Därför stannar många svenskar på jobbet – fastän de inte trivs

Sparande
Därför stannar många svenskar på jobbet – fastän de inte trivs

Sara Lindmark

Reporter

17 procent stannar på en arbetsplats som de egentligen skulle vilja lämna. Bristen på en ekonomisk buffert sägs vara anledningen.

Ett fett sparkonto gör att du slipper vara slav under pengar och kan lämna både ditt jobb och din partner om du önskar. Det kallas också för fuck-off-kapital och är något som den forna tv-drottningen Anna Bråkenhielm starkt rekommenderar kvinnor att skaffa sig.

Men det här är såklart inte verkligheten för alla, män som kvinnor.

En undersökning som gjorts av Novus – på uppdrag av Länsförsäkringar – visar att 17 procent stannar på en arbetsplats som de egentligen skulle vilja lämna. Och det är just bristen på ekonomisk buffert som är anledningen.

"Oavsett om man trivs på sitt jobb eller inte så är ett sparande en möjliggörare som kan påverka den egna livssituationen i en positiv riktning", säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande. 

Om undersökningen: 
Undersökningen är genomförd 2017 med syfte är att kartlägga allmänhetens inställning till ekonomisk frihet. Den är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen för undersökningen är personer från den svenska allmänheten 18 - 79 år. Totalt har 2714 intervjuer genomförts.

Utdrag från undersökningen
  • 28 procent har stannat kvar på en dålig arbetsplats eftersom de inte haft en ekonomisk buffert. Bland kvinnor är siffran 31 procent och bland 35-49-åringar 34 procent.

  • 17 procent uppger att de idag befinner sig på en arbetsplats de inte trivs och skulle byta om de hade ekonomiska möjligheter.

  • 46 procent har antingen någon gång bytt bana och blivit egenföretagare eller funderar på att göra det. Bland 35-49-åringar är siffran 34 procent.

  • 9 procent uppger att de inte sparar på grund av de inte har råd (11 procent kvinnor och 7 procent män).

  • 27 procent har mindre än 20.000 kr på kontot och 37 procent har mindre än 50.000 kr.

  • 73 procent av svenskarna tar ibland ut pengar från sitt sparkonto.

  • 64 procent uppger att deras psykiska hälsa påverkas positivt av deras sparande.

Läs fler artiklar
LÄS MER