Sök

Dinesh Nayar: “Att bli pappa och få ihop livspusslet är en utmaning”

Fyndiq17 frågorTechledaren svarar

Dinesh Nayar, grundare och vd för Fyndiq. Foto: Pressbild.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Han är en av grundarna bakom "Nätets Ullared" – marknadsplatsen Fyndiq. Här berättar Dinesh Nayar om konsten att räcka till både som pappa och chef, jobbiga omorganiseringar och det farliga med att slappna av för mycket.

1. Vad jobbar du med?

“Vd och medgrundare till marknadsplatsen Fyndiq”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Inlyssnande, beslutsam, kommunikativ, delegerande och målmedveten”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Att bli pappa och då att få ihop livspusslet på ett vettigt sätt. Utmaningen med att känna att man inte räcker till både som förälder och som chef har varit tuff, liksom att lära sig att vara okej med att det är så".

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“Ledare som leder människor genom att bete sig som rent ut sagt idioter. Att bygga ett disruptivt bolag handlar om att under väldigt lång tid lösa många problem. Du som företagsledare behöver enormt drivna människor som klarar av att tänka kreativt och strategiskt under press. Det ligger på dig som ledare att skapa den miljön för att detta ska hända. Den miljön skapas inte genom rädsla, micromanagement eller att bygga en stolthet i att jobba 80 timmars veckor”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Fyndiq?

“Jag önskar att jag hade förstått att vi är ett techbolag mycket tidigare än jag gjorde. Då hade vi byggt en helt annan organisation från start och produktutvecklat på ett helt annat sätt än vad vi gör idag. Omvärlden förändras enormt snabbt inom vårt område och vi hade kunnat ligga mycket längre fram än vad vi gör idag om vi hade gjort vissa saker annorlunda från dag ett”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Att det skulle vara bra för output och produktivitet att ‘lite ibland ruska om i leden’ genom att sparka folk. Den som sa det eller de som tycker det tror jag inte någonsin lett framgångsrika bolag som driver förändring. De har snarare erfarenhet från att se människor som rader i excel-ark och har lite kunskap om hur du bygger dedikerade och fokuserade team”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“Under hösten 2016 genomförde vi en total omorganisation där vi ställde om hela bolaget till att arbeta agilt (snabbfotat, reds anm). Det har varit väldigt vanligt att ha ett agilt arbetssätt inom tech-delar av ett bolag men få har tagit steget fullt ut i hela organisationen. Innebörden av att arbeta agilt på en bolagsövergripande nivå handlar om vår förmåga att snabbt anpassa oss till förändring vilket bland annat innebär att vi är organiserade i autonoma, korsfunktionella team som har mandat att ta sig an problem- och frågeställningar och lösa dem från ax till limpa. Organisationsförändringar tar tid men jag är väldigt nöjd och stolt över det arbete vi på Fyndiq har gjort inom det här området. Vi löser större problem snabbare och bättre och rör oss fortare framåt med ökad kvalitet i det vi producerar än vad vi någonsin gjort. Medarbetarnöjdheten som vi mäter i eNPS är bland de högsta i Sverige som ett resultat av detta”.

8. … och en mindre lyckad?

“Vi försökte lite forcerat införa ett nytt målstyrningsverktyg som Google använder. Vi tänkte att om Google använder det så måste det ju vara bra, men vi fick det inte att funka. Det kändes ansträngt och togs aldrig emot av teamet på det sätt ett sådant verktyg måste integreras för att det ska tjäna sitt syfte. Vi skrotade det efter ett år. Lärdomen är att verktyget var byggt för Google och inte specifikt för oss, våra behov och vårt sätt att arbeta. Vi tog ”guldkornen” från det vi lärt oss och integrerade dessa delar i det som vi senare utvecklade till vårt egna ‘ways of working’. Idag arbetar vi väldigt målfokuserat, KPI-styrt och har bra output i det vi gör”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Det jag frågar mig är: Vad är anledningen till att vi misslyckats? Och så väljer jag ett alternativ baserat på vad svaret på frågan är”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Att omorganisera och sparka många enormt duktiga medarbetare. Det var det bästa vi behövde göra för bolaget i sig, samtidigt som det var det jobbigaste och den minst stolta stund för mig som ledare och människa”.

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

“När vi som organisation känner oss som ‘champions’, det vill säga ohotade vinnare. Det får oss att slappna av och inget är mer farligt för ett bolag. Det stressar mig väldigt och då försöker jag få fart på organisationen genom att vara med och pusha  detaljer i det dagliga, vilket är direkt dåligt. Jag försöker med andra ord undvika att känna mig stressad vilket är att vara i en miljö där vi på Fyndiq känner att vi måste springa fort och utmana oss själva. I en miljö av ”organiserat kaos” mår jag som bäst”.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Jag utgår från att denna miljon är den första av flera framöver och väljer då att ge den till mina föräldrar som jobbat stenhårt hela livet”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“God mat och dryck på kontoret”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Att orka. Jag har sprungit detta ‘ultramaraton’ i snart åtta år. Jag har inspiration och energi till att göra det många år framåt men det är tufft och ibland känns det som att berget man har framför sig är lite för stort”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Att ha tiden på vår sida. Det är enorma krafter i rörelse just nu. Vi har byggt Fyndiq under ett par år nu för att ha kapaciteten att kapitalisera på denna kraft och det kan gå otroligt fort för oss inom en väldigt kort tid. Men vi har inte mest pengar, vi är inte störst, så vi måste vara lite smartare och lite snabbare och det finns många duktiga bolag där ute så fighten är tuff”.

16. Vad gör du om tio år?

“Jag hoppas att jag gör samma sak som idag fast där vi har ett Fyndiq som är mycket, mycket, mycket större”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och varför?

“Karl-Johan Persson. En person som jag har stor respekt för och som jag beundrar väldigt mycket. Gränslandet mellan vad som är tech och inte håller på att suddas ut – snart är allt tech – och det skulle vara intressant att höra mer om hur han ser på det”.

Läs mer