Sök

“Jag ser inget behov av att implementera work-life balance”

17 frågorTechledaren svararHow to ledarskap

Nina Akbari, medgrundare av Dashl. Foto: Mikael Westh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Nina Akbaris föräldrar lärde henne att hon måste jobba dubbelt så hårt som alla andra för att lyckas. Nu driver hon Dashl tillsammans med Arbilina Nissan.
“Tiden mellan 9 och 18 räcker inte om man har höga ambitioner”.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick er att dra igång Dashl?

"Vi hade båda bott och jobbat i London under många år och Dashl växte fram ur ett eget behov att förenkla livet. Efter fyra månaders research upptäckte vi bland annat att det inte fanns en enda skönhetsbokningstjänst anpassad efter dagens konsumenters digitala köpbeteenden och att 80 procent av konsumenter använder sig av Pinterest och Instagram för inspiration på olika looks innan de bokar en skönhetsbehandling och dessutom lever vi mer och mer tidspressade liv. Vi blev antagna till en startupaccelerator i London, sa upp våra jobb och efteråt lämnade vi även våra lägenheter och liv i London och flyttade hem till föräldrarna i Stockholm för att fullfölja vår vision med Dashl!" 

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?

"Listan med dåliga råd skulle kunna vara väldigt lång. Ett exempel på dåligt råd är att 'avvakta' och vänta på en 'bra timing'.  Som tur är tog vi aldrig det rådet, vårt mantra har från början istället varit: 'Fail fast, learn faster'. Det är positivt att göra de flesta missarna tidigt inpå bolagsresan för det har gjort att vi har blivit vassare och vet vad vi ska undvika fortsättningsvis. Vi har också turen att ha väldigt skarpa rådgivare runt oss".  

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär? Hur mådde du då?

“Personal och rekrytering. Det är oerhört viktigt att anställa rätt medarbetare när man är ett sånt litet team och väldigt svårt att behöva säga upp personal för att sadla om riktningen i bolaget men det är viktigt att fatta de besluten snabbt. Där har vi både tagit rätt och fel beslut men jag har lärt mig att man ska lita på magkänslan. Rätt beslut var exempelvis när vi tog in våra tekniska medgrundare Henric Larsson och Victor Stodell som har byggt bokningssystem i över 12 år. Magkänslan var rätt och det är det fortfarande!”

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat - gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?

“Om leverantörer inte levererar eller deadlines inte nås kan jag bli stressad. Som grundare kavlar vi bara upp ärmarna och djupdyker in i det själva så att det blir gjort. Vi har även direktkommunikation med våra kunder via chatten på plattformen och svarar alltid inom 5 minuter så det kan bli stressigt om vi alla sitter i möten exempelvis. Våra kunder, både konsumenter och stylister, är det viktigaste vi har”.  

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Jag skulle återinvestera hälften i bolaget och hälften i andra bolag med kvinnliga grundare”.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig? Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?

“För mig personligen funkar inte riktigt work-life balance och det är heller inget jag aktivt ser behovet av att implementera i nuläget. I alla fall inte om man ska vara konkurrenskraftig. Tiden mellan klockan 9-18 räcker inte till om man har höga ambitioner i ett tidigt skede. Under min uppväxt har jag av mina föräldrar lärt mig att man måste jobba minst dubbelt så hårt som andra för att lyckas och det tar jag med mig i allt jag gör. I det långa loppet är målet att kunna ha work-life balance. Det är också viktigt att vara tydlig med förväntningar på sin personal, det är sunt att man är transparent med det som man förväntas leverera från dag ett”.

7. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Vi öppnar upp en flaska bubbel, skålar och fortsätter jobba med glaset halvdrucket bredvid datorn! Vi måste verkligen bli bättre på att fira våra framgångar oftare! Våra tekniska medgrundare är bra på att påminna oss om det”.

8. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Det finns ett ordspråk I England jag gillar ”Let's cross that bridge when we get to it”. Jag är väldigt pragmatisk och tycker inte om att oroa mig förrän något faktiskt går fel och försöker då konkret tänka vad en potentiell lösning kan vara”.

9. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?

“Ett exempel är när vi själva vet hur hårt vi jobbar för att bygga något från scratch och konkurrerande verksamheter i princip använder sig av färdiga lösningar. När vi vid skulle in i en stor varuhuskedja fick vi veta att koncernledningen tyckte vår tjänst passade briefen bäst. Ändå kom vi inte vidare på grund av en konkurrerande verksamhets personliga relation med en av avdelningscheferna på varuhuset. Vi har hört liknande historier från andra startups och det är frustrerande när folk medvetet sätter stopp för bra tjänster för att ta tillvara på sina personliga relationer”.

10. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?

“Arbilina Nissan som är medgrundare och vd för Dashl! Hon är en visionär och väldigt driven. Det var hon som fick mig att säga upp mig och tillsammans med henne satsa på Dashl”.

Fakta: Nina Akbari

Ålder: 29.
Uppvuxen: Stockholm.
Bor: Stockholm.
Gör: Medgrundare och operativ chef på skönhetstjänsten Dashl.
Familj: Pojkvän i London.
Karriär i korthet: Redaktionellt arbete i Stockholm följ av bachelor i modejournalistik i London, fortsatt jobbat därefter inom publishing på både Monocle Magazine och Tack Press inom kommersiella/säljdelen och partnerskap.
Medievanor: Läser mycket internationella titlar New York Times, Guardian, Monocle, Business of Fashion samt svensk näringslivsmedia.
Den perfekta helgen: Brunch eller middag med vänner och uteservering i London

5 snabba:

Bok eller podd – inget slår den taktila känslan av en ny bok
Morgon eller kväll – jobbar mer ostört då
Ringa eller sms:a – saker blir snabbare gjorda via telefon
Fast lön eller provision – tror på resultatbaserad lönesättning
Tåg eller bil – miljövänligare, man kan jobba samt undvika trafik

Läs mer