Stressforskaren: Så kommer du ned i varv i påsk

Effektivitet Hälsa Stress
Minska din stress – varva ner i påsk

Minska din stress – varva ner i påsk. Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Mycket stress sista tiden? Även om underbart är kort kan du varva ner under långhelgen! Här är några enkla knep för att stressa ner i påsk.

Det här är en återpublicering.

Långledigt över påsk – visserligen skönt, men hinner du verkligen att komma ned i varv och mota bort stress på bara en långhelg? Vissa skulle nog säga att det räcker med fyra dagar medan andra kräver fyra veckor. För stressforskaren Dan Hasson tar det några minuter.

“Det varierar så klart för olika individer och vad man lever för liv, men det går absolut att stressa ned över en långhelg. Men har man bara fyra dagar på sig behöver man vara lite mer målmedveten”, säger Dan Hasson.

Hur blir man det då?

"Om målet är att varva ned bör man fundera över vad som får en att varva ned. Du kanske måste fokusera på återhämtning och inte kuska runt till hela släkten och fylla dagarna med aktiviteter. Gör sådant du själv mår bra av”.

Som entreprenör är det kanske inte helt lätt att stänga av jobb-hjärnan. Dan Hasson tipsar om att avsätta ett visst antal timmar per dag då du tillåter dig själv att jobba.

“Det ingår att man får tumma lite på sin fritid. Fördelen med påsken är att alla andra också är lediga så det är en bra tid att fokusera på att njuta och slappna av”.

Tips! Så stressar du ned.

# Andning och avslappningsövningar är alltid bra. Sök på Spotify eller Youtube och låt dig vägledas. Experimentera tills du hittar något som du gillar.

# Njut av mat och dryck och tugga långsamt. Det hjälper både magen och sinnet att må bra.

# Spendera tid i naturen, gärna med en långpromenad i skogen.

# Unna dig själv sovmorgon, men försök att hålla någorlunda sömnrutiner eftersom ledigheten är så pass kort.

Slutligen, så visar forskning att semester, oavsett längd, ökar ditt välbefinnande. Det har inte gått att se någon skillnad mellan att vara ledig fyra veckor eller fyra dagar. 

Men underbart är kort – inom några veckor är effekten tyvärr borta. Har du tur håller den i sig tills Kristi himmelfärdshelgen.

Läs också: 

Att jobba hårt behöver inte vara farligt – om du stressar rätt! Här är sju råd för stresshantering som räddar dig från väggen och hjälper dig att må bra.

Symptom på stress, som förkylningar, hudproblem, kalla händer... är lätta – m en farliga – att ignorera. Se om du är i riskzonen för utbrändhet! Här är 11 vanliga stress symptom du måste se upp för!

 

Läs fler artiklar
LÄS MER