Sålde sina fem bolag – nu blir Jakob Tolleryd partner på Verdane

Verdane
Sålde sina fem bolag – nu blir Jakob Tolleryd partner på Verdane

Jakob Tolleryd. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Efter att ha startat och sålt hela fem bolag sadlar Jakob Tolleryd nu om.
”Jag har varit entreprenör i själ och hjärta sedan jag var liten”, säger han till Breakit.

Tech-entreprenören Jakob Tolleryd är knappast någon duvunge i branschen. 

Under de senaste 20 åren har han grundat och sålt inte mindre än fem stycken tech- och e-handelsbolag. Han är kanske mest känd för att ha grundat jämförelsetjänsten Compricer som såldes till mediejätten Schibsted. Enligt källor till Breakit landade prislappen på en kvarts miljard kronor.

Under förra året lämnade Jakob Tolleryd vd-rollen och har därefter agerat rådgivare åt Schbisted. 

På hans meritlista återfinns även nätmarknadsföringsbolaget Klikki och nätkonsthandeln Easyart. Jakob Tolleryd har även grundat Domain Network som hjälper företag att registrera domännamn samt web hosting-bolaget Carambole.

Efter att ha samarbetat med riskkapitalbolaget Verdane i närmare tio år känner Jakob Tolleryd nu att det är ett naturligt nästa steg att bli en del av firman. 

“Verdane och jag delar samma investeringsfilosofi, och har arbetat tillsammans med att bygga en rad framgångsrika bolag genom åren”, säger Jakob Tolleryd, som kliver in som partner.

Partner är den mest åtråvärda titeln i riskkapitalvärlden. Det innebär att du blir delägare i riskkapitalbolaget och är en av de som tar de direkta investeringsbesluten.

Jakob Tolleryd har bland annat jobbat tillsammans med Verdane i bolag som Compricer, Mathem, Easyart och Desenio.

Jakob Tolleryd hoppas att hans erfarenheter ska komma väl till pass för att hjälpa nya entreprenörer. Efter 20 år i branschen har han lärt sig av ett och ett annat misstag. 

”Jag startade Carambole i dot.com-eran och vi var väldigt aggressiva. Vi expanderade till sju länder på ett år. Så fort ska man inte expandera, det gick inte så bra”.

Entreprenörsresan började egentligen mycket tidigare och han startade ett klädföretag redan i gymnasiet. Då hade Jakob Tolleryd redan drivit ett bolag som levererade frallor i närområdet. 

”Jag har varit entreprenör i själ och hjärta sedan jag var liten”.

Under 90-talet facinerades han av internets framväxt. 

"Inte så mycket för internet i sig, utan mer för hur det skulle kunna förändra olika industrier. Det tycker jag fortfarande är jättespännande". 

Verdanes fokus ligger på bolag som kommit en bit på vägen. Fonderna har investerat i 158 bolag inom mjukvara och e-handel och på listan finns bland annat Boozt, Mathem och Babyshop. 

”Jag tror att vi bara sett början på e-handelsutvecklingen, även om den kan komma att förändras. Amazon kommer onekligen att vara ett hot för en del e-handelsbolag men inte alla, det beror på affärsmodellen". 

Jakob Tolleryd slår ett slag för det han kallar ”e-handelsbolag 2.0”, där bolagen designar, producerar, säljer och äger hela värdekedjan. 

Teknologi som skapar intelligenta lösningar inom utbildning och sjukvården är andra sektorer han ser stor potential i. 

Jakob Tolleryd stänger inga dörrar när det kommer till att starta fler egna bolag i framtiden.

"Man ska aldrig säga aldrig. Men jag är fullt fokuserad på att jobba med Verdane."

Frågan om huruvida han är en rastlös person bemöts med ett skratt. 

”Jag hade inte i tankarna att sälja något av bolaget, men det är klart att jag tagit in externa ägare. Det har av olika skäl blivit lämpligt att sälja, och i Compricers fall var Schibsted en väldigt passande köpare”, säger Jakob Tolleryd . 

Läs fler artiklar
LÄS MER