viktigt att ställa kontrollfrågor för att i största mån säkerställa sig om att personerna är de som de utger sig för. Om någon säger att den brinner för ledarskap men inte kan komma på en enda ledarskapsbok de har läst så kanske inte ‘brinnet’ finns där. Med vilka beteenden kan de påvisa sitt driv?

7. Delar vi värderingar och mål?
"Det viktigaste är att säkerställa att kandidaten delar era värderingar och mål. Resten kan man jobba med senare. Fråga inte ‘Vad tycker du om den här värderingen?’ utan ställ frågor kring beteenden och arbetsmetoder. För Kry kan det vara frågor kring  patientperspektivet, hur tänker kandidaten kring sjukvården? Har de engagemang och intresse för patientperspektiv? Vad har de varit med om för misslyckanden och vad har de lärt sig av det? Det är lite misstänksamt om de aldrig har misslyckats på något sätt, då kanske de inte har satt sina mål tillräckligt högt.

8. Kan personen växa med bolaget?
"Slutligen, en sak som jag verkligen har sett och reflekterat över är vikten av att rekrytera människor som växer med bolaget, som har potential att utvecklas och förmåga att anpassa sig efter förändringar. Alla startups som har ambitioner bör leta efter människor som kan växa i sina roller allteftersom organisation och ansvar växer. För oss innebär ett "growth mindset" att personen antar utmaningar utan att må dåligt och bli stressad. Personen strävar kontinuerligt efter att utvecklas och lär sig på vägen. Man kan se om, och hur, en kandidat antagit utmaningar, hur de satt och kämpat för att nå mål, hur de jobbar med sin egen inlärning, hur de hanterar stress, krav och motgångar. Har de en positiv livssyn och hur hanterar och anpassar de sig efter förändringar?"

9. Följ upp med välkomstprogram
“Det är viktigt att ha ett bra on boarding-program för att nyanställda ska trivas och känna sig välkomna. När en ny person börjar på Kry får hen lära känna folk på företaget genom att de svarar på roliga frågor om sig själva i ett mejl. Varje måndag presenteras alla nya, de får ett välkomstkit och vi tar ut dem på lunch. Vi ser också till att de får sitta ned tillsammans med grundarna och varje avdelning på företaget”.

Det här var allt vad Breakits Startupskola hade att bjuda på för denna gång. Vi vet att det är komplext att bygga bolag och återkommer kontinuerligt med guider, tips och råd inom olika ämnen som har med entreprenörsskap att göra. Håll gärna utkik efter fler artiklar under fliken How to och följ oss på Facebook! Har du tips på vad vi borde skriva om framöver? Mejla gärna sara@breakit.se.

Har du missat tidigare delar? Här nedan hittar du dem:

# Sluta inte som en wantreprenör – häng med i Breakits Startupskola

# Till att börja med – hur vet man vilken idé som är värd att testa?

# Borde du inte börja i andra ändan - vem ska vilja köpa din produkt?

# Våga testa och förkasta din kära idé så fort det bara är möjligt

# Så skriver du ett bra pitch deck: “Allt över 20 slides är för långt"

# Så bygger du en hype runt ditt varumärke i sociala medier

# Så får du in pengar till din startup: "Det är verkligen inte solklart"
 

***
FLER TIPS:
 

Så gör du för att sätta ihop en bra styrelse – här är expertens råd

Svårt att hitta kodare? Så rekryterar du utanför EU

Rekrytera tech-talanger med ett nytt genialt knep

Expertens 7 bästa tips för hur du rekryterar en programmerare

Hitta fler kvinnor till ditt techbolag

Läs fler artiklar
LÄS MER