Sök

Victoria Bastide: "Kommer från en bakgrund där konstant förändring var normen"

Lifesum17 frågorTechledaren svarar

Victoria Bastide, teknikchef på Lifesum. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Victoria Bastide flyttade som 27-åring till Bangalore i Indien för att starta VM Wares utvecklarkontor. Hon har även hunnit med 16 år i Silicon Valley för att slutligen landa i Stockholm och e-hälsobolaget Lifesum. Här berättar hon om lärdomar, utmaningar, lyckade och misslyckade förändringar.

1. Vad gör ditt företag/företaget du jobbar på?

"Jag jobbar på Lifesum. Vi är ett digitalt hälsoföretag med en vision att hjälpa människor etablera hälsosamma beteenden - i nuläget fokuserar vi mycket på nutrition. Vad och hur vi äter har oerhört stor påverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande".

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

"Som ledare är jag en optimistisk, inlyssnade, empatisk och nyfiken pragmatiker".

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

"Wow, utmaningar är ju liksom vardagsmat, och jag tycker om utmaningar. Det är bränslet som driver en framåt! Om jag ska välja något konkret, så var det nog när jag i runt 27 års ålder åkte till Bangalore, Indien, i åtta månader för starta VM Wares utvecklarkontor. Ung tjej i ett främmande land, helt annan kultur, och annorunda sätt att jobba på. Superutmanande, enormt utvecklande, jobbigt och kul."

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

"Prestigefyllda ledare som går igång på att synas, ha makt, och utöva kontroll".

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du tog jobb på Lifesum?

"Jag önskar jag vetat att ständig förändring kan vara otroligt jobbigt för en del. Jag kommer från en bakgrund där konstant förändring var normen, och det är då jag mår som bäst. Jag var så van vid den verkligheten att det tog mig ett tag att förstå att det är inte är normalläget för alla - och jag måste ta hänsyn till det. Det var en bra lärdom för mig".

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

"Gå in och styr med hela handen, så att de vet vem som bestämmer, gör gärna någon förändring för att demonstrera att det är du som är in charge. Uruselt råd om man vill bygga hållbara team och organisationer".  

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

"Nu under hösten har vi gjort en förändring kring hur vi jobbat med vision, vad vi vill åstadkomma, och hur vi sen tar ner det till en konkret produktplan. Förändringen låg i hur vi involverade alla i hela företaget i visionsprocessen på ett inkluderande sätt. Ska jag vara ärlig så var jag orolig att vi la för mycket tid och resurser på detta, men det har funkat suveränt. Efter det har hastigheten, leveransen, och även de affärsmässiga resultaten ökat markant". 

Jag tror att det funkade så bra för att som organisation blev vi så otroligt synkade, och det var tydligt vart vi skulle. Det gjorde att teamen kunde ta beslut själva och jobba autonomt utan behov att konstant synka centralt".

8. … och en mindre lyckad?

"Som ledare så är det ju många förändringar man gjort som man reflekterar över hur man kunnat göra bättre. Jag har nyligen reflekterat över hur vi började ge mycket transparens internt om hur det går för företaget - vilket är bra. Ett misstag var att vi gick  “all in” lite väl snabbt, och det skapade oro. Vi fick ta några steg tillbaka och jobba med att skapa mer kontext, för att sedan långsamt öppna boxen igen". 

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

"Svår fråga utan att ha insikt i detaljerna. Om jag ska generalisera och svara på rak arm så skulle jag först lägga ner. Man har ett ansvar, och jag skulle ta det genom att vara kvar för att få förståelse för vad som gick fel, och för att kunna ta med insikter till andra delar av företaget. I andra hand skulle jag avgå. Att sparka landschefen är att putta över det övergripande ansvaret till någon annan, om det inte var ett solklart fall av misskötsel naturligtvis."

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

"Att flytta tillbaka till Stockholm 2014, efter 16 år i Silicon Valley.  I Stockholm hade jag inget nätverk alls - det var som att börja från början. Det var ett svårt beslut, men nu när jag tittar tillbaka är jag otroligt glad och tacksam över det. Jag har haft otroligt roligt de sista tre åren, och verkligen fått fortsätta min resa på ett bra sätt".

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

"Det krävs ganska mycket för att jag ska bli stressad. När jag väl blir det är det ofta en kombo av mycket att göra på jobbet och i privatlivet, samtidigt. Lägger man på lite dålig sömn på det så kan jag känna mig stressad. Jag brukar tänka att under stress så finns det tre vägar: flight, fight or freeze - och jag tenderar att ta fight-positionen. Så om jag ska vara ärlig kan jag nog bli lite jobbig". 

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

"Bjuda på en stor, härlig middag för nuvarande och gamla kollegor, familj och vänner. Vad är bättre än att fira med de runt om en, de är ju alla pusselbitar i ens liv och framgång".

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

"Jag vet exakt, för vi har firat två gånger den här månaden för några grymt bra rekord. Ena gången blev det cava, andra gången blev det doughnuts, japp, vi äter även sånt på Lifesum".

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

"Om det är något jag konstant har i tankarna är det två återkommande teman: jag oroar mig över teamen och hur vi bygger upp organisationen på Lifesum till något bra. Det andra är den där oron över hur vår produkt fortsätter vara relevant och låter oss hjälpa människor på en hälsoresa".

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

"Hur vi kan fortsätta att göra verklig skillnad för folks hälsa".

16. Vad gör du om tio år?

"Om jag visste vad jag gör om 10 år skulle jag bli orolig. Jag har alltid en väldigt öppen approach till vad jag gör framåt. Det jag vet är att det är något som ger mig nya perspektiv, lär mig nya saker och utmanar mig. Vad det är får tiden visa".

17. Vem eller vilka skulle du vilja se i en sån här intervju – och varför?

"Jag har flera personer som jag skulle vilja se i en sån här intervju:  Åsa Bredin, utvecklingschef på Netent,  Cecilia Borg, teknikchef på Looklet, Monika Martinson, teknikchef och medgrundare på Deeds och Tuva Palm, teknik- och produktchef på Nordet. Det är ett gäng kvinnor som är grymma och erfarna både på det tekniska och i att leda organisationer. Här kan man få en massa intressanta perspektiv och erfarenheter, detta gäng är en 'everyday inspiration' till mig och säkert för många andra".

Läs mer