Låt inte slumpen styra – så landar du dina karriärmål 2019

Karriär How to ledarskap Målsättning
Låt inte slumpen styra – så landar du dina karriärmål 2019

Mia Törnblom och Emma Pihl. Foto: TT och Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

Byta jobb, lära sig något nytt eller att hitta en hållbar livsbalans. Oavsett vad du vill få ut av karriäråret 2019 så är det bra att börja med en konkret plan.

Ett nytt år närmar sig, vilket är perfekt för den som suktar efter en nystart. Ledarutvecklaren och författaren Mia Törnblom tipsar om hur man kan tänka för att nå hela vägen fram. 

“Det räcker inte med att köpa ett träningskort på gymmet, vi måste bege oss dit och svettas lite om vi vill ha resultat. Mitt råd är att börja med att fråga dig själv ett antal frågor. Det ger oss kraften att göra vad som krävs för att nå målet”, säger hon.

Frågorna är ganska simpla men kräver reflektion: Varför vill du ha just det jobbet? Vad kommer du att få och hur kommer du att må? Vilka vinster kommer det att innebära och vad kommer du kunna åstadkomma i tjänsten?

När man misslyckas med ett mål eller löfte till sig själv så beror det ofta på att det inte är tillräckligt attraktivt.

“Vi vet att det vore bra men är innerst inne inte redo ännu, eller så är målet orealistiskt, vi har helt enkelt inte förutsättningarna för att nå det. Ibland har vi heller inte satt målet tillräckligt specifikt”, säger Mia Törnblom.

Emma Pihl är författare och karriärcoach. Hon påpekar att när man inte sätter några mål alls så lämnar man mycket åt slumpen. Här tipsar hon om hur du kan styra och ta viss kontroll över tillvaron:

1. Avsätt tid för att fundera på nästa år

"Sätt dig på ett trevligt fik med penna och anteckningsblock, och fundera på vad du vill fokusera på under 2018. Det är ofta andra människor som sätter upp våra mål, först i skolan och sen på arbetsplatsen, så vi kan behöva träning i att själva fundera över vad vi vill uppnå. Passa samtidigt på att identifiera vad som har varit bra under året. Hur ser det ut på olika områden i livet – jobb, ekonomi, familj och hälsa? Utifrån det brukar man få idéer vad man vill fokusera på under nästa år".

2. Faktiska mål vs inriktningsmål

"Identifiera olika delområden som du vill utveckla karriärmässigt. Det kan vara att lära sig ett nytt dataprogram, höja sin lön med 8.000 kronor eller kanske till och med byta jobb. Har man inte så tydliga mål så kan det i varje fall vara bra att sätta inriktningsmål, som att uppdatera cv:et eller bli bättre på att nätverka genom att luncha med nya personer några gånger i månaden".

3. Be andra att fråga om dina mål

"Berätta vad du vill uppnå under året för familj, kollegor och vänner. Be dem kontinuerligt fråga hur det går – då håller du lågan uppe och det blir en bra push i rätt riktning".

4. Gör en avstämning med dig själv

"Jämför då och nu för att kunna avgöra hur det första halvåret har gått. Det är viktigt att låta vägen ha sin gång och kanske göra upp delmål snarare än att satsa på att nå det stora målet på en gång".

5. Påminn dig själv med bilder

"Jag brukar tipsa de personer jag coachar att ha en bild på skärmsläckaren som ständigt påminner dem om vart man vill komma. Det är bra att införa målsymboler i vardagen".

Den här artikeln publicerades ursprungligen i slutet av 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER