Här är strategin som gjort Jeff Bezos till världens rikaste person

Amazon Karriär
Här är strategin som gjort Jeff Bezos till världens rikaste person

Jeff Bezos. Foto: Susan Walsh/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Amazon-grundaren vill inte lösa ett framtida problem. Anamma gärna hans tänk om du själv vill hitta den ultimata affärsidén.

Amazon har växt till ett multinationellt e-handelsimperium och en stor del av succén kan så klart grundaren och vd:n Jeff Bezos ta på sig. Sedan den 27 juli räknas han som världens rikaste person med en förmögenhet som uppgår till 90 miljarder dollar, motsvarande 700 miljarder kronor.

Så vad är hemligheten bakom den enorma framgångssagan?

Enligt sajten Inc.com får Bezos ständigt frågan: “Vad kommer att förändras inom de kommande tio åren?” Då brukar han vända på det.

“Jag får nästan aldrig frågan vad som inte kommer att förändras de nästkommande tio åren. Och jag ska säga dig att den frågan faktiskt är viktigare för du kan bygga en affärsstrategi kring saker som är stabila över tid”.

Att haka på rådande trender och att ständigt försöka uppfinna helt nya produkter är alltså ingen prioritet för Bezos. Istället så utgår han från vad människor redan vet att de älskar och vill ha – och försöker göra det bättre.

“Inom handeln så vet vi att kunderna vill ha låga priser och det kommer att vara likadant om tio år. De vill ha snabba leveranser och ett stort urval. Så ansträngningen vi lägger ned för att göra det bättre kommer att betala sig även i framtiden. När du vet att något är sant i det långa loppet kan du lägga ned väldigt mycket energi på det”.

Läs fler artiklar
LÄS MER