Fortsatt kolsvart för Eniro – sökbolagets resultat i fritt fall

Eniro
Fortsatt kolsvart för Eniro – sökbolagets resultat i fritt fall

Foto: TT/Bezav Mahmod

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

När kvartalsrapporten presenterades i dag var resultatet betydligt lägre än förra året – nu lämnar storägaren styrelsen.

Sökbolaget Eniros försäljning och resultat fortsätter att sjunka. Det visar kvartalsrapporten som presenterades på torsdagsmorgonen.

Rörelseresultatet före ned- och avskrivningar hamnar på 49 miljoner kronor, att jämföra med 168 miljoner kronor för motsvarande period förra året.

Intäkterna från mobil och desktop har gått ner med 17 procent jämfört med samma period förra året och ligger nu på 405 miljoner kronor. Men även intäkterna från bolagets andra områden har gått ned. Totalt har företagets intäkter sjunkit från 767 miljoner kronor förra året till 634 miljoner kronor i år. Också det är en minskning med 17 procent.

Enligt Stefan Kercza, som är vd och koncernchef på Eniro, kan företaget  bättre.

"Jag är inte nöjd med resultatet under andra kvartalet, förutsättningarna har varit utmanande. Jag vet att vi kan bättre. Glädjande är att våra användare gillar det vi gör. Vi har cirka 8 miljoner unika besökare till våra sajter varje vecka och trafiken ökade med 7% mot föregående kvartal", skriver han i rapporten.

Han påpekar också att Eniros verksamhet växer på den polska marknaden och att de nu har gjort om sin organisation.

 "Vi har en ny VD för den svenska organisationen, ny ledningsgrupp, ett antal nya säljchefer och en förstärkt säljorganisation som tillsammans stärker vår tilltro på det andra halvåret", skriver han.

I samband med att resulatet presenteras lämnar storägaren Staffan Persson Eniros styrelse av personliga skäl.

"Eniros styrelse och inte minst jag själv kommer att sakna Staffans klokhet efter snart ett och ett halvt år som han suttit i styrelsen. Staffan har varit ett mycket stort stöd under bolagets turbulenta period", säger Lars-Johan Jarnheimer, ordförande Eniro AB i ett pressmeddelande.

För några dagar sedan lanserade Eniro en uppdaterad version av sin app för att locka fler till sin mobiltjänst, men det har inte hunnit få någon effekt. Istället hamnar det totala resultatet på en förlust på nästan 1,2 miljarder kronor. Den större delen av tappet kommer från nedskrivningar av immateriella tillgångar.

Redan i slutet av maj varnade bolaget för att resultatet det här året skulle bli lägre än förra årets 631 miljoner kronor. Under året har företaget gjort en mängd omstruktureringar och förändringar av sin affärsmodell, men resultatet av dem har inte slagit igenom ännu. Enligt rapporten uppgår kostnaderna för avgångsverderlag och omstruktureringar till 47 miljoner kronor.

Som Breakit berättat tidigare befinner sig Eniro i ekonomisk kris sedan resultatsiffrorna förra året blev betydligt lägre än det förväntade. På grund av det fick företagets Sverigechef sparken. Senare visade det sig att företagets ledning fifflat med bokföringen och tidigare år blåst upp intäkterna. Eniros dåvarande vd fick sparken och polisanmäldes, men aktien fortsatte ner.

Transparens: Staffan Persson har investerat i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER