Let’s deal-bossen: “Det ligger inte riktigt för mig att ge upp”

Let's deal 17 frågor Techledaren svarar
Let’s deal-bossen: “Det ligger inte riktigt för mig att ge upp”

Fredrik Dobber, vd på Let's Deal. Foto: Pressbild/Schibsted.

Sara Lindmark

Reporter

Fredrik Dobber delar med sig av lyckade förändringar under sina 2,5 år på rabattbolaget Let’s deal. Han berättar också hur de firar internt och varför han får ett adrenalinpåslag när säljet går trögt.

1. Vad jobbar du med?

“Vd för Let´s deal sedan 2,5 år, som är den ledande marknadsplatsen för erbjudanden i Skandinavien. Hos oss hittar du erbjudanden på prylar, varumärken, resor, lokala upplevelser och nöjen. Dagligen nås över två miljoner medlemmar i Sverige, Norge och Finland av över 1.000 paketerade erbjudanden som ständigt förnyas. I dagsläget är vi cirka 100 personer som arbetar på våra kontor i Sverige, Norge och Finland”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Kreativ, delegerande, pragmatisk, målmedveten och envis, sen är jag oftast glad också”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Att bibehålla ”startup-andans” fördelar i bolaget och samtidigt skapa den struktur och organisation som krävs för att fortsatt kunna växa nu när vi är drygt 100 anställda i tre länder. Medarbetarna är helt avgörande, att behålla och fylla på med rätt människor och kompetens i teamen är en förutsättning för att kunna ligga i framkant och fortsätta att växa, men duktiga människor är alltid svårt att hitta. Vi jobbar efter devisen ‘hire for attitude and train for skills’, (anställ för attityd - träna för kunskap, reds anm) det funkar bra för oss”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“Ledare som saknar empati och kör ‘management by fear’”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskar att du vetat innan du tog jobb på Let's deal?

"Att jag ännu snabbare hade insett hur extremt tight kopplat tech och affärsutveckling är i vår bransch. Båda delar måste hålla samma höga utvecklingstakt och gå hand i hand för att man alltid ska ligga i framkant med sitt erbjudande".

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“I ett av mina första ledaruppdrag för många år sedan fick jag rådet att fortsätta göra och vara som min företrädare, så skulle allt bli bra. Tar man sig an en ny utmaning måste man sätta sin egen agenda och vara sig själv. Det kan låta självklart nu men så var det inte då”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“För cirka 1,5 år sedan gjorde vi en större förändring inom säljorganisationen. Tidigare hade vi jobbat klassiskt uppdelat inom våra affärsområden och geografiska regioner. Utmaningen var att vi blev sårbara när någon var borta eller slutade då de andra teamen inte kunde stötta upp, dessutom var det krångligt att kraftsamla om vi beslutade att fokusera extra på ett av våra områden. För oss är snabbhet och flexibilitet ett måste och därför skapade vi två större team som gemensamt ansvarar för alla affärsområden inom sin region, med specialister på de olika delarna. Det har gett ett ännu bättre intäktsflöde och får medarbetarna att utvecklas och bredda sina kunskaper inom fler av våra affärsområden. Teamwork när det är som bäst”.

8. … och en mindre lyckad?

“Att göra en stor flytt på kontoret lite snabbt från en vecka till en annan. Underskatta aldrig tydlig förankring och diskussion innan man börjar flytta runt”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Att ge upp ligger inte riktigt för mig och problem är till för att lösas så jag gör en analys av varför vi inte har lyckats och väljer därefter väg utifrån vad som krävs för att lyfta”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Att säga upp duktiga medarbetare. Jag har en bakgrund inom mediebranschen som under många år har varit – och är – under stor omstrukturering. Vi behövde göra det för bolaget som jag arbetade för då, men samtidigt var det väldigt jobbigt för mig som ledare och människa”.

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

“Jag stressar inte så ofta upp mig för saker men när försäljningen hackar får jag alltid ett adrenalinpåslag, då vet jag att vi inte erbjuder våra kunder en tillräckligt bra upplevelse och innehåll. Det gör mig stressad – för jag vet att vi kan bättre. Då blir jag väldigt ‘hands on’ och vill hitta lösningen snabbt”.

12. Scenario: 2018 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Jag har alltid drömt om en liten sportbil så det kanske jag skulle slå till på. Sedan skulle jag ta med familjen på en härlig resa till Australien. Om pengarna ska användas till gänget på Let’s deal skulle det bli en härlig och inspirerande konferensresa för alla”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Vi firar ofta på kontoret, så fort vi gjort något utöver det vanliga kommer det en 'boom' i mejlen till alla. Då samlas i vi i köket och skålar i något bubblande och lyfter fram teamet eller personen”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Jag försöker att inte oroar mig så mycket men det finns alltid en utmaning i om jag fördelar vår kraft eller resurser på rätt sätt mellan de tre olika affärsområdena – resor, city och produkter. Det är en enormt snabb förändringstakt som vi ska möta inom alla dessa områden och vi har inte oändliga resurser så vi måste alltid vara lite smartare och jobba lite hårdare än de andra. Men det löser vi!”

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Vi har ett grymt bra team på Let’s deal och en solid grundaffär, våra mål framåt är tydliga men det handlar mycket om att ha rätt tajming, och att hinna med allt vi vill och ska utveckla, i en väldigt föränderlig marknad”.

16. Vad gör du om tio år?

“Bra fråga, jag har alltid fullt fokus på det jag gör just nu men jag vill fortsätta att tillsammans med ett bra team leda och utveckla bolag. Förhoppningsvis har jag några styrelseuppdrag i spännande tillväxtbolag och kan bidra med en del erfarenhet och kunskap”.

17. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju – och varför?

“Jag är väldigt imponerad av Filip Tysander och hans häftiga resa, dessutom gillar jag klockor så det är en perfekt match".

Läs fler artiklar
LÄS MER